Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:24:41

«Політична шахівниця» № 11: які політсили можуть взяти участь у виборах по 206-му, рейтинг впливових осіб, третя серія обшуків

13.12.2021   10:13Агенцiя

Представляємо увазі наших читачів новий випуск проекту «Політична шахівниця», присвяченого ключовим подіям, явищам та тенденціям суспільно-політичного життя Чернігівщини.

Даний випуск проекту хронологічно охоплює часові проміжки минулого тижня (06 – 12 грудня).

Огляд можливих учасників виборчих перегонів по 206-му

Час невпинно наближається до Нового року - 2022, а в ньому (27 березня) відбудуться проміжні вибори народного депутата України по вакантному 206-му одномандатному виборчому округу.

У випадку відсутності змін до Виборчого кодексу України, якими була б повернута мажоритарка, вибори по 206-му вірогідно стануть останніми виборами депутата-мажоритарника Верховної Ради України. Раніше ми вже попередньо окреслювали приблизне коло прогнозованих кандидатів на окрузі, зараз же слід поговорити про те, які політичні сили проявляють активність та можуть, на нашу думку, висунути своїх представників для виборчих перегонів.

Почнемо з найбільш впливової політсили на території округу – політичної партії «Рідний дім», лідером якої, як відомо, є чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Після створення політичної коаліції «Рідного дому» з партією київського мера Віталія Кличка «УДАР» логічно було передбачати і подальше висування спільного кандидата. Наразі представники команди «Рідного дому» були інкорпоровані до складу «УДАРу» і буквально очолили цю політсилу на Чернігівщині.

Новий керівник обласної парторганізації Олександр Ломако вже фактично розпочав свою виборчу кампанію активною публічною діяльністю, поширенням зовнішньої реклами та висуванням соціальних ініціатив. І вже не сумніваємося в тому, що саме він і буде  спільним кандидатом Рідного дому та «УДАРу».

А що ж владна політична сила, партія «Слуга Народу»? До цього часу поки що не видно якогось чітко окресленого вірогідного кандидата. Наявний ряд фігур в обласній парторганізації та серед депутатів Чернігівської обласної ради від «слуг», які в цілому могли б вважатися такими, проявляють медійну активність, роблять публічні заяви, працюють на території округу (депутати Чернігівської обласної ради Дмитро Іванов (за сумісництвом заступник голови ОДА), Віталій Свириденко, Іван Дементов).

Втім, діяльність жодного з них не переконує, що здійснюється вона саме з метою участі у виборах по 206-му. Не слід повністю відкидати і варіант із «статусним» немісцевим кандидатом. Як буде далі розвиватися ситуація, і хто врешті стане кандидатом від «слуг», - покаже час.

Інші політичні сили, що ймовірно висуватимуть кандидатів.

На нашу думку, можна не сумніватися в тому, що своїх кандидатів точно виставлять «ОПЗЖ» та ВО «Батьківщина».
Незважаючи на загальне зниження активності та впливу останньої, яке вже протягом певного часу спостерігається в регіоні, ВО «Батьківщина» братиме участь у виборах хоча би задля затвердження своєї політичної присутності.

Очевидно, що свого кандидата висуне і «Європейська Солідарність», тут може цілком згодитися досвід виборчої кампанії – 2019 по цьому ж округу харизматичної депутатки Чернігівської міської ради Марини Рейко.

Щодо Радикальної партії питання досі висить у повітрі, оскільки Олег Ляшко під час одного з телеефірів заявив про свою неучасть у даних виборчих перегонах. Можливо, якийсь кандидат від РПЛ все ж таки буде, але не той, що зможе створити реальну конкуренцію претендентам на перемогу.

І не варто забувати про фактор тих політичних сил, які тільки нещодавно почали будувати свою партійну структуру в регіоні. Маємо на увазі перш за все «Українську стратегію Гройсмана». Ймовірно, що задля більш активної впізнаваності цієї партії в області та на загальноукраїнському рівні до участі у виборчих змаганнях міг би долучитися очільник регіональної організації партії Гройсмана, екс-губернатор Андрій Прокопенко.

Якою буде ситуація навколо висування кандидатів політичними силами, покаже час. А поки маємо лише одну особу, яка публічно заявила про свою участь у виборах по 206-му. Це керівник обласного осередку політичної партії «Національний корпус», учасник АТО Олександр Тарнавський, який наразі займається формуванням своєї команди.

Цікавий рейтинг впливових осіб

7 грудня експертами Національного рейтингу впливовості «Еліта України» - 2021 було оприлюднено рейтинг 20 найбільш впливових осіб Чернігівської області.
Насправді, не вважаємо доцільним викладати тут даний список, кожен бажаючий сам може знайти його в Інтернеті, варто лише відзначити сам факт появи такого рейтингу.
В той же час дивує відсутність серед цієї 20-ки таких відомих широкому загалу осіб, як народні депутати України Валерій Дубіль та Борис Приходько. Перший зберігає значний політичний вплив на території міста Прилуки та Прилуцького району, другий – координує діяльність партії «Наш край» в області, відповідно має відчутний політичний вплив через розгалужену партійну структуру «Нашого краю» на території регіону. Тому цілком логічним є запитання щодо відсутності вищезгаданих осіб у рейтингу найвпливовіших.

Третя серія обшуків

9 грудня інтернет-виданням «Наші гроші» було оприлюднено матеріал, у якому повідомлено про те, що ДБР підозрює посадовців Управління житлово-комунального господарства Чернігівської міськради та міського голову Чернігова у створенні неконкурентних умов для перемоги в тендерах на ремонт міських доріг для ТОВ «ШБУ-14» та КП «АТП-2528».

У контексті цього варто відзначити, що за останній проміжок часу це вже третя серія обшуків правоохоронцями структурних підрозділів та комунальних підприємств Чернігівської міської ради.

Що цікаво, такий «щільний вогонь» з боку силовиків розгорнувся саме після недавнього політичного союзу між Владиславом Атрошенком та київським мером Кличком. Саме такий хронологічний проміжок часу та схожість з аналогічними слідчими діями в Києві і викликають резонні запитання. Втім, нехай в ситуації розбираються слідчі та судові органи, нашою ж справою є прогнозування вірогідних майбутніх політичних наслідків.

Андрій Подвербний, політичний аналітик

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини