Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 16 вересня, 21:56:12

2 вересня: цей день в Україні і світі

02.09.2024   10:11Агенцiя

ДЕНЬ 922 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 922 RUSSIAN AGRESSION



2 вересня в Україні відзначають День нотаріату. В Одесі - День міста.

Ще сьогодні День праці в США і Канаді, День закінчення Другої світової війни, Всесвітній день кокоса.

День народження лондонського журналу The Economist. У 1843 році в продажу з'явився перший номер.

Православна церква вшановує пам'ять святого мученика Маманта; святого преподобного Івана Постника, патріарха Царгородського.

День закінчення Другої світової війни

2 вересня світ відзначає День закінчення Другої світової війни. Саме цього дня 1945 року на кораблі США "Міссурі" було підписано акт про капітуляцію Японії, останньої держави з "осі" Берлін - Рим - Токіо.

День нотаріату

День нотаріату офіційно відзначають в Україні з 2010 року. Указ про заснування цього професійного свята підписав президент країни 22 лютого 2010 року.

З проханням запровадити професійне свято до глави держави звернулася Українська нотаріальна палата, до якої входить близько 5 тисяч фахівців.

У 2009 році пропозицію нотаріусів підтримало Міністерство юстиції України. Воно надіслало на адресу президента звернення, в якому йшлося про те, що "нотаріус є природним захисником прав людини, оскільки надає незалежну та неупереджену юридичну допомогу на засадах рівності, законності та справедливості".

Всесвітній день кокоса

"Хто садить кокосову пальму, той садить їжу і питво, посуд і одяг, дім для себе і своїх дітей". Для інформування людей про значення кокоса в подоланні бідності, розвитку кокосового виробництва та залучення в нього інвестицій існує особливе свято, що має назву Всесвітній день кокоса і відзначається щороку 2 вересня.

Цього дня:

1918 - Розпочався офіційний візит Гетьмана Української Держави Павла Скоропадського до Німеччини;

1941 - Похорон у Житомирі Миколи Сциборського та Омеляна Сеника;

1944 - Фінляндія розірвала дипломатичні відносини з Третім Рейхом і зажадала до 15 вересня вивести зі своєї території всі німецькі війська;

1945 - У гавані Токіо на борту лінкора "Міссурі" було підписано Акт Капітуляції Японської імперії у Другій світовій війні (свої підписи під ним поставили представники США, Республіки Китай, Великої Британії, СРСР, Австралії, Канади, Франції, Нідерландів і Нової Зеландії). Закінчення Другої світової війни;

1945 - В'єтнам проголосив незалежність, створено Демократичну Республіку В'єтнам;

1958 - Уперше вийшло в ефір телебачення Китайської Народної Республіки;

1967 - Відставний британський офіцер Падді Бейтс проголосив створення на морській платформі біля берегів Великої Британії незалежного Князівства Силандія, що надає громадянство всім охочим;

1991 - США визнали відновлення незалежності Латвії, Литви та Естонії;

1993 - В Узбекистані оголосили про переведення до 2000 року узбецької мови з кирилиці на латинський алфавіт;

1996 - В Україні замість карбованця ввели нову валюту - гривню;

2015 - Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про створення Національної поліції України;

2021 - За участю Президента України Володимира Зеленського у Вашингтоні було відкрито "Український дім".

Пам'ятні дати:

1811 - Іван Вагилевич, український поет, фольклорист, етнограф, філолог, громадський діяч;

1835 - Петро Єфименко, український етнограф та історик, повернув із небуття останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського;

1856 - Володимир Левицький, український письменник і громадський діяч, дійсний член НТШ;

1875 - Дела-Вос-Кардовська Ольга Людвігівна, живописець, графік українського походження. Учениця Іллі Рєпіна. Дружина художника Дмитра Кардовського;

1908 - Валентин Глушко, український конструктор ракетно-космічного комплексу багаторазового використання "Енергія" - "Буран";

1940 - Богдан Сорока, український художник-графік, син Катерини Зарицької та Михайла Сороки.

Церковне свято

Цього дня відзначається пам'ять мученика Маманта, а також його батьків Феодота і Руфіни. Мати і батько Маманта були знатними людьми, але за відкрите сповідування християнства їх ув'язнили в темницю, де вони обидва і померли. Перед смертю Руфіна народила сина, якого вона доручила Богові.

Хлопчика взяла на виховання багата вдова-християнка Амія. Вона ж поховала тіла його батьків. Амія виростила Маманта добрим християнином і освіченою людиною. Юнак, який володів даром красномовства, навернув у свою віру багатьох однолітків.

Про Мамантові проповіді донесли правителю Демокріту, який відіслав юнака до імператора Авреліана. Той спочатку ласкою, а потім погрозами намагався спокусити молодого християнина зі шляху істинного. Коли це не допомогло, імператор піддав Маманта жорстоким тортурам і хотів утопити в морі, але юнака врятував янгол, забравши його на високу гору в пустелі неподалік від Кесарії. Там Мамант заснував церкву і став проводити життя в суворій стриманості та молитвах, допомагав християнам у недугах і скорботах.

Іменини: Анатолій, Антоній, Василь, Віктор, Володимир, Іван, Леонід, Михайло, Микола, Павло, Петро, Пилип, Стефан.

Останні новини Чернігівщини

У Прилуках поліцейські викрили чоловіка, який незаконно отримав лікарські наркотичні засоби на 500 тисяч гривень для подальшого збуту 11:50

Співробітники відділу кримінальної поліції встановили схему, за якою 34-річний місцевий мешканець систематично здобував «товар» для наркоторгівлі. Впродовж 2021-2023 років зловмисник отримав у медзакладах майже 500 блістерів обмежених в обігу таблеток метадону.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:47

Протягом минулої доби зареєстровано 79 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 4 дорожньо-транспортні пригоди та 74 пожежі. Внаслідок цих подій 5 осіб постраждали.

На Чернігівщині браконьєр за допомогою електроструму наловив 83 кг риби на понад 180 тис.грн 11:15

15 вересня 2024 року Чернігівським рибоохоронним патрулем під час проведення рибоохоронного рейду на водоймах Прилуцького району викрито грубе порушення Правил рибальства.

“Rock залежність” у філармонійному центрі 09:13

Зануритися в море енергії та драйву рок-концерту, де потужні гітарні рифи поєднуються з пристрасними звуками рояля, віолончелі, скрипки, запросили чернігівських глядачів учасники харківського проєкту “Rock залежність”.

Виключення з реєстру єдиного податку за порушення умов діяльності 09:07

Щодо анулювання реєстрації платника єдиного податку шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі не виконання обов’язку щодо виключення заборонених видів діяльності або переходу на сплату інших податків і зборів

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини