Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 09:21:33

Чому у лікарів поганий почерк?

30.11.2014   14:23Агенцiя

Варто відзначити, що не у всіх лікарів корявий і нерозбірливий почерк. Однак тенденція до нечитабельності в почерку лікарів дійсно існує.

Пов'язана вона не з професією як такою, а з психологічними якостями, які необхідні в тій чи іншій мірі людям даної професії, що виробляються з часом, або які є вродженими.

По-перше, це, швидкість мислення.

Лікарям необхідно швидко оцінити стан людини, проаналізувати різноманітні симптоми, перевірити результати аналізів і на підставі отриманої інформації зробити висновок: поставити діагноз і виписати лікування. Така процедура вимагає вміння акцентуватися на головному, не відволікаючись на дрібниці, і генерувати факти в єдину систему. Потрібне так зване комбинаторне, цілісне мислення і почерк, при відповідній внутрішній сутності особистості - стає швидким, абстрактним, той, хто пише частково пропускає зв'язки і недописує букви, ускладнюючи тим самим читабельність.

По-друге, люди цієї професії стають менш сприйнятливими до оточуючих, вони ставлять емоційний бар'єр між собою і пацієнтом, щоб бути більш об'єктивними і абстрагуватися від почуттів хворого. Таким чином, включається психологічний захист, інакше ... професійне вигорання. А внутрішні переживання не дадуть можливості довго працювати в цій професії.

У почерку - читабельність безпосередньо пов'язана з соціальними навичками: умінням вислухати, поспівчувати, в тому числі, прийняти і зрозуміти почуття іншої людини. Саме ці якості починають притуплятися з часом у людини, яка за професією постійно має справу з чужим горем і болем, але  головне її завдання - не прояв психологічного розуміння, а аналіз і надання допомоги, навіть якщо вона заподіює біль. Особливо це стосується хірургів, дослідників в медицині і т.д.

Таким чином, почерк багатьох лікарів дійсно виявляється менш читабельним, а з часом може погіршуватися. На жаль, відсутність емоційного, душевного ставлення лікарів до пацієнтів може призвести до черствості і байдужого відношення до людини і цінності її життя. Водночас, важливо розуміти, що цей факт не обіцяє того, що почерк даного лікаря нечитабельний і менш "психологічний".

Але така тенденція до абстрагування від почуттів і переживань зустрічається не у всіх. Деякі зберігають в собі здатність співпереживати і співчувати оточуючим людям. Тоді й у почерку лікаря все ж буде присутня деяка відносна читабельність.

http://tut-cikavo.com/lyudi/285-chomu-u-likariv-poganij-pocherk

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини