Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 16 вересня, 22:02:53

30 липня: цей день в Україні і світі

30.07.2024   09:44Агенцiя

ДЕНЬ 888 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 888 RUSSIAN AGRESSION

30 липня відзначають Міжнародний день дружби, Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми, Всесвітній день сноркелінгу, Всесвітній день вишивки, День свекра, День книги в м'якій обкладинці.

Православна церква вшановує пам'ять святих апостолів Сили, Силуана, Андроніка.

Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми, що відзначається щорічно 30 липня, був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у резолюції A/RES/68/192 у 2013 році з метою "підвищувати обізнаність про становище жертв торгівлі людьми і заохочувати та захищати їхні права".

Торгівля людьми є серйозним злочином і грубим порушенням прав людини. Щороку тисячі чоловіків, жінок і дітей потрапляють до рук торговців людьми як у себе вдома, так і за кордоном. Усі країни світу, будь то країна походження, транзиту або призначення, страждають від торгівлі людьми.

Міжнародний день дружби

Міжнародний день дружби, встановлений 2011 року резолюцією Генеральної Асамблеї ООН № 65/275, відзначається щорічно 30 липня.

Ініціатором заснування Дня виступила ЮНЕСКО, а ідеологічним підґрунтям для нової дати стали Декларація і програма дій у сфері культури миру та Міжнародного десятиліття культури миру і ненасильства в інтересах усієї планети (воно охоплювало 2001-2010 роки). У документах було визнано, що внаслідок різних форм насильства на всіх рівнях суспільства в усьому світі дітям заподіюється величезна шкода і страждання. Асамблея також визнала роль освіти в пропагуванні культури миру і ненасильства, які повинні прищеплюватися дітям. Якщо діти навчаться жити в мирі та гармонії, це сприятиме зміцненню міжнародного миру та співпраці.

ООН запропонувала державним структурам, а також міжнародним і регіональним організаціям відзначати цей день відповідно до культурних традицій тієї чи іншої країни та організовувати заходи й ініціативи, що сприятимуть зусиллям міжнародної спільноти і будуть спрямовані на заохочення діалогу між цивілізаціями, солідарності, взаєморозуміння та примирення.

Всесвітній день сноркелінгу

Всесвітній день сноркелінгу, який відзначають щорічно 30 липня, запрошує ентузіастів різного віку досліджувати захопливий підводний світ. Цей день підкреслює доступність і задоволення від снорклінгу (вид плавання під поверхнею води з маскою і дихальною трубкою і, зазвичай, з ластами) - практики, яка вимагає мінімального обладнання та підготовки, що робить його популярним заняттям як для туристів, так і для шукачів пригод.

Всесвітній день вишивки

Щороку 30 липня відзначається неофіційне свято - Всесвітній день вишивки. Подія започаткована шведською 'Broderiakademin, BRAK' у 2011 році.

Українська вишивка, відома в усьому світі, сформувалася під впливом Візантії. За часів Київської Русі особливою популярністю користувалося вишивання срібними або золотими нитками, що вимагало серйозних умінь від майстрині. В Україні найчастіше прикрашали такий елемент одягу, як сорочка. Найбільш популярні кольори: червоний (любов), чорний (горе), жовтий і зелений (життя).

Ще цього дня:

1900 - У Британії заборонено дитячу працю в шахтах;

1920 - Створено Українську Військову Організацію під керівництвом Євгена Коновальця;

1956 - На американських доларах з'явилося гасло "In God We Trust".

1974 - Квебек оголосив французьку мову єдиною офіційною;

1984 - На телеканалі NBC розпочався показ серіалу "Санта-Барбара";

2016 - Американський парашутист Люк Айкінс успішно здійснив перший в історії стрибок із висоти 7600 м без парашута.

Церковне свято

Цього дня відзначають пам'ять Сили і Силуана - двох апостолів від сімдесяти, сподвижників святого Павла. За переказами, після Собору апостолів, що відбувся 51 року в Єрусалимі, Павла і Варнаву відправили в Антіохію для роз'яснення соборного послання. З ними пішов і Сила, який ревно допомагав Павлу у всіх справах. Апостоли відвідали Сирію, Кілікію, Македонію і Філіппи. У Коринті Силу висвятили на єпископа. За своє життя він здійснив безліч чудес і знамень.

Силуан також був учнем апостола Павла. Вважається, що після багатьох років мандрів він став єпископом Солунським.

Утім, існує також версія, що Сила і Силуан - одна й та сама людина (на користь цього свідчить і схожість імен). Як би там не було, на Русі свято мало подвійну назву.

Іменини: Анатолій, Валентин, Герман, Іван, Лука, Максим, Павло.

Останні новини Чернігівщини

У Прилуках поліцейські викрили чоловіка, який незаконно отримав лікарські наркотичні засоби на 500 тисяч гривень для подальшого збуту 11:50

Співробітники відділу кримінальної поліції встановили схему, за якою 34-річний місцевий мешканець систематично здобував «товар» для наркоторгівлі. Впродовж 2021-2023 років зловмисник отримав у медзакладах майже 500 блістерів обмежених в обігу таблеток метадону.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:47

Протягом минулої доби зареєстровано 79 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 4 дорожньо-транспортні пригоди та 74 пожежі. Внаслідок цих подій 5 осіб постраждали.

На Чернігівщині браконьєр за допомогою електроструму наловив 83 кг риби на понад 180 тис.грн 11:15

15 вересня 2024 року Чернігівським рибоохоронним патрулем під час проведення рибоохоронного рейду на водоймах Прилуцького району викрито грубе порушення Правил рибальства.

“Rock залежність” у філармонійному центрі 09:13

Зануритися в море енергії та драйву рок-концерту, де потужні гітарні рифи поєднуються з пристрасними звуками рояля, віолончелі, скрипки, запросили чернігівських глядачів учасники харківського проєкту “Rock залежність”.

Виключення з реєстру єдиного податку за порушення умов діяльності 09:07

Щодо анулювання реєстрації платника єдиного податку шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі не виконання обов’язку щодо виключення заборонених видів діяльності або переходу на сплату інших податків і зборів

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини