Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 7 травня, 13:31:37

Робота із забезпечення готовності укриттів у Чернігові — незадовільна. Відповідальність — за міською радою

29.06.2023   10:35Агенцiя

Днями Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки та оборони, яке передбачає, зокрема, посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за неналежне утримання укриттів.

У згаданому рішенні йдеться про незадовільну роботу із забезпечення готовності укриттів у низці районів, двох областях та 11 містах України, в тому числі й Чернігові.

    «Вже півтора року триває повномасштабна російська агресія, а підготовка укриттів і сховищ у Чернігові для використання населенням — досі у незадовільному стані. Такий висновок викладений РНБО у її рішенні. Замість того, щоб фокусуватися на питаннях оборони, дипломатії, відновлення, Президент досі змушений нагадувати окремим посадовцям місцевого самоврядування, як чинити з укриттями у країні, що воює, — наголосив радник начальника ОВА Андрій Подорван, відкриваючи брифінг. — Зокрема про те, що їх треба тримати відчиненими. Можна придбати у сховища лавки, генератори і безліч обладнання, але це не матиме сенсу, якщо туди ніхто не зможе потрапити».

Рішення РНБО ґрунтувалося на перевірках об'єктів фонду захисних споруд цивільного захисту по всій Україні. У Чернігівській області таке комісійне обстеження провели на початку червня. А це – близько 2,5 тисячі сховищ, протирадіаційних та найпростіших укриттів, споруд подвійного призначення із відповідними захисними властивостями. З усіх обстежених об’єктів, як повідомив під час брифінгу в медіацентрі ОВА перший заступник начальника Головного управління ДСНС України в області Дмитро Безкостий, непридатними до використання виявилися 614, були зачиненими – 314.

    «У нас є завдання Президента України – зробити так, щоб усі укриття були максимально доступні для громадян. Зовсім інше показали недавні перевірки: сотні таких об’єктів були зачинені. Так, за час повномасштабної війни значно збільшилася кількість найпростіших укриттів (зараз це близько двох тисяч), проведені роботи з упорядкування. Проте це лише пів завдання. Укриття, незалежно від форми власності, мають бути відкритими, особливо під час повітряної тривоги. Тут незрозумілий підхід органів місцевого самоврядування, які, згідно з Кодексом цивільного захисту, відповідають за організацію такої роботи», – наголосив директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи ОВА Сергій Болдирев.

Результати проведених обстежень доведені до керівництва територіальних громад, яке й має попрацювати над виявленими недоліками (невідповідність технічним вимогам, незадовільний санітарний стан, затопленість тощо).

Строк виконання — до 10 липня.

Особливо це стосується обласного центру, де робота із забезпечення фонду захисних споруд цивільного захисту визнана незадовільною: у місті із майже 1300 перевірених об’єктів 355 виявилися непридатними, 159 – зачиненими. Саме з Чернігова на лінію «102», за інформацією заступника начальника Головного управління Нацполіції в області Дмитра Лося, цього місяця надійшло найбільше відповідних звернень – 19 із 22 по області.
Як зауважив начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський, за час повномасштабної війни кількість готових до використання сховищ у місті завдяки відновленню не збільшилася. Хоча потреба нікуди не зникла. Проблему він назвав у системній роботі та плануванні заходів цивільного захисту (зараз експерти проводять відповідну оцінку).

Щодо доступу до укриттів: у затвердженому порядку все чітко визначено. Зокрема, хто за це відповідає. Приміром, об’єкт на балансі закладу освіти – відповідальність несе директор школи, багатоповерхового будинку – ЖЕК чи ОСББ. При цьому мають бути конкретні управлінські рішення щодо цілодобового доступу зі списком відповідальних осіб.

Якщо ж укриття чи сховище перебуває в оренді чи іншому користуванні, у разі відмови доступу він здійснюється без отримання на те згоди. АЛЕ під час здійснення несанкціонованого доступу повинні бути присутні представники виконавця (наприклад, ЖЕКу), органів внутрішніх справ, житель будь-якого із сусідніх будинків.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

 

Останні новини Чернігівщини

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

На Чернігівщині є вакансії з наданням житла

На Чернігівщині є вакансії з наданням житла 09:31

Наразі в базі вакансій Чернігівської обласної служби налічується близько двох десятків пропозицій роботи з наданням житла.

Поліція розслідує обставини вибуху в банку в Чернігові: вміст сховищ та майно клієнтів не постраждали 09:27

6 травня близько 4-ї ранку до поліції надійшло повідомлення про вибух у приміщенні банку в центрі Чернігова. Вибухом пошкоджено будівлю та автівки, що були припарковані поруч. Постраждалих людей немає. Попередньо, внаслідок вибуху вміст сховищ банку також не постраждав. Заяв про зникнення майна від клієнтів банку до поліції не надходило.

Понад 11 тис. жителів Чернігівщини отримали безоплатні послуги з раннього виявлення раку за Програмою медичних гарантій

Понад 11 тис. жителів Чернігівщини отримали безоплатні послуги з раннього виявлення раку за Програмою медичних гарантій 09:25

З початку 2024 року 11 058 пацієнтів безоплатно зробили обстеження з ранньої діагностики новоутворень у лікарнях Чернігівської області.

Аудитори Чернігівщини попереджали міську владу про можливі проблеми з перевезенням пасажирів

Аудитори Чернігівщини попереджали міську владу про можливі проблеми з перевезенням пасажирів 09:12

В ході аудиту бюджету Чернігівської міської територіальної громади, завершеного в січні 2024 року, досліджувалось питання транспортного обслуговування населення, яке здійснювалося як комунальним, так і приватними підприємствами.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини