Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 09:47:38

Під міськрадою Чернігова протестували проти продажу землі парку «Ялівщина»

27.11.2021   09:07Агенцiя

У Чернігові 25 листопада перед сесією міської ради більше сотні активістів протестували проти можливого продажу будівлі Центру туристсько-оздоровчої та виховної роботи з дітьми і молоддю та 3,5 га прилеглої території регіонального ландшафтного парку "Ялівщина".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ялівщина" - це сакральне місце для чернігівців і нам треба його зберегти. А для цього - визначити межі ландшафтного парку, які багато років не визначаються, та зупинити вирубку дерев, яка відбувається там просто зараз. Також ми вимагаємо зняти з розгляду сесії питання щодо надання фонду комунального майна міськради дозволу на розроблення проєкту землеустрою на ділянку площею 3,5 га в парку "Ялівщина". Якщо цю землю комусь передадуть, то потім говоритимуть, що це не парк", - пояснив один з організаторів пікету, керівник ГО "Еко Місто" Сергій Безбородько.

За його словами, до участі в акції долучились також активісти нової міської ініціативи "Тінь дерева".

Під міськрадою протестувальники тримали плакати з закликами не приватизувати, не рубати й не забудовувати "Ялівщину", залишити дітям можливість займатися туризмом, визначити, нарешті, межі ландшафтного парку. Водночас поруч на тротуарі діти й дорослі малювали крейдою дерева.

Окрім захисників довкілля, в акції також взяли участь представники Національного корпусу та деяких політичних партій.

Коли почалася сесія, частина активістів зайшла до сесійної зали й попросила депутатів відкласти розгляд вразливого питання, допоки не будуть визначені межі парку. Дискусія тривала з годину. Міський голова Владислав Атрошенко запевняв активістів, що розробка проєкту землеустрою на ділянку, що належить центру туризму, ніяк не позначиться на визначенні меж РЛП і залишиться територією парку. Але є думка віддати будівлю центру в оренду громадським організаціям, які утримуватимуть її й також розвиватимуть дитячий туризм.

Мер запропонував активістам поговорити на цю тему окремо і питання зняття з розгляду пункту, який збурив громадськість, на голосування депутатів не поставив. Порядок денний вони прийняли в цілому без змін, а згодом підтримали й скандальне питання по "Ялівщині".

Якщо дослівно, то в проєкті рішення міськради йдеться про надання фонду комунального майна дозволу на розроблення проєктів землеустрою на земельну ділянку площею 3,5 га по вул. 77-ї Гвардійської Дивізії, 7 "для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови з подальшою передачею земельної ділянки в постійне користування".

Нещодавно Атрошенко публічно висловився щодо задорогого утримання центру дитячого туризму (600 тис. грн на рік), який в періоди локдаунів простоює, не опалюється та руйнується, і запропонував депутатам подумати про продаж будівлі на аукціоні. Оскільки земля під нею документації не мала, у міськраді вирішили її оформити - на всі прилеглі 3,5 га.

Лісопарк "Ялівщина" у Чернігові - пам'ятка садово-паркового мистецтва. Він розташований на березі річки Стрижень і є улюбленим місцем відпочинку тисяч городян. На його території виявлено кілька археологічних пам'яток, у тому числі поселення бронзової епохи (ІІ тисячоліття до н.е.). У березні 2014 року урочище "Ялівщина", за збереження якого багато років боролася громадськість міста, отримало заповідний статус і стало регіональним ландшафтним парком.

За роки незалежності України на території лісопарку з'явилося чимало приватних об’єктів - житлових і торговельних. Внаслідок цього площа зеленої зони скоротилася зі 170 га у 1956 р. до 83 га у 2012-му.

Чернігівський центр туристсько-оздоровчої та виховної роботи з дітьми і молоддю - позашкільний навчально-виховний заклад, заснований 16 лютого 1998 року. Там працює пів сотні гуртків, у яких займаються 676 гуртківців віком від 7 до 24 років. Останніми роками центр не отримував належного фінансуванні і його будівля дійсно прийшла в занепад.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.