Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 16 вересня, 21:57:51

29 липня: цей день в Україні і світі

29.07.2024   09:51Агенцiя

ДЕНЬ 887 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 887 RUSSIAN AGRESSION

29 липня в Україні відзначають День Сил спеціальних операцій ЗСУ, у світі - Міжнародний день соціокультурного розмаїття та боротьби з дискримінацією, Міжнародний день тигра.

У Норвегії - День прославлення святого Олафа, короля Норвегії.

Православна церква вшановує пам'ять святого мученика Калиника, святої мучениці Серафими.

29 липня 1981 року відбулося весілля спадкоємця британського престолу Чарльза принца Уельського і леді Діани Спенсер. У 1907 була створена Всесвітня організація скаутського руху. А в 1957 засновано Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

Ще цього дня:

1900 - Італійським анархістом Гаетано Бреші в Монці чотирма пострілами з револьвера вбито італійського короля Умберто I;

1913 - Утворено незалежну Албанію;

1914 - Введено в дію першу трансамериканську телефонну лінію Нью-Йорк-Сан Франциско;

1948 - У Лондоні розпочалися XIV Літні Олімпійські ігри;

1958 - У США Президентом країни Д. Ейзенгауером підписано акт про створення Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA);

1974 - На каналі NBC відбувся дебют ігрової програми "Вгадай мелодію";

1987 - Президентом Франції Франсуа Міттераном і прем'єр-міністром Великої Британії Маргарет Тетчер підписано угоду про початок будівництва Євротунелю під Ла-Маншем, який мав з'єднати дві країни;

1993 - Після семи років ув'язнення рішенням Верховного суду Ізраїлю ухвалено виправдувальний вирок колишньому охоронцю нацистських концентраційних таборів Флоссенбюрг, Майданек та Собібор уродженцю Дубових Магаринців українцю Івану Дем'янюку;

1994 - Парламент України призупинив приватизацію в республіці;

1998 - У Лос-Анджелесі американець С. Рід здійснив найдовший в історії стрибок з даху 14-поверхового будинку на дах іншого будинку - на мотоциклі він пролетів 19,8 метрів;

2005 - Астрономи оголосили про відкриття карликової планети Еріда;

2022 - На Землі зафіксували найкоротший день в історії планети - повний оберт навколо своєї осі зайняв у планети на 1,59 мілісекунди менше, ніж зазвичай. Причиною явища може бути коливання Чандлера - зміна обертання Землі навколо своєї осі.

День Сил спеціальних операцій ЗС України

Щорічно 29 липня Україна відзначає День Сил спеціальних операцій Збройних Сил. Подію засновано 26 липня 2016 року. Ці війська ЗСУ утворено 5 січня того ж року.

Фахівці ССО володіють спеціальними можливостями в розвідці та підтримці військових під час небезпечних і важких операцій.

Завдання Сил спеціальних операцій: сучасні бойові дії, розвідка, психологічні та антитерористичні операції, робота з полоненими, шпигунські дії тощо.

Міжнародний день соціокультурного розмаїття та боротьби з дискримінацією

Щороку 29 липня світ відзначає важливу подію - Міжнародний день соціокультурного розмаїття та боротьби з дискримінацією.

Метою такого дня є привернення суспільної уваги до проблеми дискримінації, поширення ідеї мирного співіснування та гуманізму, заохочення до поваги до культурної спадщини та розмаїття кожного народу.

Різноманітність культур дарує людству можливість самовираження, робить мистецтво багатогранним і унікальним.

День прославлення святого Олафа, короля Норвегії

29 липня в Норвегії відзначають День пам'яті короля, святого Олафа II - національного героя, об'єднувача держави і Святого покровителя Норвегії. Із його ім'ям пов'язано запровадження в країні християнства.

Святий благовірний Олаф II Гаральдсон, король Норвегії (995 - 29 липня 1030 року), хреститель і просвітитель норвежців, був протягом багатьох століть одним із найбільш шанованих святих Північної Європи. Після загибелі Олафа в битві з бондами біля Стіклестада 29 липня 1030 року було зафіксовано численні випадки чудотворення від його святих мощей, які виявилися нетлінними.

Церковне свято

Цього дня православна церква вшановує пам'ять одного зі святих мучеників - Калиника Кілікійського, який жив у 3-4 століттях.

Його проповідь про Христа в місті Анкірі викликала гнів язичників. Калиника схопили і привели на суд до ігемона Сакердона. Той засудив святого до страшної кари: його взули в залізні чоботи з цвяхами, що стирчали всередину, і так відвели до місця страти, де спалили живцем. Однак тіло мученика залишилося неушкодженим, і згодом його поховали християни.

Іменини: Олександр, Олексій, Анатолій, Костянтин, Михайло, Микола, Остап, Роман.

Останні новини Чернігівщини

У Прилуках поліцейські викрили чоловіка, який незаконно отримав лікарські наркотичні засоби на 500 тисяч гривень для подальшого збуту 11:50

Співробітники відділу кримінальної поліції встановили схему, за якою 34-річний місцевий мешканець систематично здобував «товар» для наркоторгівлі. Впродовж 2021-2023 років зловмисник отримав у медзакладах майже 500 блістерів обмежених в обігу таблеток метадону.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:47

Протягом минулої доби зареєстровано 79 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 4 дорожньо-транспортні пригоди та 74 пожежі. Внаслідок цих подій 5 осіб постраждали.

На Чернігівщині браконьєр за допомогою електроструму наловив 83 кг риби на понад 180 тис.грн 11:15

15 вересня 2024 року Чернігівським рибоохоронним патрулем під час проведення рибоохоронного рейду на водоймах Прилуцького району викрито грубе порушення Правил рибальства.

“Rock залежність” у філармонійному центрі 09:13

Зануритися в море енергії та драйву рок-концерту, де потужні гітарні рифи поєднуються з пристрасними звуками рояля, віолончелі, скрипки, запросили чернігівських глядачів учасники харківського проєкту “Rock залежність”.

Виключення з реєстру єдиного податку за порушення умов діяльності 09:07

Щодо анулювання реєстрації платника єдиного податку шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі не виконання обов’язку щодо виключення заборонених видів діяльності або переходу на сплату інших податків і зборів

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини