Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 8 вересня, 02:29:06

26 липня: цей день в Україні і світі

26.07.2024   10:02Агенцiя

ДЕНЬ 884 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 884 RUSSIAN AGRESSION

26 липня у світі відзначають День дядька і тітки, День системного адміністратора, День есперанто.

В Україні - День парашутиста.

Цього дня, 1908 року в США створено Федеральне бюро розслідувань (ФБР).

Православна церква вшановує пам'ять святого мученика Єрмолая; святої преподобної мучениці Параскеви.

День дядька й тітки

Брат батька або матері, або їхня сестра якраз і є стосовно людини її дядьком і тіткою. Для більшості людей стосунки між племінником або племінницею та їхніми дядьками й тітками не можна назвати настільки ж близькими, як стосунки з батьками або бабусею і дідусем. Однак варто пам'ятати і про те, що для когось дядько чи тітка якраз і стають тими людьми, з якими буває простіше розмовляти на відверті теми, оскільки вони дещо випадають із суворої сімейної ієрархії.

В окремих випадках, коли складаються важкі життєві ситуації, саме дядько й тітка можуть стати тими людьми, хто підставить плече в скрутну хвилину або дасть відповідь на складне запитання.

Буває, що, втративши батьків і не маючи бабусь і дідусів, дитина або підліток опиняються перед перспективою опинитися у виховних установах для сиріт. Першим, хто може надати в такій ситуації допомогу і зайняти місце батьків, ставши опікуном - законним представником, є дядько і тітка. Нерідко саме вони беруть на себе відповідальність за виховання дитини, забезпечення її комфортними умовами для життя та навчання.

Цінність родинних стосунків сильна з часів традиційних суспільств, де кожен член родини, близький чи далекий родич готовий був прийти на допомогу близькому.

Цікавим є й той факт, що в багатьох культурах, звертаючись до знайомої людини старшого віку, до її імені додають префікс "дядько" або "тітка", хоча про родинні зв'язки тут не йдеться.

День парашутиста

День парашутиста вперше відзначили в 1930 році.

Його винахідником називають Леонардо да Вінчі. Ескізи пристрою він намалював ще у 1485 році.

Британський парашутист Адріан Ніколас довів цей факт у 2000, побудувавши парашут за малюнками да Вінчі та здійснивши на ньому успішне приземлення.

Парашут у сучасному вигляді з'явився завдяки Луї-Себастьяну Ленорману наприкінці 18 століття.

Створення ФБР

Федеральне бюро розслідувань (ФБР) - наступник створеного 26 липня 1908 року в міністерстві юстиції США бюро розслідувань. Нинішню назву воно отримало 1935 року.

ФБР входить до системи міністерства юстиції та Розвідувального співтовариства США, підпорядковане генпрокурору і, одночасно, директору Національної розвідки.

Основними сферами діяльності ФБР є боротьба з тероризмом і організованою злочинністю, контррозвідувальна робота, боротьба з наркобізнесом і тяжкими злочинами проти особистості, а також розслідування порушень громадянських прав.

Ще цього дня:

1913 - Австрійський уряд скасовує конституцію Богемського королівства;

1914 - Австро-Угорщина оголошує загальну мобілізацію і концентрує війська на кордоні з Російською імперією;

1919 - Махновці вбивають отамана українського війська за часів Громадянської Війни Матвія Григор'єва;

1929 - На екрани виходить фільм Олександра Довженка "Арсенал";

1941 - У Канаді засновано Українське товариство допомоги Батьківщині (згодом - Товариство об'єднаних українських канадців);

1945 - На маріупольському заводі "Азовсталь" відбудовується перша домна;

1946 - В УРСР створено Товариство охорони природи;

1948 - Велика Британія і США підписують умови реалізації "плану Маршалла" (плану допомоги країнам Європи);

1971 - Стартує американський космічний корабель "Аполлон-15", пілотований астронавтами Д. Скоттом, А. Ворденом і Дж. Ірвіном, який 30 липня здійснює посадку на Місяць;

1995 - Представники 15 країн Євросоюзу підписали Конвенцію про створення Європолу - організації, покликаної координувати дії поліції країн ЄС у боротьбі зі злочинністю;

1998 - Компанії Circuit City I Good Guys анонсували новий стандарт цифрового відео - Digital Video Express (DIVX), як альтернативу стандарту Digital Video Disks (DVD).

Церковне свято

Православна церква вшановує пам'ять святого Єрмолая, одного з Нікомідійських мучеників поряд з Єрміппом і Єрмократом. На початку 4 століття за наказом імператора Максиміліана в Нікомідійській церкві було спалено 20 тисяч християн, але трьом чоловікам вдалося врятуватися. Після цього вони переховувалися у віддалених місцях імперії, проте не переставали вчити ближніх християнської віри.

Одного разу повз будинок Єрмолая проходив юнак-язичник Пантолеон (майбутній святий мученик Пантелеймон). Вийшовши до нього назустріч, християнин почав роз'яснювати йому хибність і суєтність язичницьких вірувань. Відтоді Пантолеон став щодня приходити до Єрмолая - доти, доки юнака не викрили язичники. Після цього схопили також Єрмолая, Єрміппа та Єрмократа. Усім трьом запропонували зректися Христа і принести жертву ідолам, але вони відмовилися. Язичники стали погрожувати християнам муками і смертю, але раптово почався землетрус, і ідоли в капищі впали і розбилися. Коли про це стало відомо імператору Максиміліану, той виніс мученикам смертний вирок.

Іменини: Гнат, Сергій, Федір.

Останні новини Чернігівщини

Прилуцькі поліцейські розшукали трьох зниклих дітей у Київській області 17:51

Усю ніч співробітники Прилуцького районного відділу поліції встановлювали місце знаходження двох хлопчиків 12 та 8 років та 10- річної дівчики, які зникли ввечері. Дітей знайшли на світанку у сусідній області живими та неушкодженими.

Верстатник, слюсар, водій … Жінки Чернігівщини освоюють чоловічі професії 17:40

Таку тенденцію останнім часом спостерігають у службі зайнятості. На початок вересня на Чернігівщині налічувалось близько 5 тисяч офіційних безробітних (4,8 тис.), серед яких майже 80 % жінок.

“Українське сценічне вбрання. Смарагдова віднова” 12:17

Всіх, хто цікавиться історією української культури — у широкому розумінні — 5 вересня 2024 року запросили до мистецької дискусії Академічний ансамбль пісні і танцю “Сіверські клейноди” та балетмейстер, дослідник-етнограф, автор серії книг про історію народного танцю і костюму Костянтин Богомаз.

Складні часи вимагаються рішучих дій: як розвивається бізнес на Прилуччині 10:10

Наразі весь бізнес Чернігівщини – прикордонного деокупованого регіону – переживає не найкращі часи. Прилуцький район – не виняток з-поміж п’яти, адже будь-який розвиток потребує інвестицій, іншими словами – надто ризикових рішень під час війни.

 Сімейні лікарі Чернігівщини покращують навички із ранньої діагностики онкологічних захворювань

Сімейні лікарі Чернігівщини покращують навички із ранньої діагностики онкологічних захворювань 10:09

305 медиків з 28 центрів первинної медико-санітарної допомоги, що обслуговують мешканців 49 територіальних громад Чернігівщини, пройшли навчальну програму з профілактики та раннього виявлення раку.