Смачні салати — ТОП-5
Смачні салати — це традиційні вінегрет, олів'є, грецький салат, оселедець під шубою. Однак вони загальновідомі, звичні і нікого не здивують. Так чим же новеньким пригостити рідних і друзів? Пропонуємо рецепти дуже смачних і простих у приготуванні салатів.
Смачний салат із грибів «Грибна галявина»
Родзинка цього салату в ефектному зовнішньому вигляді, який доповнює його чудовий смак. 
Інгредієнти: 1 банка маринованих печериць, 300 г курячого філе, 3 яйця , 3 картоплини, 2 морквини (середнього розміру), 2 маринованих огірки, зелень (кріп, петрушка, цибуля), майонез.

Приготування: 
Овочі, куряче філе, яйця відварити і остудити. Філе дрібно нарізати. Все інше (крім грибів) натерти на крупній тертці або нарізати. 
Цей салат укладається шарами в миску, починаючи з грибів, а потім перевертається і гриби опиняються зверху. Щоб було легше перевернути — змастіть миску або невелику каструлю олією. 
На дно викласти шар цілих грибів ніжками вгору, зверху щільним шаром дрібно нарізану зелень, тонко змастити майонезом. 
Наступні шари викласти в довільному порядку, так щоб їхні кольори красиво чергувалися. Кожен шар змастити майонезом, поперчити і додати приправи за смаком. 
Залишити в холодильнику, щоб добре просочився. 
Перед подаванням накрити миску листям салату і блюдом, а потім перевернути прямо перед гостями. 
Смачний салат із овочів «Вітамінка»
Цей ніжний і легкий салат робиться дуже швидко і просто. 
Інгредієнти: 1 качан пекінської капусти, 1/2 банки консервованої кукурудзи, 3 варених яйця, 1/3 болгарського перцю, 50 г твердого сиру, оливки, зелень, олія або майонез, соєвий соус (за бажанням), перець (за смаком).

Приготування: 
Усі інгредієнти нарізати, додати кукурудзу, натертий на тертці сир. Заправити олією або майонезом. 
За бажанням додати соєвий соус, приправи, поперчити, все перемішати. 
Смачний салат з риби «Магнолія»
Незвичайне поєднання яблука і риби додає родзинки цьому простому салатові 
Інгредієнти: 200 г консервованого лосося, 3 варені картоплини, 1 яблуко, 3 варених яйця, 1 цибулина, майонез.

Приготування: 
Рибу розім'яти виделкою, цибулю дрібно нарізати. Яйця, картоплю та яблука натерти на крупній тертці або дрібно нарізати. 
Викласти наступними шарами на блюдо: картоплю, цибулю, яблука, лосось, яйце, кожен шар змастити майонезом і поперчити. 
Смачний салат із буряка «Мій генерал»
Цей ситний і гостренький салат з мужньою назвою припаде до смаку чоловікам. 
Інгредієнти: 200 г відвареного м'яса, 4 варених яйця, 2 варені буряки (середнього розміру), 2 варені морквини (середнього розміру), 100 г твердого сиру, 2 зуб. часнику, майонез.

Приготування: 
М'ясо порізати дрібними шматочками, додати подрібнений часник і трохи майонезу, все перемішати. 
Решту інгредієнтів натерти на крупній тертці. 
Укласти шарами: м'ясо, сир, яйця, моркву, буряк. Кожен шар змастити майонезом. 
Салат прикрасити зеленню і поставити в холодильник для просочення. 
Смачний салат «Цезар із куркою
Цей салат неймовірно популярний в ресторанах, чому б не приготувати його вдома? У порівнянні з класичним рецептом салату, «Цезар із куркою» виходить більш ситним. 
Інгредієнти: 1 пучок листя салату, 300 г курячого філе, 200 г помідорів чері, 100 г білого хліба, 100 г твердого сиру, 2 варених яйця, 1 ч. л. оливкової олії, сіль, перець (за смаком).
Для соусу: 150 г майонезу, 100 г філе анчоусів, 20 г гірчиці, 20 г каперсів, 20 г тертого сиру пармезан

Приготування: 
Зробити часникові крутони — хліб нарізати кубиками розміром 1 сантиметр і помістити на 10 хвилин в духовку, розігріту до 180°С. 
Поки крутони будуть підрум'янюватися, потрібно перевернути їх 1—2 рази. 
У сковороду помістити подрібнений і розтертий із сіллю часник, додати оливкову олію, поставити на маленький вогонь нагріватися. 
Постійно помішуючи, додати крутони. Через 2 хвилини зняти з вогню. 
Філе курки промити, нарізати невеликими шматочками, посолити, поперчити, обсмажити до золотистого кольору. 
Усі інгредієнти для соусу перемішати у блендері. 
Сервірувати салат на плоскому блюді, викладаючи по черзі продукти. Спочатку викласти листя салату, трохи полити соусом. 
Потім порізані на 4 частини яйця і курку, щедро полити соусом. 
Викласти порізані половинками помідори, сухарики і сир, рясно полити соусом. 
Салат потрібно подавати до столу відразу, щоб сухарики не розмокли.
Останні новини Чернігівщини
Інформація про надзвичайні ситуації та основні небезпечні події, які зареєстровані на території області за добу 12:33
Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду, 2 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.
Понад півтори сотні малюків народилися в жовтні у Чернігові 11:52
У жовтні 2025 року в Комунальному некомерційному підприємстві «Чернігівський пологовий будинок» Чернігівської міської ради з’явилося на світ 156 дітей — 71 дівчинка та 85 хлопчиків.
На Чернігівщині поліція встановлює обставини вибуху в полі, внаслідок якого двоє чоловіків загинули та одного травмовано 11:12
Учора вдень до поліції надійшло повідомлення про те, що внаслідок вибуху у полі у Борзнянській громаді Ніжинського району загинули двоє чоловіків (1993 та 2004 р.н) та ще один (1973 року народження) зазнав травм.
Посилення міжнародного партнерства: в ОВА підписали меморандум з БО «Кент з Україною» 10:48
Меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці між Чернігівською ОДА й благодійною організацією «Кент з Україною» (Велика Британія) учора підписали перший заступник голови ОДА Костянтин Мегем і засновник та керівник місії згаданої організації Джордан Мід.