Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 16:57:32

Посол Британії відвідала постраждалий від війни Чернігів

17.08.2022   20:35Агенцiя

Велика Британія відіграє важливу роль у підтримці України в цих надзвичайно складних умовах, спровокованих російським військовим вторгненням.

Сполучене Королівство надає нам колосальну допомогу у вигляді зброї, підготовці військовослужбовців, накладанні санкцій на країну-агресорку.

Сьогодні, 17 серпня, Чернігів відвідала пані Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонз. Вона зустрілася з міським головою Владиславом Атрошенком, аби дізнатися яким чином її країна може допомогти з відбудовою нашого міста.  

— Велика Британія підтримує Україну і продовжуватиме це робити надалі. Мені здається, що такі країни як наші повинні співпрацювати як на рівні центральної влади, так і з органами місцевої влади та допомагати їм, зокрема, в тих сферах, де наша країна має колосальний досвід. Саме тому я сьогодні до вас і приїхала, — каже Мелінда Сіммонз.

Чернігівський міський голова під час спілкування висловив думку, що сьогодні головне завдання, довкола вирішення якого має об'єднатися вся Україна, всі рівні влади, наші партнери у світі, залишається незмінним — перемога над росією і повернення всіх своїх земель. Саме довкола цього потрібно консолідувати всі зусилля.

Разом з тим перед Черніговом нині стоїть завдання оперативно відновлювати місто — забезпечити постраждалих дахом над головою, увійти вчасно в опалювальний сезон, впровадити низку заходів, які посилять обороноздатність міста. Впливає на темпи вирішення цих питань економічна ситуація в країні.

За оцінками Київської школи економіки загальна сума збитків — житлу, бізнесу і критичній інфраструктурі Чернігова — 4,2 млрд доларів. Натомість, економіка зазнала різкого падіння, бізнес-активність знизилась, надходження податків до бюджету скоротилося. Наше місто, як і країна, потребує зовнішньої фінансової підтримки, адже власних ресурсів не вистачає, а держава, в першу чергу, спрямовує сили на сферу оборону, зважаючи, що війна триває.

— Ми дуже вдячні за допомогу, яку здійснює центральний уряд на відновлення критичної інфраструктури Чернігова, але я мушу зазначити, що ця допомога вкрай мала і її недостатньо для того, щоб говорити про суттєві відновлення. У нас є розуміння складнощів, які сьогодні має економіка України. Центральний бюджет так само страждає, як  і місцеві, тому що зруйнована логістика, маємо складнощі з експортом аграрної продукції, значних втрат зазнала металургійна промисловість.

    Відповідно, ми розуміємо, що держава не може на сьогодні всі кошти надати з центрального бюджету на підтримку міст, які постраждали, зокрема, Чернігову. Все це звести хочу до того, щоб ви, пані Меліндо, були партнером місцевого самоврядування в наступній думці, яку хочу сказати, — звернувся міський голова до поважної гості.

Мова про принципи розподілу коштів, які отримуватиме Україна від партнерів для відбудови своїх територій.

— З одного боку в довоєнний період однією з реформ, яку можна вважати успішною, але вона не доведена до кінця, є реформа децентралізації. Тому що немає більшої відповідальності, ближчої відстані між виборцем і владою, і більшої мотивації місцевої влади, обраної людьми, ефективно працювати на кінцевий результат.

    Зараз, під час військової агресії, в країні діє Закон про правовий режим воєнного стану, який концентрує всю владу в державі і вся влада працює по вертикалі уряду і військових адміністрацій.

    На сьогодні існує дві думки, яка модель спрямування фінансового ресурсу на відновлення України є більш ефективною. Перша — централізувати всі кошти світових  донорів на урядовому рівні і розподіляти їх через профільні  міністерства, а далі через обласні військові адміністрації, концентруючи і фінанси і, як наслідок, політичний вплив по вертикалі уряд-військові адміністрації. Друга, більш ефективна модель використання ресурсів донорів з усього світу — розподіл цих ресурсів у певній розумній пропорції між органами центральної влади, яка відповідно має проблеми об'єктів державної інфраструктури і частину коштів потрібно спрямувати на центральний рівень, аби вирішувати проблематику цієї інфраструктури, яка підпорядкована державі, а частину, розумну пропорцію, спрямувати органам місцевого самоврядування тому що саме така модель є більш ефективною  і матиме кращий ефект для громад.

    На мій, суб'єктивний погляд, у післявоєнний період, а я впевнений, що такий час настане після перемоги України, концентрація влади і фінансового ресурсу призведе до, скажімо, процесів, які протилежні процесам демократизації та децентралізації влади, які притаманні європейській державі, яка декларує свої європейські устремління, — висловив свою думку Владислав Атрошенко.

Міський голова попросив пані Посол Великої Британії в Україні підтримати саме другу модель розподілу фінансів.

— І про це я кажу відкрито і публічно в присутності журналістів, сподіваючись, що ми все таки будуємо відкрите демократичне, а не авторитарне суспільство, де декларуються демократичні процеси, а реально відбувається централізація.

Я би хотів, щоб у  майбутньому Велика Британія, США, інші демократичні країни світу були партнерами України. Не тільки донорами, а й партнерами в децентралізації та демократизації українського суспільства, аби Україна якомога швидше стала членом Євросоюзу, європейської спільноти.

Стала не за документом, який підписаний, а за сутністю того, як влаштоване українське суспільство: за якими законами живе простий громадянин, влада, як співіснують влади різного рівня, як розподіляються кошти, яку  свободу мають журналісти, так само, як і які свободи має представник місцевого самоврядування висловлювати свої думки щодо тих процесів, які хотілося б. Щоб після війни ми не забули за ці наші наміри, які ми декларуємо, — висловив думку очільник Чернігова.

Серед напрямків, які потребують допомоги із відновленням міський голова назвав три пріоритетних: житло, критична інфрастурктура і бізнес. Стосовно останнього, то на думку Владислава Атрошенка, на цю тему між бізнесом та центральною владою має вестися діалог і надаватися останніми колосальна підтримка, в тому числі, і в частині пільг.

Чернігів готовий прийняти допомогу у питанні відновлення пошкодженого приватного житла. В той же час, не маючи часу чекати, виділяє кошти з власного бюджету на їх ремонт. Прийняті відповідні програми і для багатоквартирних будинків, і для приватних. Загалом на це спрямують близько 250 млн грн, не дивлячись на недонадходження в міський бюджет і нерозуміння як закінчувати цей фінансовий рік.

— Ми мусимо підтримати громадян тому що у нас і так потім нікуди буде їх подіти, у нас немає такої кількості альтернативного житла, яке ми можемо запропонувати. Не маючи державної підтримки, ми мусимо спрямовувати кошти місцевого бюджету на те, щоб максимум людей змогли у власних помешканнях почати опалювальний сезон.

Також конкретні проєкти з якими може допомогти Велика Британія стосуються об'єктів критичної інфраструктури, будівництва сміттєпереробного заводу, відновлення розбитого російськими військовими комунального транспорту.

Звернувся Владислав Атрошенко і до пані Мелінди Сіммонз з проханням сприяти налагодженню партнерських відносин між Черніговом та одним із  міст Великої Британії.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.