Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 10:02:32

Німеччина посилює підтримку України, але про загрози згортання децентралізації говорять вже публічно, — Олександр Ломако

17.11.2023   10:49Агенцiя

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако взяв участь у Шостій німецько-українській конференції муніципальних партнерств, що відбулася в Лейпцигу. 680 учасників та учасниць заходу обговорювали посилення самоврядування та відбудову українських міст. Серед них представники державної влади та місцевого самоврядування, експерти та ЗМІ.

«Україна мала потужне представництво», говорить про перебіг конференції Олександр Ломако. Німеччина на різних рівнях підтримує Україну, яка захищається від російської агресії й продовжуватиме це робити надалі. В цьому запевнив президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, сказавши під час свого виступу, що «путін не дочекається, що Німеччина забуде про Україну». Відчувалася підтримка як під час публічних виступів, так і неофіційного спілкування, говорить в.о. міського голови Чернігова.

     — Представники України багато разів щиро висловлювали за це слова вдячності німецьким друзям. Під час відкриття конференції у своєму виступі голова Асоціації міст України Віталій Кличко підібрав особливі слова, аби вкотре подякувати партнерам. До його виступу — особлива увага, адже мер Києва в Німеччині — суперзірка. І цей статус він використав на повну, щоб залучити підтримку для України. Ніякої втоми від війни! Європа повинна продовжувати бути обʼєднаною навколо України!, —  написав у своїх соцмережах в.о. міського голови Чернігова, підсумовуючи участь у конференції.

Починаючи з 24 лютого 2022 року кількість партнерств між Німеччиною та Україною зросла. Чернігів налагодив співпрацю з містом Аахен, а також продовжує розвивати робочі стосунки з Меммінгеном, який був партнером нашого міста ще до повномасштабної російсько-української війни. Під час конференції Олександр Ломако мав можливість поспілкуватися з нашими партнерами та обговорити подальшу співпрацю.

    — Поспілкувався з нашими партнерами — мерією міста Аахен. Ще раз проговорили пріоритети Чернігова. Зараз триває робота над кількома проектами (вивчення досвіду роботи і реконструкції очисних споруд в Аахені та проектування одного цікавого обʼєкту в Чернігові). Найближчими тижнями маємо отримати від партнерів комунальну техніку для наших підприємств.  З обербургомістром Меммінгена поспілкувалися заздалегідь по відеозвʼязку. Громада міста та муніципалітет продовжують нас підтримувати. Зібрали та передадуть найближчим часом 50 тис. євро. Домовилися, що направимо їх на сферу освіти, — повідомляє Ломако.

Одна з ключових тем цієї конференції — продовження реформи децентралізації в Україні

— На жаль, сьогодні є чіткі тенденції до її згортання з боку центральної влади, а подекуди (як в Чернігові) спроби повністю знищити місцеве самоврядування. Про ці тенденції відомо нашим партнерам, зокрема, і про «кейс Чернігова».

    Про те, що держава будується знизу вгору, а не навпаки, добре знають в Німеччині. Самоврядування — одна з головних запорук демократії. Європа готова підтримувати саме демократичну Україну. Країна з централізованою владою не матиме шансів на членство в ЄС. Факти переслідування місцевого самоврядування викликають багато запитань в Європі. Чиновникам центральної влади України було неприємно це чути, мʼяко кажучи.

    Хотілося б, щоб були зроблені висновки, адже така політика центру — не тільки розколює суспільство та послаблює країну, а й несе загрозу європейській перспективі України і такій необхідній підтримці під час війни. Воювати потрібно не один з одним, а за Україну!, — говорить в.о. міського голови Чернігова.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

На Масанах почалися роботи з відновлення колектора 15:50

Стартував ремонт аварійного колектора, що в мікрорайоні Масани (вул. Незалежності, 42). Роботи виконуватимуть за новою технологією – методом санації полімерним рукавом.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 15:19

Протягом минулої доби зареєстровано 9 небезпечних подій, а саме: 1 аварійна ситуація на мережах життєзабезпечення, 1 загибель на водних об’єктах, 1 дорожньо-транспортна пригода, 6 пожеж. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 1 особа постраждала.

Чернігівський медичний коледж отримав навчальну літературу від латвійських партнерів 15:17

Близько 200 підручників для навчання студентів Чернігівського базового фахового медичного коледжу передала сьогодні Юліана Китаєва, представниця Почесного консула Латвійської Республіки в місті Чернігові Олени Вишнякової.

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ 15:15

Заволодів коштами державного підприємства на суму майже 750 тис. гривень: правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини