Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 20 жовтня, 23:26:21

Чернігів готується до відкриття туристичного сезону

24.03.2014   09:16Агенцiя

«Туристичний сезон у Чернігові: підсумки та перспективи» - такою була тема прес-туру, що відбувся за ініціативою Медіа-центру «Моє місто» 21 березня.

Під час заходу журналісти місцевих і всеукраїнських ЗМІ оглянули оновлений готель «Україна» (який наприкінці минулого року успішно пройшов сертифікацію та підтвердив категорію 3*) та отримали коментарі фахівців туристичної сфери. 

Зокрема, в прес-турі взяли участь генеральний директор НАІЗ «Чернігів стародавній» Андрій Острянко, заступник Чернігівського міського голови Анна Романова, представники Департаменту культури і туризму ОДА та Туристично-інформаційного центру, директор готелю «Україна» Тетяна Петриченко, керівники турфірм і громадських організацій.

Прес-тур розпочався з екскурсії готелем «Україна» у супроводі директора Тетяни Миколаївни Петриченко. «Наприкінці минулого року ми пройшли сертифікацію і підтвердили високий рівень надання готельних послуг відповідно категорії 3*. Ми раді приймати гостей Чернігова з максимальним комфортом, - повідомила вона журналістам. - Наш готель пропонує 90 номерів різних категорій з безкоштовним Wi-Fi доступом до Інтернету, стоянку для автомобілів, сертифіковане та якісне цілодобове ресторанне обслуговування, є номер для молодят з унікальним романтичним дизайном та номер для людей з обмеженими можливостями. Для проведення ділових зустрічей, переговорів та конференцій пропонуємо конференц-сервіс. Постійно створюємо тематичні святкові акції та разом з фахівцями по туризму пропонуємо цікаві екскурсійні тури вихідного дня».

Після ознайомлення з роботою одного з найкращих готелів у Чернігові, журналісти отримали відповіді на численні запитання. З’ясувалося, підрахувати загальну кількість туристів, які відвідали Чернігів і Чернігівщину упродовж минулого року, досить складно, адже туристичні агенції, що працюють на в’їзний туризм, не зобов’язані надавати якусь звітність. Так само і готельні заклади, заклади тимчасового розміщення гостей не зобов’язані надавати статистику про кількість своїх гостей. Тому дуже приблизно порахувати кількість екскурсантів і туристів можна за кількістю відвідувачів музейних закладів.

Як повідомляють у Департаменті культури і туризму, національностей та релігій ОДА, минулого року музейні установи Чернігівщини відвідали майже 474 тисяч чоловік. Кількість відвідувачів у заповідниках «Чернігів стародавній», «Гетьманська столиця» та «Качанівка» становить 461 тис. чоловік. Лідером серед них є «Чернігів стародавній», який відвідали 290 тисяч осіб. А серед музеїв комунальної форми власності лідирує історичний музей їм. В.Тарновського, де побували понад 153 тисячі візитерів. У порівнянні з минулим роком кількість відвідувачів збільшилася у Прилуцькому музеї імені Маслова, Художньому музеї ім. Г. Галагана.

- Статистика в туризмі – річ досить умовна, але можемо відслідкувати певну динаміку, наприклад, за обсягами туристичного збору. Це місцевий податок, що сплачують люди, котрі живуть у готелях (1% від суми), - зазначає начальник Управління стратегічного розвитку, туризму та інвестицій міської ради Борис Атрощенко. - Якщо проаналізувати 11-13-й роки, цей туристичний збір збільшився в два рази. За цим показником маємо 5-6 місце серед міст нашої категорії (до 500 тис. населення). Над чим потрібно працювати – перетворити екскурсантів у туристів. Адже екскурсант – це людина, яка перебуває на певній території до 24 годин, а турист – більше. Наше завдання, щоб людина отримала послуги і з проживання, і з харчування, і культурно-розважальні, і придбала сувенірну продукцію. Це все те, що ми називаємо – якісний туристичний продукт.

Гарний інформаційний привід прорекламувати місто та привернути до нього увагу – офіційне відкриття туристичного сезону. Цього року старт запланований на 4-5-6 квітня. Його девіз такий: «Чернігів – місто комфортне для мешканців і гостинне до туристів». У програмі: конкурс туризму, краси, творчості «Міс-туризм-Чернігів» (4 квітня), історико-фольклорне дійство на території Валу (присвячене 200-річчю Шевченка), в рамках якого відбудеться постріл 13-ї гармати та багато інших «атракцій». Ще однією родзинкою програми стане відкриття скульптури богатиря Іллі Муромця (за попередньою інформацією – у сквері біля П’ятницької церкви).

До відкриття сезону готується і Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній». Його директор Андрій Острянко розповів: «Кожного року, очікуючи туристичний сезон, ми готуємо свої заходи. В першу чергу, оновили експозицію в класі Колегіуму, яка розповідає про цей заклад, доповнили новими експонатами, впорядкували залу народної ікони, де зібрана одна з найбільших на Лівобережній Україні колекцій. Така ж робота ведеться в експозиції Борисоглібського собору, деякі експонати потребували ремонту, її доповнено матеріалами. Оновлено також і виставку «Чернігів і чернігівці 100 років тому».

Радикальних змін у маршрутах не буде, оскільки заповідник – доволі консервативна структура. Але будуть запропоновані нові лекції, маршрути у межах території Заповідника, як додаток до традиційних оглядових турів з’являться маршрути, пов’язані з Шевченком, з тими діячами, що жили в Чернігові. Аби привабити до нашого міста якомога більше гостей, чернігівські готелі підтримали акцію «Вікенд в Чернігові за півціни». Вони пропонують проживання в номерах на дві доби в період з 4 по 6 квітня за ціною однієї доби.
 

Останні новини Чернігівщини

Як запікати гарбуз у духовці

Як запікати гарбуз у духовці 17:02

Когда хочется разнообразить привычное меню, на помощь приходят сезонные овощи. Запеченную тыкву можно подавать с зеленью в виде салата, с разными видами рассольного или мягкого сыра — как изысканную закуску, сделать с ней тосты или приготовить десерт.

Смачні рецепти вихідного дня: запечені яблука

Смачні рецепти вихідного дня: запечені яблука 16:51

Яблука смакують свіжі, а ще це чудова основа для десертів та смачних страв. Варто лише зробити кілька кроків і у вас готовий ароматний, корисний десерт. Тож давайте, приготуємо печені яблука на сніданок, на вечерю і на десерт.

Гороскоп на наступний тиждень 21-27 жовтня 16:22

Гороскоп для всіх знаків Зодіаку на тиждень з 21 по 27 жовтня 2019 року

20 жовтня - Міжнародний день кухаря і кулінара

20 жовтня - Міжнародний день кухаря і кулінара 09:23

Це не просто професія, багато хто і цілком справедливо називають це мистецтвом. Перші кухарі з’явилися на землі без сумнівів з появою самого людства, інакше як можна пояснити, що ми все ще не померли з голоду.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини