Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:29:43

8 вересня - День танкіста

08.09.2013   09:55Агенцiя

З сучасної історії нам відомо, що використання важкої броньованої техніки не раз визначало результат багатьох битв. Танк досить універсальна і потужна бойова броньована машина, що має гарну маневреність завдяки своїй гусеничній ходовій частини.

Враховуючи великі заслуги механізованих і бронетанкових військ у перемозі над Німеччиною в роки Великої Вітчизняної війни, а також величезний внесок танкобудівників в комплектації та оснащенні Збройних Сил Радянського Союзу бронетанкової технікою, Указом Президії Верховної Ради від 1-го липня 1946-го року було затверджено професійне свято танкобудівників і танкістів - День танкіста, який спочатку став відзначатися 11-го вересня, в день, коли радянські війська, ціною героїчних зусиль домоглися значних успіхів під час проведення однієї з ключових стратегічних операцій. Це була Східно-Карпатська операція, в ході якої радянські війська у взаємодії з 1-м чехословацьким армійським корпусом, взявши ініціативу, оволоділи Дуклінскім перевалом і звільнили від фашистських окупантів Закарпатську Україну.

Мужність і героїзм наших славних воїнів багаторазово підтверджувався на полях численних битв, і танкісти, не дивлячись на те, що були захищені товстою бронею, завжди були відмінною мішенню для супротивника. Проте їх підтримка часто була просто життєво необхідною основним військам як в наступальних, так і в оборонних боях. Це була одна з причин, чому професійне свято танкістів стало одним з найбільш шанованих у військах професійних військових святкових днів.

За даними проекту DilovaMova.com, починаючи з 1980-го року і до наших днів День танкіста відзначається у другу неділю вересня. Після розпаду СРСР, з огляду на важливість збереження добрих традицій, День танкістів був додатково закріплений відповідними указами та постановами в законодавстві деяких новоутворених суверенних держав. Так в російському законодавстві цей День підтверджений Указом Президента Російської Федерації № 549 від 31-го травня 2006-го року «Про встановлення професійних свят та пам’ятних днів у Збройних Силах Російської Федерації», в Українському законодавстві «День танкістів» встановлено Указом Президента України від 29 -го серпня 1997-го року № 922/97 і відзначається щорічно також у другу неділю вересня.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини