Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 3 липня, 10:23:36

1 липня: Яке сьогодні свято, все про цей день

01.07.2024   08:46Агенцiя

ДЕНЬ 858 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 858 RUSSIAN AGRESSION

1 липня відзначають День ідентифікації домашніх тварин, Міжнародний день анекдотів і жартів, Міжнародний день регі.

В Україні - День державного реєстратора, День слідчого, День архітектури; у Канаді - День Канади.

Православна церква вшановує пам'ять святих чудотворців і безсрібників Косми і Даміана, преподобного Никодима Святогорця.

День державного реєстратора в Україні

Щорічно 1 липня відзначається День державного реєстратора в Україні - професійне свято реєстраторів, яке офіційно встановлено згідно з Наказом Державного комітету України з регуляторної політики та підприємництва від 30 червня 2009 року № 111.

Державні реєстратори відіграють важливу роль у побудові та у правовому регулюванні господарської діяльності.

День архітектури України

Архітектурні об'єкти є важливою частиною історії та кожної з національних культур, адже відображають певні уявлення та цінності, свідчать про розквіт і занепад цивілізацій. Не є винятком і українська архітектура - самобутня, наповнена національними особливостями, вона робить нашу країну справжньою скарбницею архітектурних шедеврів.

Вітчизняній архітектурі присвячено спеціальне свято - День архітектури України, яке щорічно відзначається 1 липня.

День слідчого

1 липня Україна офіційно святкує День слідчого або День слідства - професійну дату працівників внутрішніх справ. Саме ці люди з аналітичним складом розуму, дедуктивними здібностями й уміннями ведуть розслідування та розплутують як прості, так і складні справи.

У 1963 році МВС отримало право проводити попереднє слідство. Відтоді слідчі отримали процесуальну самостійність. Указ набув чинності 1 липня, тому професійне свято відзначають у цей день, з 1998 року.

Слідчі-фахівці працюють у всіх правоохоронних органах країни - прокуратурі, поліції, службі безпеки. Вони збирають докази, проводять допити свідків і фігурантів у справах, ведуть досудове розслідування обставин. Слідчі дотримуються принципів презумпції невинуватості, затримують небезпечних злочинців, захищають громадян України від злодіїв, шахраїв, убивць.

Ще цього дня:

1911 - Польський біохімік Казимир Функ уперше використав слово "вітамін";

1936 - У Нью-Йорку вийшов роман Маргарет Мітчелл "Віднесені вітром";

1946 - Проведено перше післявоєнне випробування атомної бомби на атолі Бікіні;

1961 - У Торонто (Канада) відкрито пам'ятник Тарасу Шевченку.

1976 - Василь Омелянович Романюк - майбутній Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Володимир - відмовився від радянського громадянства;

1989 - У Києві утворено Народний рух України;

1997 - Гонконг був переданий під управління Китайської Народної Республіки;

2013 - Хорватія приєдналася до Європейського Союзу;

2014 - Верховна Рада України заснувала орден Героїв Небесної Сотні.

Церковне свято

1 липня в церковному календарі - день пам'яті Косьми і Даміана.

Вони були рідними братами, народилися в Малій Азії. Їхній батько був язичником. Він помер, коли хлопчики були ще маленькими, тож їх виховувала мати Феодотія в християнській благочестивій вірі. За своє благодатне життя брати отримали в дорослому віці дар від Бога - лікувати людей силою молитви. За це Косма і Даміан грошей не брали, лише просили, щоб пацієнти не грішили і частіше зверталися до Господа.

Іменини: Олексій, Аркадій, Василь, Дем'ян, Іван, Костянтин, Кузьма, Лев, Павло, Петро, Ангеліна.

Останні новини Чернігівщини

Не лише навчають, а й підтримують ЗСУ в закладах освіти Вертіївської громади 10:22

Чаї з полуниці, липи та меліси, приправи з петрушки, кропу, цибулі та часнику, енергетичні солодощі з меду, горіхів, лимонів та сухофруктів – такі дарунки приготували для ЗСУ у Вертіївському ДНЗ «Колосок» у ІІ кварталі 2024 року.

У Львові вперше за роки незалежності відбувся Чемпіонат України з легкої атлетики серед дорослих та молоді, а також командний Чемпіонат України з багатоборства серед дорослих та молоді 09:50

З 28 до 30 червня у Львові відбулися чемпіонат України з легкої атлетики серед дорослих і молоді та чемпіонат України з багатоборства серед дорослих і молоді.

Інформація про надзвичайні ситуації та основні небезпечні події, які зареєстровані на території області за період з 8:00 02 липня по 8:00 03 липня 2024 року 09:29

Протягом минулої доби зареєстровано 8 небезпечних подій, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 7 пожеж. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

З 8 липня у Чернігові перекривають рух автотранспорту вулицею Михалевича 08:52

З понеділка перекривається рух автотранспорту на ділянках вулиці Михалевича від вулиці Курсанта Єськова до Староказарменна з 8:00 год 8 липня по 20:00 год. 10 липня та від проспекту Миру до перехрестя з вулицею Волковича з 8:00 11 липня по 20:00 год. 13 липня.

3 липня: Яке сьогодні свято, все про цей день 08:27

ДЕНЬ 860 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 860 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини