Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 06:16:47

«Політична шахівниця» № 16: спільна заява Кличка та Атрошенка, роздуми про кандидата від «ЄС», тінь перевиборів у Прилуках

17.01.2022   09:37Агенцiя

Представляємо увазі наших читачів новий випуск проекту «Політична шахівниця», присвяченого ключовим подіям, явищам та тенденціям суспільно-політичного життя Чернігівщини.

 Даний випуск проекту хронологічно охоплює часові проміжки минулого тижня (10 – 16 січня 2022 року).

Спільна заява Кличка та Атрошенка

На минулому тижні тема конфлікту між чернігівською міською владою та Офісом Президента увійшла до загальноукраїнського інформаційного порядку денного.
Якщо раніше ситуація не виходила за межі публічних заяв та коментарів чернігівського міського голови Владислава Атрошенка, обговорень у регіональних медіа та на просторах Фейсбуку, то після спільної пресконференції Атрошенка та київського мера Віталія Кличка, яка відбулася 13 січня у столичному інформаційному агентстві «Інтерфакс», події вийшли на якісно новий рівень.

Під час вищезгаданої пресконференції вони заявили про те, що факти проведення слідчих дій, які в останній час відбувалися по структурним підрозділам, комунальним підприємствам Чернігівської міської ради та окремим комерційним структурам, є нічим іншим, як політичним переслідуванням мера Атрошенка за критичну позицію по відношенню до певних аспектів діяльності діючої державної влади та політичний альянс «Рідного дому» та «УДАРу». Крім того, на нашу думку, такий пресинг може мати на меті змусити Атрошенка «злити» вибори на 206-му окрузі.

А Віталій Кличко, у свою чергу, відзначив аналогію з подібними минулорічними слідчими діями по комунальним підприємствам Києва та заявив про готовність захищати всіх членів своєї команди, маючи на увазі Владислава Атрошенка.

Які висновки можемо зробити з пресконференції Кличка та Атрошенка?

По-перше, ставки у даному конфлікті ще більше зросли, і навряд чи обидві його сторони готові йти на якісь поступки.

По-друге, у зв’язку з цим значно падає вірогідність повторення «херсонського сценарію» (тут доречно згадати ситуацію на виборах нардепа на 184-му окрузі (Херсонська область), які відбулися 31 жовтня минулого року – за кілька днів до дня голосування херсонському меру Ігорю Колихаєву, який вів по округу свого кандидата Геннадія Лагуту, запропонували угоду, в результаті якої Лагута зійшов з дистанції в обмін на крісло голови Херсонської ОДА, а кандидат від «слуг» переміг на виборах в окрузі).

По-третє, заручившись політичною підтримкою впливового на загальноукраїнському рівні Віталія Кличка (а мер столиці, як не крути, завжди є політиком національного рівня) очільник Чернігова буде значно впевненіше почувати себе у цій конфронтації.

Роздуми про кандидата від «ЄС»

До речі, зараз ціла інтрига склалася навколо майбутньої участі/неучасті кандидата від партії «Європейська Солідарність» у виборах на 206-му. Очевидним кандидатом тут могла б стати яскрава депутатка міської ради від «ЄС» Марина Рейко, за плечами якої вже є досвід хоча й не переможної, але ефектної кампанії по цьому округу влітку 2019 року.

Проте насправді не все так гладко, як виглядає на перший погляд. Слід сказати, що спостерігаючи за ситуацією у міській організації «ЄС» можемо дійти висновку, що пані Рейко грає в ній свою особливу роль, яка певним чином дещо вибивається із загальної направленості діяльності інших представників цієї політсили. Вона, до прикладу, є антагоністкою діючої міської влади та мера Владислава Атрошенка, постійно критикуючи його діяльність (за що отримує відповіді з акцентом на тісних зв’язках з місцевою бізнес-групою «Вена»). У той же час інші депутати фракції «ЄС» більш-менш стримані у своїх висловлюваннях на адресу керівництва міста і вочевидь використовують тактику мирного співіснування з ним.

Вирішальну роль у ситуації, що склалася, вважаємо, могло б зіграти вище керівництво політичної сили «ЄС». А йому, враховуючи конфлікт між Петром Порошенком та чинною державною владою, навряд чи зараз потрібно псувати відносини з сильними регіональними гравцями, яким, без сумніву, є Владислав Атрошенко. Так що, прогнозуємо, що якщо від «ЄС» і буде висунуто кандидата, то зовсім не ярого антагоніста чернігівської міської влади. А Марина Рейко, не виключаємо, зможе взяти участь у виборах і у якості самовисуванки.

Тінь перевиборів у Прилуках

На минулому тижні зірвалися дві спроби провести багатостраждальну сесію Прилуцької міської ради: 10 та 14 січня.

Група опозиційних до прилуцького міського голови Ольги Попенко депутатів знову у повному складі не з’явилася у сесійному залі, пояснивши свою позицію відсутністю бажання йти на будь-які компроміси з боку Попенко та її групи. Про причину та розгортання прилуцької політичної кризи ми вже неодноразово писали у своїх попередніх матеріалах, так що не маємо бажання їх повторювати.

Скажемо лише, що ситуація у Прилуках впевнено йде до перевиборів депутатів міської ради, про що 14 січня вже заявила сама Ольга Попенко, яка відповідно звернулася до Президента України, Верховної Ради України, керівників парламентських фракцій та тих народних депутатів, які мають стосунок до Прилук: Бориса Приходька (депутатська група «Довіра»), Валерія Дубіля (фракція ВО «Батьківщина») та Павла Халімона (фракція партії «Слуга Народу»).
Проте, враховуючи ту непоступливість та впертість всіх учасників прилуцьких політичних баталій, ставимо доречне запитання – чи не повториться така ж ситуація і з новим складом Прилуцької міської ради? Хто, взагалі, може дати таку гарантію?

Андрій Подвербний, політичний аналітик
 

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини