Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 01:39:01

Зустрічаємо Новий рік згідно з прикметами

29.12.2012   12:13Агенцiя

З настанням Нового року кожен з нас пов'язує найсвітліші мрії та благі помисли. В давнину, для того щоб новий рік став вдалим і щасливим, і все, про що мріється, збулося, люди намагалися дотримуватися певних правил, старовинних обрядів і традицій.

Так, напередодні Нового року прийнято позбавлятися старих речей. Попрощатися з усім непотрібним, а разом з ним - і з усіма неприємностями. З цією ж метою також можна взяти старий календар, перев'язати його вовняною ниткою і спалити зі словами: "Гори, гори, календар, вогнем минулі нещастя і нехай вони більше ніколи не повертаються!".

Особливе місце в новорічних повір'ях займає символ свята - ялина. Давньогерманські перекази розповсюдили по всьому світу традицію прикрашати на Новий рік ялинку, але мало хто знає, чому. Вірили, що своїми колючими гілками це дерево здатне відігнати нечисту силу, яка у новорічну ніч поводиться особливо сміливо. Адже, якщо не вжити запобіжних заходів, темна сила забереться в дім, і до наступного року її вже не виженеш. На Русі смерекові гілки встановлювали з боків ополонки на Хрещення, після чого клали за образи і під дах - від стихійних лих, пожеж та інших неприємностей.

Відповідно до однієї з різдвяних легенд, ялина вкрила Богородицю під час її втечі з Христом в Єгипет, і за це отримала винагороду - залишилася навічно зеленою. Якщо вірити сучасним езотеричним дослідженням, ялина допомагає позбавитися від енергетичного сміття, що нагромадилося в будинку за рік. Дерево вбирає негативну енергію і перетворює її на нейтральну, але як тільки ялинка почне засихати і обсипатися, потрібно винести її з квартири, інакше деревце стане заново виробляти поглинений негатив.

На новорічні свята слов'яни прикрашали свої будинки і гілками інших дерев. Соснові гілки з шишками принесуть в сім'ю спокій і умиротворення, лавр забезпечить досягнення успіху в науках і мистецтвах, а гілка пальми принесе перемогу у важливих справах.


Стародавні слов'яни намагалися дотримуватися таких відомих прикмет:

Надягти що-небудь нове, щоб весь рік ходити в обновках,

Першим день нового року провести весело, щоб весь рік був радісним,

Приготувати до святкового столу якомога більше страв і ласощів, щоб увесь рік жити в достатку,

Не позичати гроші під Новий рік, роздати всі борги - щоб більше не бути в боргах.

Нарешті, коли ж, як не в Новий рік, виконуються бажання?! Перед тим як сідати за новорічний стіл, напишіть на маленькому аркуші паперу свої заповітні бажання, і коли почнуть бити куранти почнуть, спаліть листок, попіл висипте в келих із шампанським і випийте. Встигли до останнього удару годин? Ваші бажання вже здійснюються!
 А перед сном зробіть 12 маленьких карток, напишіть на кожній по своїй мрії, і, змішавши, покладіть під подушку. Вранці дістаньте навмання три картки. Написані на них бажання, як у відомій пісні, обов’язково  збудуться!

Новорічні прикмети:
Напередодні Нового року не залишай жодної незакінченої хатньої справи;
***
 Першого дня не берися за ніяку роботу - бо весь рік тяжко працюватимеш;
***
 Перевдягнися у все нове, щоб протягом року були обновки;
***
 Не починай Новий рік з боргів, аби не розплачуватись весь рік;
***
 У ніч на Новий рік зроби тим, хто потребує допомоги, подарунки : доля віддячить тобі;
***
 Як буває на Новий рік, то так буде і цілий рік;
***
 У ніч перед Новим роком треба спати без подушок, щоб цілий рік не боліла голова;
***
 Не можна на Новий рік плакати, бо увесь рік плакатимеш.


http://vidido.ua/index.php/pogliad/article/zustrichaemo_novii_rik_zgidno_z_prikmetami/

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.