Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:39:27

У Чернігові вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні

21.02.2023   19:52Агенцiя

20 лютого біля меморіальної стели «Небесна Сотня» на головній площі Чернігова учасники Революції Гідності, громадськість, представники органів влади та силових структур вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні.

До заходу долучилися, зокрема, В’ячеслав Чаус, начальник Чернігівської обласної військової адміністрації; Олена Дмитренко, голова Чернігівської обласної ради; Дмитро Блауш, заступник голови обласної ради; Дмитро Брижинський, начальник Чернігівської міської військової адміністрації; генерал-майор Віктор Ніколюк, командувач військ ОК «Північ»; Сергій Фесенко, заступник Чернігівського міського голови.

Настоятель храму святих Михаїла і Федора Православної церкви України отець Олег Сіренко очолив заупокійну літію за загиблими Героями.

Присутні поклала квіти до меморіальної стели «Небесна Сотня».

«Подвиг Небесної Сотні став цементувальним елементом для єднання нашого народу. Цей подвиг слугує прикладом мужності та звитяги для теперішніх героїв російсько-української війни, які на полі бою дають відсіч підступному ворогові, захищаючи право українського народу на незалежність», — підкреслив на початку меморіального мітингу Сергій Черняков, ведучий заходу, рухівець, борець за незалежність України в XX столітті, активний учасник Помаранчевої революції 2004 року, Революції Гідності 2013-2014 років, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

«Сьогодні в Україні триває війна. Сьогодні на нашу землю прийшов російський ворог. Щодня ми втрачаємо найкращих. Щодня гинуть захисники, які боронять нашу землю. Щодня ворог вбиває цивільних... Але я впевнений, що ми переможемо. Адже ми сильні, ми вільні і, як ніколи, маємо безпрецедентну підтримку всього цивілізованого світу. Водночас маємо пам’ятати кожного, хто віддав своє життя за незалежність нашої країни. Кожного героя. Герої не вмирають!», — наголосив В’ячеслав Чаус, начальник Чернігівської обласної військової адміністрації.

«Небесна Сотня — це перші загиблі герої російсько-української війни. Серед них і наші земляки — Андрій Мовчан, Василь Прохорський і Віктор Орленко. 17 лютого комісія з питань міської топонімії, охорони та збереження історико-культурного середовища Чернігівської міської ради відповідно політики очищення публічного простору від символіки імперськості та радянського тоталітаризму одноголосно запропонувала перейменувати провулок Костромський на вулицю Віктора Орленка. Справу деколонізації топонімічного та меморіального простору обласного центру необхідно прискорити. Це важливий фронт боротьби з російським імперіалізмом», — заявив Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

«Так, обов’язок кожного українця пам’ятати про славу і подвиг тих, хто поклав своє життя за гідність і свободу українського народу. Та особливо в час вирішальної фази російсько-української війни маємо пам’ятати і про ворогів України. Не тільки про російських загарбників, а також і про зрадників-запроданців, чиїми руками вбивали патріотів під час Революції Гідності, та за чиєю допомогою прийшли до нас рашисти. Вони всі повинні предстати перед українським судом за свої злочини», — зауважив Сергій Соломаха, рухівець, борець за незалежність України в XX столітті, активний учасник Помаранчевої революції, Революції Гідності, громадський діяч.

«Революція, яку ми сьогодні згадуємо, називається Революція Гідності. Думаю, це є одне із визначальних, що відрізняє нас від росіян. З гідності починається людська особистість. Без гідності немає людини. Чи мають гідність росіяни? Ні, не мають. Зате вони мають гординю, бо саме на гордині базована ідеологія «русского міра». Гординя воює сьогодні із гідністю. Але перемагає завжди гідність», — підкреслив Василь Чепурний, рухівець, борець за незалежність України в XX столітті, активний учасник Помаранчевої революції, Революції Гідності, журналіст.

«Чому крім цієї стели у Чернігові відсутні поважні пам’ятні знаки на честь Героїв Небесної Сотні? І хто з місцевих жителів знає про існування площі Небесної Сотні, якщо там відсутня навіть табличка, яка інформує про це», — з гіркотою спитала присутніх Світлана Жимолостнова, волонтерка, учасниця Революції Гідності. Вона закликала владу зробити вагомий внесок в увічнення пам’яті про подвиг Героїв Небесної Сотні, всіх учасників Революції Гідності.

Меморіальний захід традиційно завершився виконанням Державного Гімну України.

 

Сергій Горобець,
Український інститут національної пам’яті

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини