Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 16 вересня, 22:03:22

31 липня: цей день в Україні і світі

31.07.2024   10:09Агенцiя

ДЕНЬ 889 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 889 RUSSIAN AGRESSION

31 липня відзначають День незвичайних музичних інструментів, Всесвітній день рейнджера, Міжнародний день вшанування рятувальників.

Православна церква вшановує пам'ять святого праведного Євдокима.

У католиків - День святого Ігнатіуса Лойоли

31 липня День народження відзначають письменниця Джоан Роулінґ та її літературний герой Гаррі Потер.

День незвичайних музичних інструментів

31 липня - День незвичайних музичних інструментів. Тих, які використовуються не масштабно і, тому, не настільки широко відомі. Серед таких - клавікорд, варган, кітаррон, блокфлейта, глюкофон, ханг, діджеріду, шарманка.

А є й зовсім дивовижні. Наприклад, котяче піаніно - у джерелах 19 століття є зображення посаджених у рядок домашніх улюбленців, хвости яких зв'язані з клавіатурою піаніно, і під час натискання на клавіші кішки відчували біль і починали видавати гучні звуки, які чимось нагадували мелодію; або гідралофон (є результатом перетворення коливань рідини на звуки); або величезний орган у концертному залі Бордуок в Атлантік-Сіті, який містить понад 33 тисячі труб; або індонезійський бонанг із бронзових гонгів, які стоять у ряд на дерев'яній підставці (як резонатори над гонгами підвішують півсфери з глини).

Дивовижні звуки можна почути у виконанні зімбабвійської мбіри, індійської сурми з морської мушлі та африканського танбурина. А мелодії, що видаються бубном і варганом, вважаються частиною шаманських ритуалів і можуть відкривати ворота у світ духів.

Список незвичайних пристроїв для відтворення музики досить великий. До того ж, існує і безліч незвичайних інструментів внаслідок модифікацій традиційних - сирні барабани, овочеві сопілки, велика кількість модифікованих арф, органів, гітар і духових інструментів.

Всесвітній день рейнджера

Всесвітній день рейнджера або паркового рейнджера, що відзначається щорічно 31 липня, заснований 2007 року Міжнародною федерацією рейнджерів, щоб відзначити внесок паркових рейнджерів в охорону природи і вшанувати пам'ять загиблих рейнджерів під час несення своєї служби.

Термін рейнджер (від англ. Ranger) з'явився в 17 столітті, спочатку так називали англійських солдатів, які воювали у війську короля Філіпа (1675-1676). Сьогодні в суспільстві слово "рейнджер" найчастіше асоціюється з поліцейським або військовим, головне завдання якого - підтримання порядку або проведення спеціальних операцій.

Рейнджери армії США - це підрозділи сухопутних військ, а техаські рейнджери - основний підрозділ у техаському Департаменті громадської безпеки, що займається розслідуванням кримінальних злочинів, затриманням злочинців, відновленням громадського порядку.

Але сьогодні відзначається професійне свято саме паркових рейнджерів, або державних інспекторів з охорони тварин і довкілля.

Ще цього дня:

1919 - Армія УНР та Українська Галицька армія зайняли Київ;

1837 - Відбулася урочиста закладка (Червоний корпус) Київського університету;

1919 - У Німеччині ухвалено Веймарську конституцію. Німеччина стала республікою;

1924 - Польський уряд заборонив вживати українську мову в державних і самоврядних установах Західної України;

1941 - Кость Паньківський у Львові обраний головою Генерального секретаріату Української Національної Ради;

1971 - Уперше людина проїхала Місяцем на спеціальному модулі Lunar Rover Vehicle;

1975 - У Гельсінкі відкрилася Нарада з безпеки і співробітництва в Європі, на якій ухвалено Заключний акт, що містить розділ про права людини;

1994 - Сергій Бубка встановив світовий рекорд у стрибках із жердиною - 6,14 м.

Церковне свято

Цього дня відзначається пам'ять праведного Євдокима Каппадокіянина, який жив у 9 столітті в Малій Азії.

Євдоким народився в родині знатних і благочестивих християн Василя і Євдокії. З дитячих років майбутній святий вирізнявся праведністю і послухом. Давши обітницю безшлюбності, він намагався уникати всілякого спілкування з жінками і навіть не піднімав на них погляд. Тільки зі своєю матір'ю він вів бесіди. За доброчесне життя імператор призначив Євдокима правителем Харсіанської області. Свої обов'язки він виконував справедливо і з лагідністю, дбав про сиріт і вдів, захищав усіх скривджених.

За переказами, своїм бездоганним життям Євдоким догодив Богу, і той покликав його до себе в 33-річному віці. Одразу ж після смерті праведника біля його труни почали відбуватися чудеса, багато хворих знаходили зцілення. За кілька місяців труну відкрили і виявили нетлінні мощі, що пахнуть чудовим ароматом.

Православна церква вважає Євдокима одним із покровителів родин - багато в чому завдяки теплим стосункам, які святий підтримував зі своїми батьками.

Іменини: Антон, Арсеній, Василь, Володимир, Георгій, Денис, Іван, Йосип, Костянтин, Максим, Микола, Сергій, Степан, Юрій, Анна, Єлизавета.

Останні новини Чернігівщини

У Прилуках поліцейські викрили чоловіка, який незаконно отримав лікарські наркотичні засоби на 500 тисяч гривень для подальшого збуту 11:50

Співробітники відділу кримінальної поліції встановили схему, за якою 34-річний місцевий мешканець систематично здобував «товар» для наркоторгівлі. Впродовж 2021-2023 років зловмисник отримав у медзакладах майже 500 блістерів обмежених в обігу таблеток метадону.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:47

Протягом минулої доби зареєстровано 79 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 4 дорожньо-транспортні пригоди та 74 пожежі. Внаслідок цих подій 5 осіб постраждали.

На Чернігівщині браконьєр за допомогою електроструму наловив 83 кг риби на понад 180 тис.грн 11:15

15 вересня 2024 року Чернігівським рибоохоронним патрулем під час проведення рибоохоронного рейду на водоймах Прилуцького району викрито грубе порушення Правил рибальства.

“Rock залежність” у філармонійному центрі 09:13

Зануритися в море енергії та драйву рок-концерту, де потужні гітарні рифи поєднуються з пристрасними звуками рояля, віолончелі, скрипки, запросили чернігівських глядачів учасники харківського проєкту “Rock залежність”.

Виключення з реєстру єдиного податку за порушення умов діяльності 09:07

Щодо анулювання реєстрації платника єдиного податку шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі не виконання обов’язку щодо виключення заборонених видів діяльності або переходу на сплату інших податків і зборів

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини