Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 26 червня, 14:45:45

13 червня: цей день в Україні і світі

13.06.2024   08:40Агенцiя

ДЕНЬ 841 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 841 RUSSIAN AGRESSION

13 червня у світі відзначають День сонечок, День швейної машинки, Міжнародний день поширення інформації про альбінізм, Міжнародний день метання сокири, Всесвітній день софтболу, Міжнародний день менеджерів громадських асоціацій.

В Україні - День визволення Маріуполя від російських окупантів.

Православна церква вшановує пам'ять святої мучениці Акилини.

Католицька церква - День святого Антонія.

День визволення Маріуполя від російських окупантів

13 червня кожного року Україна відзначає важливу подію - День визволення Маріуполя від російських окупантів у 2014 році.

Саме цього дня 2014 року українська армія здійснила  військову операцію, в результаті якої російські окупанти втратили контроль над містом Маріуполь.

День сонечок

13 червня відзначається свято, присвячене представнику світу комах, родини жуків, а саме - День сонечок.

Сонечко в багатьох культурах світу вважалося і вважається символом удачі. Десь його вважають комахою, яка є посланцем Небес, що здійснює зв'язок світу з Богом. Десь вірили в те, що Божа корівка пов'язує світ живих людей із загробним світом. У низці культур вбивство цієї комахи було заборонено.

Божа корівка є комахою переважно корисною, оскільки є ентомофагом (хижаком, який з’їдає інших комах), знищує шкідників сільськогосподарських культур. Таку ж активність щодо них проявляють і личинки сонечка. Саме хижі види цього жука використовуються цілеспрямовано в низці країн у сільському господарстві для боротьби з певними видами шкідників.

Рослинні види Сонечок, тим не менш, у низці регіонів самі належать до шкідників, завдають шкоди посадкам картоплі, кукурудзи, баштанних культур, цукрових буряків.

Ентомологи виділяють кілька сотень родів і кілька тисяч видів Сонечок. Яскраве забарвлення: помаранчеве, червоне, жовте, чорне з цятками на надкрилах є попередженням для потенційних ворогів про те, що комаха для них небезпечна. Поширені сонечка практично у всіх широтах, за винятком Антарктиди і зони вічної мерзлоти.

День швейної машинки

Перші швейні машинки з'явилися у вигляді ідей у 15 столітті. І належать вони Леонардо да Вінчі. Хоча є твердження, що століттям раніше в Голландії невідомим винахідником, було зроблено пристосування, які спрощувало виробництво вітрил.

У 1755 році Карл Вейзенталь запатентував конструкцію швейної машинки, яка повторила принцип роботи ручного шиття, тобто копіювала ручні стібки. В Англії винахідник Томас Сейнт отримав 13 червня 1790 року патент на конструкцію першої швейної машинки, яка, однак, не набула поширення, а призначалася для зшивання шкіри та парусини. Ця дата і стала підставою для святкування.

Але "брендом" у цій сфері стала компанія, заснована іншим винахідником - Ісааком Меррітом Зінгером 1851 року. І ті нововведення, які вдалося внести в її конструкцію цьому винахіднику, дають змогу назвати його дітище новим винаходом.

Міжнародний день поширення інформації про альбінізм

13 червня у світі відзначають Міжнародний день поширення інформації про альбінізм, встановлений резолюцією Генасамблеї ООН від 18 грудня 2014 року. З 2015 року його вирішено відзначати щорічно.

Альбінізм є рідкісною, незаразною, генетично успадкованою відмінністю, присутньою при народженні. У разі альбінізму майже всіх типів для його передачі носіями такого гена мають бути обоє батьків, навіть якщо вони самі на альбінізм не страждають. Такий стан трапляється в осіб обох статей незалежно від етнічної приналежності та в усіх країнах світу.

Хоча ступінь поширення альбінізму варіюється, за оцінками, у Північній Америці та Європі ту чи іншу форму альбінізму має кожен із 20 000 осіб. Набагато більше цей стан поширений у країнах Африки на південь від Сахари - 1 з 5 000 осіб.

Альбінізм обертається нестачею пігменту (меланіну) у волоссі, шкірі та очах, що спричиняє вразливість до сонячних променів і яскравого світла. У результаті майже всі люди, які страждають на альбінізм, мають порушення зору і тяжіють до розвитку раку шкіри. У деяких країнах більшість осіб, які страждають на альбінізм, помирають від раку шкіри у віці 30-40 років. Крім того, альбінізм часто є причиною порушень зору різного ступеня тяжкості. Відсутність меланіну, який є центральним фактором альбінізму, не піддається лікуванню.

Ще цього дня:

1971 - Газета "Нью-Йорк Таймс" почала публікацію документів Пентагону про історію втручання США у в'єтнамську війну;

1983 - На ринок у США надійшов перший серійний мобільний телефон. Пристрій під назвою "Dynatac 8000x" виробництва компанії "Motorola" важив майже 800 г, а його довжина становила 33 см;

1983 - Американський космічний зонд "Піонер-10" перетнув орбіту Нептуна і став першим витвором людини, що покинув межі Сонячної системи;

2000 - Президент Італії Карло Адзеліо Чампі помилував 42-річного турка Мехмета Алі Агджу, який 1981 року вчинив замах на Папу Римського Івана Павла II;

2014 - Українські війська звільнили місто Маріуполь від проросійських терористів.

Церковне свято

День пам'яті святої Акилини

Православна церква відзначає пам'ять святої мучениці Акилини. Дівчина жила в 3 столітті і ще в дитинстві навернулася до віри Христової. Своїх подруг вона також намагалася наставити на шлях істинний, за що була страчена. Мучителі не взяли до уваги навіть вік Акилини: на момент загибелі їй було всього 12 років.

Іменини: Олександр, Андрій, Данило, Дмитро, Іван, Яків, Анна, Антоніна.

Останні новини Чернігівщини

Електронний військово-обліковий документ: отримуйте в ЦНАПі за 15 хвилин

Електронний військово-обліковий документ: отримуйте в ЦНАПі за 15 хвилин 12:38

З учорашнього дня українці після уточнення облікових даних у ЦНАПі можуть отримати електронний військово-обліковий документ із QR-кодом.

росіяни атакували село на прикордонні Чернігівщини: поліція документує наслідки влучань 12:21

Сьогодні російська армія вкотре атакувала мирне населення Городнянської громади Чернігівського району. Під ударом опинилися житлові будинки мирних громадян. На щастя, люди не постраждали.

На Чернігівщині поліцейські викрили злочинну групу на чолі зі «смотрящим за Ніжином» 10:03

Слідчі обласної поліції Чернігівщини спільно з оперативниками управління стратегічних розслідувань припинили багатовекторну протиправну діяльність групи осіб, яка у Ніжині охопила злочинним впливом низку кримінальних сфер, у тому числі і функціонування підпільного казино.

Регіональний офіс «Зроблено в Україні»: консультації фахівців 09:57

Карина Подосінова, директорка ТОВ «Акаунт сервіс плюс», що спеціалізується на наданні бухгалтерських послуг, звернулася до регіонального офісу «Зроблено в Україні» за консультацією.

Обмін досвідом та спільні дії у сфері цивільного захисту: на Чернігівщині відбувся міжрегіональний круглий стіл 09:54

В умовах збройного конфлікту всі цивільні мають бути захищені. Над цим питанням у різних країнах світу, Україні зокрема, працює міжнародна організація CIVIC (Center for civilians in conflict), яка провела тематичний круглий стіл у Чернігові 25 червня.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини