Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 8 липня, 17:24:39

4 липня: Яке сьогодні свято, все про цей день

04.07.2024   08:30Агенцiя

ДЕНЬ 861 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 861 RUSSIAN AGRESSION

4 липня в Україні відзначають День Національної поліції, День судового експерта.

У США – День незалежності, в Італії – День Гарібальді, на Філіппінах – День Республіки, у Венесуелі – День архітектора, у Японії – День груші, у Норвегії – День народження королеви Соні Гаральдсен, у Латвії – День пам'яті жертв геноциду єврейського народу, у Аргентині – День сільського лікаря.

Ще сьогодні – День салату "Цезар", День музики у стилі кантрі, День відпочинку від свят.

Православна церква вшановує пам'ять святого Андрія, архієпископа Критського; святої преподобної Марти.

Ще цього дня:

1776 - Прийнято Декларацію незалежності США;

1631 - У Парижі відкрито перше у світі агентство зайнятості;

1865 - Побачило світ перше видання книги Льюїса Керролла "Аліса в Країні чудес";

1917 – Виступ полуботківців у Києві з метою проголошення незалежності України;

2022 - На острові Зміїний висадилися українські військові та повернули на нього український прапор.

День Національної поліції

4 липня в Україні відзначають День Національної поліції. Його святкують із 2018 року, після підписання президентом відповідного указу. До 2018 року День Нацполіції відзначався 4 серпня – у день підписання Президентом України Закону України "Про Національну поліцію".

Після Революції гідності виникла потреба у серйозному реформуванні правоохоронної системи. Для цього Україна використала досвід Грузії і вже восени 2014 року було представлено концепцію реформування МВС, в якій замість міліції передбачалося створення Національної поліції.

2 липня 2015 року Верховна Рада ухвалила закон "Про Національну поліцію", а 4 липня на Софійській площі у Києві склав присягу перший штат Національної поліції. Другим містом, де почала працювати поліція, став Львів, а третім – Одеса. Весь процес запровадження проєкту в українських містах тривав рік.

Указом Президента України від 4 квітня 2018 року № 97 було внесено зміни до Указу Президента України від 9 грудня 2015 року № 693, яким встановлено, що День Національної поліції України відзначається щорічно 4 липня - на честь події 2015 року, коли перші патрульні поліцейські ухвалили першу присягу.

Сьогодні в умовах повномасштабного вторгнення Росії співробітники Національної поліції відіграють важливу роль у протистоянні українського народу збройній агресії.

У травні 2023 року Кабмін вніс зміни до положення про Нацполіцію, завдяки яким правоохоронці мають нові повноваження. Тепер поліцейські зможуть здійснювати у взаємодії із ЗСУ, Нацгвардією, прикордонниками, СБУ та спеціальною службою транспорту боротьбу з диверсантами та незаконними воєнізованими формуваннями. Також Нацполіція отримала можливість допомагати Держприкордонслужбі виявляти канали незаконного перетину кордону, переміщення зброї та боєприпасів.

Сьогодні поліцейські не лише стежать за порядком, а й допомагають евакуювати мешканців регіонів, де ведуться бойові дії, виявляють диверсантів та колаборантів, а також розслідують воєнні злочини окупантів, шукають зниклих людей, зокрема дітей.

День судового експерта України

4 липня відзначається День судового експерта України згідно з указом президента від 10 червня 2009 року.

Ініційовано Координаційною радою з проблем судової експертизи при Мін'юсті. При ухваленні рішення про запровадження нового свята президент керувався тим, що судово-експертна діяльність відіграє дуже важливу роль у питаннях захисту прав громадян та у забезпеченні справедливого суддівства.

День Незалежності Сполучених Штатів Америки

День незалежності США, також відомий як Четверте липня, є національним святом на згадку про прийняття Декларації незалежності 4 липня 1776 року. Цей історичний документ проголосив незалежність Сполучених Штатів від Великої Британії та їх намір стати самоврядною нацією.

День пам'яті геноциду єврейського народу у роки Другої світової війни

4 липня – День пам'яті геноциду єврейського народу в роки Другої світової війни.

Цього дня, 1941 року, за кілька днів після вступу німецьких військ до Риги, в латвійській столиці було спалено вісім синагог разом із тисячами євреїв. Цей день увійшов до історії як "кришталева ніч".

Вперше ж "Кришталева ніч" - ніч розбитих вікон - була організована фашистами в Німеччині 9 листопада 1938 року. У хвилі єврейських погромів, що прокотилися країною, було вбито сотні євреїв, зруйновано всі синагоги в Німеччині, пограбовано понад сім тисяч єврейських магазинів. Після цього понад тридцять тисяч євреїв було кинуто до концтаборів.

Церковне свято

День пам'яті святого Андрія, архієпископа Критського

Андрій Критський народився Дамаску в родині благочестивих християн. До семирічного віку хлопчик був німим. Зміг заговорити після причастя Святих Христових Таїн. В юнацькі роки допитливо вивчав Святе Письмо та богословські науки. У чотирнадцять років прийняв постриг в обителі преподобного Сави Освяченого в Єгипті.

Святий Андрій вів суворе і цнотливе життя. У 680 році став представником святого міста на IV Вселенському Соборі, потім – архідияконом храму Святої Софії в Константинополі. Під час правління імператора Юстиніана II Андрій зведений у сан архієпископа міста Гортина на острові Крит.

Святий Андрій заснував нову літургічну форму - канон, богослужбовий текст, що складається з певної кількості об'єднаних між собою співів. Канон Андрія Критського називається Великим, оскільки він є найбільшим із усіх богослужбових канонів.

Із написаних ним канонів найбільш відомий - "Великий покаянний канон", що містить у своїх піснях 250 тропарів. Його читають під час Великого посту.

Архієпископ Андрій Критський написав також канон на Різдво Христове, стихирі на Стрітення Господнє та багато інших піснеспівів.

Упокоївся архієпископ у 726 році. Його мощі перенесені до Константинополя.

Іменини: Олексій, Андрій, Богдан, Дмитро, Марк, Михайло, Микола, Федір, Олександра, Анастасія, Марія, Марта, Ольга, Тетяна.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині повністю відновили 38 об'єкти медзакладів, пошкоджені окупантами

На Чернігівщині повністю відновили 38 об'єкти медзакладів, пошкоджені окупантами 15:24

За понад два роки повномасштабної війни в Україні вдалося повністю відновити 522 обʼєкти медзакладів та ще 361 відновлено частково.

Чернігівські аудитори підписали з громадськими організаціями меморандум про взаємодію та співпрацю

Чернігівські аудитори підписали з громадськими організаціями меморандум про взаємодію та співпрацю 15:20

04 липня 2024 року між Управлінням Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області та Коаліцією «СІВЕРЩИНА», Чернігівською регіональною торгово-промисловою палатою, Громадською організацією «Сяйво Сіверщини», Антикорупційною Громадською Спілкою «СОВІСТЬ», Чернігівським обласним об’єднанням організацій роботодавців «Сіверщина» підписано меморандум про співпрацю.

Água Trio: вечір бразильського джазу 15:18

Твори легендарних бразильських авторів і виконавців прозвучали 6 липня 2024 року у межах вечорів джазу у затишному дворику Чернігівського обласного філармонійного центру.

Трьох чоловіків, які здійснили розбійний напад на жителя Чернігівщини, засуджено до 10 та 11 років позбавлення волі

Трьох чоловіків, які здійснили розбійний напад на жителя Чернігівщини, засуджено до 10 та 11 років позбавлення волі 15:14

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури визнано винними трьох жителів Чернігівського району у розбої, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, поєднаному з проникненням у житло, та незаконному поводженні з вогнепальною зброєю й бойовими припасами (ч. 3 ст. 187, ч. 1 ст. 263 КК України).

На Чернігівщині поліцейські повідомили про підозру озброєній організованій злочинній групі виробників та торгівців наркотиками 15:12

Поліцейські припинили діяльність організованої злочинної групи, яка систематично виготовляла та збувала уроздріб психотропні речовини в особливо великих розмірах.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини