Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 15:21:20

Центр роботи з дітьми та молоддю за місцем проживання – для здоров’я і розвитку вашої дитини

07.08.2014   08:17Агенцiя

Про результати діяльності комунального закладу «Позашкільний навчальний заклад «Центр роботи з дітьми та молоддю за місцем проживання» Чернігівської міської ради у 2013-2014 навчальному році розповів директор закладу В'ячеслав Давидов.

Комунальний заклад «Позашкільний навчальний заклад «Центр роботи з дітьми та молоддю за місцем проживання» Чернігівської міської ради – це заклад, який протягом останніх шести років, разом із колегами, вносить свій вклад у діяльність та розбудову позашкільної освіти в місті.

Передумовами створення нової системи клубної роботи, а саме єдиного Центру, стали необхідність надати дітям та молоді приклад дієвого, якісного і безкоштовного способу з користю і змістовно проводити свій вільний час; не ставати на шлях асоціальних форм поведінки, а використовувати цей час для розвитку особистості та мати можливість для позитивної самореалізації.

Метою створення Центру є забезпечення реалізації соціально значущих проектів та програм у сфері дитячої та молодіжної політики; всебічне сприяння соціальному становленню та розвитку дітей і молоді, задоволення їх потреб у додатковій освіті, творчій самореалізації та організації змістовного дозвілля, надання їм можливостей щодо розвитку власного потенціалу, виховання моральних якостей, що ґрунтуються на національно-культурних, духовних, а також історичних цінностях нашої держави.

В.Давидов вбачає одним із головних завдань Центру бути максимально доступним для відвідання вихованцями. З травня 2008 року клуби за місцем проживання запрацювали в новому форматі. Робота в клубах ведеться за трьома основними напрямками; організація змістовного дозвілля, гурткова робота та соціально-профілактична робота.

У своїй роботі Центр підзвітний відділу у справах сім'ї та молоді Чернігівської міської ради.

Центр об'єднує 21 приміщення клубів за місцем проживання. До складу Центру також входить Відділ соціально-профілактичної роботи, який, виконуючи характерні для нього завдання та функції, паралельно працює у форматі клубу за місцем проживання.

За останніми статистичним даними (на кінець 2013-14 навчального року) кількість вихованців клубів та гуртків становила 1866 осіб. Педагогічні працівники Центру (педагоги-організатори та керівники гуртків) безпосередньо працюють з 967 вихованцями. Гуртки та секції залучених спеціалістів, які працюють, згідно чинних договорів про співпрацю в галузі позашкільної освіти, від організацій міського та обласного рівнів бюджетного забезпечення відвідують (601), а гуртки позабюджетного забезпечення (298) вихованців .

Показник кількості вихованців клубів, з якими працюють педагогічні працівники Центру стабільно зростає з кожним роком.

Спостерігається певне зменшення загальної кількості відвідувачів клубів. Цей процес відбувся протягом останнього року і пов’язаний зі зменшенням кількості груп гуртків по напрямку залучених спеціалістів бюджетного забезпечення та громадських організацій.

В своїй діяльності Центр виконує наступні основні функції:

культурно - дозвіллєва (формування навичок раціональної організації вільного часу, популяризація різноманітних форм змістовного, корисного та цікавого дозвілля, долучення до світової та вітчизняної культури);
розвиваюча (розкриття творчого потенціалу особистості, формування творчої індивідуальності);
освітня (надання додаткових освітніх послуг, що розширюють базову освіту);
рекреаційно – оздоровча (відновлення фізичних і психічних сил особистості, популяризація фізкультури, спорту та здорового способу життя);
соціально-педагогічна (сприяння соціалізації особистості дитини).
Освітній процес у клубах за місцем проживання має свої особливості:

Діти приходять у клуби на заняття творчих об'єднань і масові заходи у вільний від основного навчання час.

Освітній процес організовується на добровільних засадах всіх сторін (діти, батьки, педагоги).

Освітні послуги надаються безкоштовно, вони є доступними для кожної дитини.

Психологічна атмосфера носить неформальний комфортний характер.

Дітям надається можливість задовольняти свої інтереси і поєднувати різні напрямки і форми занять.

Профіль творчих об'єднань та тематика масових заходів визначається виходячи з соціального замовлення та напрямків діяльності дитячого клубу.

Освітній процес носить розвиваючий характер, головним є не повідомлення знань, а виявлення життєвого досвіду дітей, включення їх у співпрацю та активну творчу діяльність, сприяння формуванню активної життєвої позиції.

В. Давидов акцентував увагу, що за попередні 6 років діяльності в Центрі чітко вибудувались три основні та пріоритетні напрямки роботи клубів: організація змістовного дозвілля дітей, підлітків та молоді на рівні окремого мікрорайону, гурткова робота та соціально-профілактична робота.

Організацію змістовного дозвілля дітей у клубах за місцем проживання здійснюють педагоги-організатори Центру. Вони організовують свята, розважальні, виховні, фізкультурно-оздоровчі заходи для вихованців, а також проводять щоденну поточну організацію дозвілля в клубі (вікторини, ігротеки, настільні ігри, майстерні, творчі справи тощо).

Протягом 2013-2014н.р. були проведені такі масштабні заходи:

«День відкритих дверей» у клубах за місцем проживання, чемпіонат з футболу «3x3», День козацтва, «Осінній бал», акція «Тиждень добрих справ» та 6 етапів спартакіади «Здоров'я». Відбувся IV Міський дитячий інтелектуальний турніру з гри «Що? Де? Коли?», що пройшов 29 листопада 2013 року та зібрав 39 команд від клубів та шкіл міста, комплекс заходів до Новорічних свят, Зимові олімпійські розваги, конкурс «Міс і Містер Че», виставка і майстер-клас з декоративно-прикладного мистецтва «Щастя краси», конкурс читців до 200 річчя народження Т.Г.Шевченка «Кобзар. Сучасне бачення», клубний «КВК», серія заходів «Великий Європейський квест», розважальна програма до закінчення навчального року «До нових зустрічей!» тощо.

Загалом протягом 2013-14 навчального року загальна кількість проведених заходів склала 444 (в середньому в одному заході бере учать близько 20 вихованців), з них:

локально у клубах - проведено 311 заходів, у співпраці декількох клубів – 30;
у співпраці з іншими організаціями і закладами – 29;
загальні заходи Центру, проведені педагогами – 48;
заходи, проведені методичною службою — 26.
Методична служба разом із педагогами Центру постійно вдосконалюють та змінюють формати загальноклубних заходів, підтримуючи, таким чином, інтерес вихованців до них.

Протягом 2013-14 навчального року в клубах працювали 82 групи в 52 гуртках за інтересами, по різним напрямкам позашкільної освіти (художньо-естетичного напрямку, туристсько-краєзнавчого, еколого-натуралістичного, науково-технічного, фізкультурно-спортивного та гуманітарного).

З них: 10 груп у 4 гуртках безпосередньо від Центру; 44 групи в 28 гуртках залучених спеціалістів бюджетного забезпечення та 28 груп в 20 гуртках залучених спеціалістів позабюджетного забезпечення.

Попри насиченість у розкладі роботи груп, левова частка яких припадає на гуртки, що проводяться залученими спеціалістами, заклад відчуває дуже гостру погребу в більшій кількості різнопрофільних штатних керівників гуртків, які б працювали безпосередньо в організації.

При Центрі працює відділ соціально-профілактичної роботи. Протягом місяця послугами відділу соціально-профілактичної роботи користується близько 120 дітей та підлітків, їх середня відвідуваність від 350 до 400 візитів на місяць.

Серед клієнтів відділу діти груп ризику, з неблагополучних сімей, які потребують соціальної підтримки. Більшість дітей, що приходять у відділ, є підлітками, тобто знаходяться на етапі активного осмислення життєвих цінностей та вибору подальшого життєвого шляху. Клієнтам відділу постійно надаються психологічні та соціально-педагогічні консультації. Майже всі вихованці відділу потребують соціальної підтримки га посиленої педагогічної уваги.

Робота відділу ведеться за наступними напрямками:

Профілактичні заходи безпосередньо у відділі (цикли тренінгів, соціально-педагогічних заходів з формування менш ризикованих форм поведінки та залучення до здорового способу життя).
Надання індивідуальних та групових соціальних, педагогічних та психологічних консультацій клієнтам відділу.
Соціальні педагоги та психолог відділу протягом року за попередньою домовленістю з педагогами-організаторами клубів проводять профілактичні заходи у клубах.
Сприяння в оздоровленні дітей соціально-вразливих категорій населення м. Чернігова (спільно з відділом у справах сім’ї та молоді міської ради).
Сприяння в оформленні документів на видачу посвідчень багатодітним родинам (спільно з відділом у справах сім'ї та молоді міської ради).
Проводиться інформаційна кампанія в ЗМІ, співпраця зі школами міста, індивідуальна робота педагогів-організаторів, проведення єдиного дня відкритих дверей, поширення інформаційних флаєрів. Щороку Центр на початку навчального року випускає оновлений та уточнений інформаційний флаєр про напрямки діяльності клубів Центру та гуртків.

З весни 2011 року Центр має власний офіційний сайт http:dozvillya.edukit.cn.ua/, де можна знайти інформацію про клуби та їх адреси, новини та анонси заходів, безліч корисних методичних матеріалів тощо.

Анонси, запрошення та інформація про заходи має широке висвітлення (група, сайт, газета «Чернігівські відомості», міське телебачення, радіо).

З ІІ півріччя поточного навчального року стартував масштабний інформаційний проект Центру, що проходить у співпраці з газетою «Чернігівські відомості» - детальна інформація окремо про кожен із клубів Центру висвітлюється в кожному другому номері газети.

Центр приділяє належну увагу постійному зростанню професійної майстерності педагогів. Методична служба центру власними силами регулярно проводить для педагогічного персоналу семінари, тренінги. конференції та майстер-класи. Протягом поточного навчального року у Центрі пройшли атестацію 3 педагоги та психолог. З спеціаліста підвищили свою кваліфікаційну категорію.

У подальшому Центр планує розвивати напрямки та види роботи клубів за умов збереження профілю та основних засад їх діяльності через розвиток мережі гуртків, клубів, секцій, студій, творчих об’єднань, зокрема таких, що відповідають запитам та потребам дітей міста на сучасному етапі для забезпечення їх змістовного дозвілля.

Однією з задач Центру є сприяння в діяльності організацій, що діють у сфері позашкільної освіти. Центр активно співпрацює з молодіжними та дитячими громадськими організаціями та установами; міськими та обласними організаціями та закладами, які працюють у сфері позашкільної освіти; міським управлінням освіти; відділом по фізичній культурі та спорту міської ради; ВН3 міста.

Таким чином Центр не лише надає змогу розширити спектр охоплення гуртками та секціями позашкільних закладів, інших районів міста, де вони не мають власного приміщення, а й значно урізноманітнює та насичує клуби різнопрофільними гуртками та секціями.

Співпраця з Центром стала основою для роботи багатьох молодіжних та дитячих громадських організацій, для яких існувала проблема наявності приміщення для проведення занять з дітьми та молоддю, реалізації своєї статутної діяльності та здійснення спільних проектів.

На базі клубів Центру постійно проходять педагогічну або соціально-педагогічну практику студенти ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка та ЧДТУ. Крім того студенти залучаються до організації змістовного дозвілля в клубах як волонтери.

Керівник переконаний, що за 6 років роботи Центр накопичив певний обсяг надбань та досягнень, які в своїй сукупності якісно змінили організацію змістовного дозвілля в клубах за місцем проживання, адже зараз клуби охоплюють майже всі мікрорайони міста та працюють у єдиному форматі.

Гасло Центру стало відомим для багатьох чернігівських родин: «Ми – поряд, ми – в кожному районі, ми – за крок від дому!»


За матеріалами Центру

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини