Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:25:05

«Політична шахівниця» № 10: що вирішила сесія обласної ради, як суд перетворився у фарс

06.12.2021   08:42Агенцiя

Представляємо увазі наших читачів свіжий випуск проекту «Політична шахівниця», присвяченого ключовим подіям, явищам та тенденціям суспільно-політичного життя Чернігівщини.

Даний випуск проекту хронологічно охоплює часові проміжки минулого тижня (29 листопада – 05 грудня).

Огляд сесії Чернігівської обласної ради

30 листопада відбулося пленарне засідання чергової 7-ї сесії Чернігівської обласної ради. Як і перед початком попереднього засідання міської ради Чернігова, значний резонанс викликало питання подальшої долі меж регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» у обласному центрі.

Перед сесією до вирішення питання підключилися керівники ОДА, які заявили про те, що у будь-якому випадку парк «Ялівщина» буде збережено у існуючих межах. Окрім того, згуртованість у даному питанні виявили і представники активної громадськості міста, які висловили занепокоєння майбутнім «Ялівщини» і, в цілому справедливо, звинуватили представників міської та обласної рад, а також ОДА у постійному «переведенні стрілок» один на одного та небажанні вирішувати заплутану ситуацію із землями РЛП, що тягнеться вже далеко не перший рік. Втім, під час сесійного засідання перший обнадійливий крок було зроблено – вирішено кадрове питання по «Ялівщині».

Новим директором РЛП було призначено Юлію Батуру. Сподіваємось на те, що новопризначена керівниця все ж зможе зрушити з мертвої точки справу чіткого затвердження і подальшого збереження меж «Ялівщини», а не буде безмовним статистом і «весільним генералом», як її попередники.

Варто зупинитися і на інших цікавинках сесії. Окрім розгляду змін до різноманітних обласних цільових програм, кадрових, земельних та майнових питань, депутатами було традиційно ухвалено низку звернень до керівництва вищих органів державної влади.

До прикладу, депутатом Ігорем Вдовенком (представляє фракцію партії «Рідний дім») внесений проект звернення до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України щодо відшкодування місцевим бюджетам витрат під час опалювального періоду для посилення фінансової спроможності громад. Депутаткою Юлією Заїкою (фракція «Європейської Солідарності») підготовлене звернення до Президента України, Голови Верховної Ради, Прем'єр-міністра України, та народних депутатів, обраних від Чернігівської області, щодо ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами. Заступником голови обласної ради Дмитром Блаушем ініційоване звернення до Верховної Ради України та Президента України щодо необхідності підтримки в другому читанні законопроекту № 3739 «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості».

На підтримку вимог представників підприємницької спільноти було ухвалене звернення до Верховної Ради України та Президента України щодо відтермінування введення в дію РРО для платників єдиного податку (підготовлене постійною комісією обласної ради з питань АПК, екології, природокористування та земельних відносин).

Також підтримано ряд тарифних звернень: до Кабінету Міністрів України та НКРЕКП щодо забезпечення обґрунтованого рівня тарифів та недопущення їх підвищення (внесла перший заступник голови обласної ради Ніна Лемеш), до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо визнання проблем в енергетиці кризовою ситуацією рівня надзвичайної та вжиття термінових заходів для її подолання (ініціатор – заступник голови облради Дмитро Блауш). 

"Розвал" судової справи Олександра Ломаки

Нещодавно резонанс у політичному середовищі та медійному просторі регіону викликала ситуація навколо розслідування правоохоронцями начебто конфлікту інтересів, допущеного при голосуванні з виборів секретаря діючого скликання Чернігівської міської ради, яке відбувалося восени минулого року.

В цій ситуації Олександру Ломаці закидали голосування за самого себе, по результатам якого його було і обрано секретарем.

Коментарі з цього приводу давав міський голова Чернігова Владислав Атрошенко, який заявляв про абсурдність справи та вбачав у цьому політичне переслідування. Варто сказати, що і саме розслідування нагадувало скоріше фарс, оскільки перший варіант протоколу було складено з грубими помилками.

Прогнозовано, що на минулому тижні справа повністю "розвалилася" та була похована у суді.

А сам Олександр Ломако та об’єднана команда «УДАРу» і «Рідного дому» використали засідання Деснянського районного суду як непоганий майданчик для політичного піару та збільшення впізнаваності у якості майбутнього кандидата на проміжних виборах народного депутата по 206-му округу.

А про те, що секретар Чернігівської міської ради вже починає призвичаюватися до цієї ролі, на нашу думку, свідчать масове поширення у обласному центрі зовнішньої реклами та активні коментарі з критичними випадами на адресу центральної влади, які все частіше лунають від нього у публічному просторі.

 

Андрій Подвербний, політичний аналітик

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини