Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:23:55

Чернігівщина: 200 днів опору повномасштабній агресії

11.09.2022   13:53Агенцiя

Активні бойові дії, окупація деяких населених пунктів області, облога, звільнення, поступове відновлення під час війни – і усе це за 200 днів.

Начальник Чернігівської обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус розповів про 200 днів опору повномасштабній російській агресії. Далі наводимо текст розміщений на сайті Чернігівської ОВА.

На початку квітня Чернігівщина була звільнена від російських загарбників. Чи полишили вони область зовсім? Ні! Щодня прикордоння обстрілюють, періодично над нами літають ракети, наші військові щодня ризикують життям, відвойовуючи клаптик за клаптиком українську землю.

В області після себе російські війська залишили більше 8 тисяч зруйнованих чи пошкоджених будівель. Понад 90% - це житло. Розбиті  33 мости та переходи, пошкоджено більше 1100 км автомобільних доріг.

Тисячі понівечених доль ні в чому не винних цивільних громадян. На жаль, майже у 500 мешканців Чернігівщини вони відібрали життя. Серед них – 22 дітей.

Вони залишили  спомин про себе у вигляді тисяч вибухонебезпечних предметів на дні водойм, на полях, у лісах, в будівлях. Скрізь, де ступав кривавий чобіт.

На сьогодні Чернігівщині спільно з міжнародними партнерами та піротехніками з інших регіонів України вдалося провести експрес розмінування, вилучено понад 43 тисячі вибухонебезпечних предметів. А головне – попри все нам вдалося засіятися на рівні 90% площ від минулорічного. І в цьому вже наша велика перемога. Наразі триває збір урожаю та розпочинається посівна озимих культур.

За підтримки Кабміну (виділено 250 млн грн із резервного фонду) триває відновлення інфраструктури. Підрядні організації проводять ремонти на 79 об’єктах (охорона здоров’я – 12, об’єкти життєзабезпечення – 15, заклади освіти – 17,  багатоквартирні будинки – 18; приватні житлові будинки – 15; адмінбудівля – 1; інші об’єкти – 1). Деякі об’єкти уже готові.

Нам вже вдалося облаштувати тимчасові переїзди майже біля всіх зруйнованих мостів, відремонтувати майже 600 км дорожнього покриття. Відновлено прямий шлях із Чернігова до Києва.

Це дозволило максимально відновити логістику нашої області, полегшити доставку продовольчих товарів, необхідних будівельних матеріалів, а також  забезпечити роботу наших підприємств.

Тут – без деталізації. Адже мости та переходи є одними із пріоритетних цілей для ворожих ракет.

Маємо розроблений за дорученням Президента України Володимира Зеленського «FAST RECOVERY PLAN» – проєкт відновлення критично важливої пошкодженої інфраструктури. До нього наразі включено 6470 об’єктів соціальної сфери, критичної інфраструктури та житлового фонду, зокрема 991 – багатоповерхових та 5127 – приватних будинків.

До FAST RECOVERY PLAN внесено першочергові об’єкти, які потрібно відновити максимально швидко, щоб наша область у більш-менш нормальних умовах увійшла в осінньо-зимовий період.

Серед об’єктів першочергового відновлення 95% – саме будинки. Це і приватні помешкання, і багатоповерхові будівлі.

Чернігівщина отримала окрему фінансову підтримку від держави для відбудови ТЕЦ (майже 100 млн грн) та Чернігівводоканалу (150 млн грн), а також потужну технічну допомогу – будівельні матеріали, що розподіляються по всіх громадах, у тому числі – для Чернігова, згідно з їхніми заявками.

Яскравий приклад синергії державних коштів та громадської взаємодії (добробатів) – відбудовані дві вулиці у селі Ягідне. Відновлені і врятовані десятки будинків в інших населених пунктах та мікрорайонах обласного центру.

У модульне містечко у Новоселівці вже заселились родини, які втратили житло. На фінальній стадії будівництво таких містечок біля Чернігова (лижна база), у Новобілоуській та Новобасанській громадах. Дякуємо польським партнерам за допомогу.

До речі, за останні місяці ми провели переговори із 14 дипломатичними делегаціями. Загалом у Чернігівській ОВА контактують із майже 50 міжнародними організаціями та фондами.

Чернігівщину відвідували Надзвичайні і Повноважні Посли іноземних країн в Україні: Франції (двічі), Латвії (тричі), Іспанії (тимчасовий повірений у справах посольства), Фінляндії, Нідерландів, Великобританії, Литви, Німеччини, Туреччини, Прем’єр-міністр Норвегії.

Область підписала угоду про співробітництво з регіоном Франції Іль де Франс. Із візитом до нас приїздила президентка цього регіону Валері Пекресс.

Вже задекларували готовність брати участь у відновленні Чернігівщини Франція (до речі, регіон Іль де Франс вже готує вантаж різноманітної допомоги) та Латвія (вивчають відновлення об’єктів, в тому числі приватного житла).

Також вже розпочато відновлення 51 об’єкта соціальної інфраструктури, яке проводиться за кошти резервного фонду, міжнародних організацій-донорів, спонсорської допомоги та місцевих бюджетів.

Наразі у 42 школах та дитячих садках тривають ремонтні роботи, ще в двадцяти – плануються. До того ж, цьогоріч підготовка до нового навчального року передбачала укомплектування укриттів. Наші діти здобуватимуть якісну освіту через різні форми навчання. Із 402 середніх шкіл дистанційно працюють 60%, у змішаному режимі – 24%, решта – очно.

Попри все нам треба відновлювати і економіку регіону. Руйнувань та пошкоджень зазнали понад 80 промислових підприємств, заклади торгівлі, суб’єкти малого бізнесу, чимало аграрних підприємств. Порушена логістика, величезні проблеми із сировиною та збутом.

Тож наразі акцент зміщено з інвестицій на максимальну підтримку місцевого виробника, який значно постраждав. Місцевому бізнесу треба допомогти знайти сили стати на ноги, саме тому ОВА ініціювала створення спеціальної економічної зони. На цю ініціативу відгукнулися підприємців, її підтримали народні депутати від Чернігівщини. Чекаємо законодавчого затвердження.

На сьогодні, за нашими оцінками, відновили роботу близько 80% промислових підприємств в області та близько 60% у місті, однак більшість бізнесу працює не на повну потужність. Для порівняння: у березні бізнес в області працював на 15%, у квітні — на 25%, у травні — на 40-50% (без урахування ФОПів).

Органи влади Чернігівської області об’єднані прагненням допомагати Збройним Силам України. Під час облоги міста Чернігівська ОВА концентрувалась на конкретній допомозі військовому командуванню, після відступу росіяни – на здійснення безпекових заходів, допомозі в укріпленні кордону, підтримці військових частин із Чернігівщини, які направили туди, де зараз гаряче.

У той же час, для безпеки населення відновлена повноцінна робота системи оповіщення. Спільно з партнерами із США працюємо над її вдосконаленням. Паралельно органи місцевого самоврядування продовжують роботу щодо облаштування укриттів, забезпечення їх генераторами, створенням умов для тривалого перебування людей.

Прикордонники бережуть наш спокій на кордонах, десятки тисяч жителів області поповнили ряди ЗСУ. Величезна робота волонтерів, комунальників, лікарів, правоохоронців, освітян, людей абсолютно всіх професій, робота бізнесу – все це спільно наближає нас до перемоги. Про багато таких подій, речей та наших дій наразі говорити не можна, щоб не дати ворогу інформації.

І звісно, ми далекі від думок, що все добре. За ці місяці довелося вирішувати сотні питань, які стосувались оборони області та безпеки, відновлення, допомоги людям.

Триває війна, гинуть наші оборонці, розділяємо із родинами біль через втрати рідних та близьких.

На сьогодні Чернігівщина сильна духом, хоч і дуже зранена ворогом. Область, маючи двох ворожих сусідок – росію та білорусь – працює на відновлення та підтримує ЗСУ щодня. Мужньо, невтомно.


Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини