Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 вересня, 23:25:24

Чим замінити в рецепті екзотичні або дорогі продукти

24.05.2015   09:26Агенцiя

Трапляються ситуації, коли ми хочемо приготувати нову цікаву страву, а в рецепті – продукти, яких немає під рукою чи у наших магазинах. Або якщо і продають у великих супермаркетах, то дуже дорого коштують. А що, коли замінити заморські продукти з хитромудрими назвами чимось іншим, більш доступним і звичним для українців?

Каперси

Це мариновані або консервовані з оцтом та сіллю пуп’янки квітів середземноморської рослини Каперси колючі (Capparis spinosa). Мають специфічний пікантний, трохи гірчичний смак. Замінять їх у салаті чи солянці подрібнені мариновані огірки або корнішони.

Бальзамічний оцет (бальзамік)

Цей темний і густий оцет з насиченим смаком та ароматом використовується для різних салатів та маринадів. Для його приготування використовується зброджений сироп із виноградного сусла, розбавлений винним оцтом і витриманий не менше 12 років у дубових чи ясеневих бочках. Справжній бальзамік «tradizionale» коштує дуже дорого. Його виготовляють традиційним способом у провінції Модена італійського адміністративного регіону Емілія-Романья. Дешевший і не такий густий і ароматний «aceto balsamico di Modena» продукують у промислових масштабах. Заміна – винний оцет, настояний на травах.

Зіра (кумін)

У стравах східної кухні, зокрема у плові, часто використовують терпкі й гіркуваті зернята зіри. Цю спецію ще називають кумин, римський кмин. Зіру можна замінити родичем - звичайним кмином.

Прованські трави

Суміш запашної зелені та прянощів, яку широко використовують у французькій та італійській кухнях. У її складі – петрушка, розмарин, естрагон (острогін), базилік, чебрець (тим’ян), любисток, орегано (материнка), куркума, паприка і навіть лаванда. Готуючи рагу, м’ясні чи рибні страви, замість цієї приправи можна додати трохи сушеного орегано чи розмарину.

Шафран


Дуже дорога східна приправа – не що інше, як тичинки квітів крокусів, які збирають вручну. Використовується для приготування плову, ризото, паельї та кондитерських виробів. Надає стравам красивого жовтого кольору. Замінник – мелений корінь куркуми.

Перец чилі, каєнський перець


Щоб додати пікантності стравам, підійде будь-який гострий стручковий перець або сухий мелений червоний перець (паприка).

Орегано

Ця запашна трава у нас має назву материнка. Її додають у різноманітні м’ясні та овочеві страви, ковбаси, паштети, італійську піцу, до соусів і маринадів. Якщо хочете отримати потрібний смак та аромат – додайте майоран.

Сік лайма

Лайм або зелений лимон – невеликі плоди цитрусових з зеленкуватою шкіркою. 1 чайну ложку лаймового соку замінить 1 чайна ложка лимонного соку , 1 ч.л. білого вина або 1 ч.л. 3% оцту.

Сир маскарпоне

Знаменитий італійський вершковий сир використовується для приготування десертів та бутербродів. Якщо немає можливості купити – можна замінити сумішшю домашнього кисломолочного сиру (творог) та жирних вершків. Або ж спробувати приготувати маскарпоне самим - з 25% вершків. Для цього вершки треба нагріти на водяній бані (менший посуд з вершками кладемо у більший посуд з невеликою кількістю води і доводимо на плиті майже до кипіння). Перемішуючи, вливаємо лимонний сік або винний оцет, щоб молочний білок згорнувся. Ще трішки нагріваємо, охолоджуємо і підвішуємо у складеній в кілька шарів марлі, щоб стекла зайва сироватка.

Розпушувач (порошок для печива)

Магазинний пекарський порошок можна зробити власноруч. Просто змішати однакову кількість соди й лимонної кислоти й додати в борошно для приготування печива, пирогів, тортів. На півкілограма тіста – достатньо 0,5 чайної ложки лимонної кислоти й 0,5 чайної ложки питної соди. «Гасити» соду оцтом, як кажуть, зараз не в тренді. Та й кому подобається, коли кекси мають неприємний присмак соди?

Коричневий цукор або патока


Можна замінити звичайним білим цукром-піском або замість 1 кг патоки використати 750 г цукру.

Кокосове молоко

У соусах та десертах його замінять 10% вершки або молоко. Звісно, якщо ви не постите і не вегетаріанці )

Кленовий сироп

Заміна – рідкий мед або сироп з коричневого цукру.

Агар-агар


Рослинний желюючий продукт, який виготовляється з червоних та бурих водоростей Тихого океану. 2 чайні ложки агар-агару можна замінити 1 столовою ложкою сухого желатину.

Чорний шоколад


Одну 100-грамову плитку гіркого чорного шоколаду можна замінити 9 столовими ложками какао-порошку, додавши 3 столові ложки вершкового масла або рафінованої олії.

Останні новини Чернігівщини

Сучасні технології проти раку: у Чернігові обговорили досягнення ядерної медицини 17:07

Фахівці з ядерної медицини, радіаційної онкології та суміжних галузей з різних регіонів України зібралися в Чернігові, щоб обговорити сучасні досягнення ядерної медицини в Україні

На Чернігівщині службовця підозрюють у розтраті понад 200 тисяч гривень з програми «єВідновлення» 17:03

Службовець сільради Ніжинського району підозрюється у розтраті понад 200 тис. грн бюджетних коштів на відновленні пошкодженого житла

Назарій Остапчук — чемпіон світу з пара-армрестлінгу! 12:16

З 10 до 23 вересня в місті Албена (Болгарія) відбувається чемпіонат світу з пара-армрестлінгу серед осіб з ураженнями опорно-рухового апарату та порушеннями зору.

Спортсмени Чернігівщини здобули командні та особисті нагороди чемпіонату України з бойового самбо 11:53

Цими вихідними у Києві паралельно з Кубком України серед дорослих розділ «Лайт» відбувся і чемпіонат України з бойового самбо розділ «Про-фул» серед дітей старшого віку (2015-2016 рр.н.), юнаків молодшого віку (2013-2014 рр.н.) та юнаків середнього віку (2011-2012 рр.н.)

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини