Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:36:56

Творець «Беларуского Гаюна» Антон Мотолько: «Якщо до білорусі прилітає чимало вантажної авіації - це може означати запуски ракет»

13.07.2022   19:42Агенцiя

Засновник опозиційних моніторингових проєктів «Беларускі Гаюн» та «Мотолько Помоги» білоруський активіст та публіцист Антон Мотолько розповів про своє бачення щодо ситуації з загрозою можливого вторгнення з півночі та потенційних запусків по Україні з території його країни.

Він говорить, що коли до білорусі повернувся командний центр А-50 - вони «не зраділи».

- Ми розуміємо, коли такий літак у небі - по Україні з повітряного простору білорусі цілком можливо, що почнуться ракетні удари. Я не хочу бути алармістом, але й при цьому не хочу бути людиною, яка говоритиме: «все добре, не хвилюйтеся», але ми бачимо, що до білорусі останніми днями активно прилітають російські вантажні літаки. До квітня-травня 2022 року це означало, що вони привозять нові ракети для запусків. Наразі ми бачимо прильоти російської вантажної авіації. На жаль, я боюся, що найближчими днями можуть бути запуски ракет, - сказав в ефірі телеканалу 24 Антон Мотолько.

Також Гаюн фіксує прильоти АН-124, який може перевозити і Точку-У. Білоруський активіст вважає, що загрози для України з боку диктаторського режиму Лукашенка - несуть таку ж саму небезпеку і для білорусів. Бо рано чи пізно звідки стріляють - почне прилітати у відповідь.

Також у білорусі з‘явилися додаткові зони, закриті для польотів, в тому числі й над Мінськом і тією ділянкою, де нещодавно літав А-50. Тож, прогноз Мотолька - найближчі кілька днів буде гаряче. Можливі нові запуски ракет. Чи будуть вони націлені на нову техніку, яку отримує Україна чи інші локації - експерт сказати не може.

- Надто вони активно перемовлялися про нові цілі в Україні, тож, боюся, що хороших новин у мене не буде.

Що саме перевозиться цими вантажними літаками? Мотолько думає - там ракети, а не люди.

В ефірі телеканалу 24

Щодо участі саме білоруської армії у повномасштабному вторгненні - креатори Гаюна, на відміну від українських фахівців, вважають, що вірогідність цього надзвичайно мала.

- По-перше, якщо білоруська армія перетне кордон, то частина білорусів буде вбита. Я вірю у силу та підготовку ЗСУ, вірю в українців, які будуть захищати свою землю. Чому я кажу, що частина білоруської армії буде вбита? Тому що рівень підготовки білоруської армії, він, м‘яко кажучи, сильно відрізняється від того рівня, який був в української армії і 8 років тому. І звісно, він відрізняється від рівня підготовки російської армії, яка всі ці 8 років воювала на території інших країн, - каже Мотолько.

Остання війна, де білоруси брали участь в якості агресора - це Афганістан. У білоруських кадрових офіцерів панує невойовничий настрій, говорить Мотолько. Для них війна путіна - чужа. Тож, якщо доведеться йти на Україну - вони будуть масово здаватися у полон. Він розповідає - ставлення білоруської нації до теми війни приблизно таке ж, як і в українців - ніколи знову. Девіз «Можемо повторити» - виключно російський наратив.

Також, на думку активіста, не варто думати, що білоруська армія сліпо і у всьому підтримує Лукашенка.

- Частина солдатів може розвернути зброю на власних же офіцерів. І це теж треба брати до уваги.

У кого є зброя, підготовка - це сили спеціальних операцій. Це Мар’їна Гірка, це Вітебська та Брестська бригади. Але - це близько 2 тисяч людей. Активіст тут розглядає два варіанти сценарію - або безпосередня участь ось таких сил ССО у війні, але більше як у складі ДРГ, або російських військових можуть перевдягти у білоруську форму і вже на кордоні з Польщею та Литвою у так званому Сувалкському коридорі чинити провокацію.

На його думку, війна та масова загибель білорусів - може викликати нестабільність та вуличні протести у країні, а це набагато шкідливіше з точки зору путіна, аніж неучасть білоруської армії. Окрім того, формально навіть не зовсім поступливого Лукашенка у білорусі немає ким замінити - запит на проросійських політиків у цій країні відсутній. Куди простіше завести в країну російських солдат і зброю і знову спробувати чинити провокації.

То чому ж білоруси риють фортифікаційні споруди на кордоні і вимагають від росіян ракетну зброю? Антон Мотолько вважає: диктатор дійсно боїться контрнаступу з боку України.

- Мало хто з білорусів розуміє, що обстріли міст, чи того ж Мозирського нафтопереробного заводу - це абсолютна реальність. Лукашенко так чи інакше втягнув нас у війну і загрожує ось такою відповіддю з боку України. І я дуже вдячний Україні за те, що поки що таке рішення не ухвалювали.

У Лукашенка була істерика після того, як білоруські добровольці оголосили, що після України вони підуть відвойовувати білорусь, резюмує Антон Мотолько.

Час Чернігівський

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини