Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 22:23:35

Політична шахівниця № 4: "адекватний кандидат" від "Рідного дому", питна вода від обласної ради, проблеми з теплом у Ніжині

25.10.2021   09:44Агенцiя

Представляємо увазі наших читачів новий випуск проекту «Політична шахівниця», присвяченого ключовим подіям, явищам та тенденціям суспільно-політичного життя Чернігівщини. Даний випуск проекту хронологічно охоплює часові проміжки минулого тижня (18 – 24 жовтня).

Кандидат від «Рідного дому»

У нашому попередньому випуску ми вже аналізували приблизний перелік можливих кандидатів на вакантний після смерті народного депутата Антона Полякова 206-й виборчий округ, вказуючи при цьому як визначальний фактор чернігівського міського голови Владислава Атрошенка. Мер як найбільш потужний політичний гравець регіону без сумніву не захоче віддавати по суті рідний для себе округ сторонньому кандидату. Саме тому, ідеальним варіантом для нього стало б висування кандидата від політичної партії «Рідний дім», узгодженого з іншою стороною нещодавньої коаліційної угоди – партією «УДАР» київського міського голови Віталія Кличка.

І уже на початку цього тижня такий прогноз почав підтверджуватися – 19 жовтня Владислав Атрошенко під час ранкової наради в мерії заявив про те, що партія «Рідний дім» висуватиме на вибори свого, «адекватного кандидата». Щоправда, цього кандидата ще повинен підтримати з’їзд політсили, проте це вже є формальністю.

Основне – почин кампанії вже заданий. В контексті цього слід розглядати і збільшення кількості спільної брендованої зовнішньої реклами «Рідного дому» та «УДАРу», спільну громадську приймальню обох політсил у обласному центрі тощо.

Як обласна рада дала громадам «Питну воду»

22 жовтня відбулося засідання 6-ї сесії Чернігівської обласної ради.

Якщо опустити тривіальні для кожної сесії бюджетні, кадрові, майнові та земельні питання, то важливим моментом сесії стало ухвалення обласної програми «Питна вода Чернігівської області на 2022 – 2026 роки», яка, у випадку її успішної реалізації, дасть можливість вирішити проблему з водопостачанням жителів майже 500 населених пунктів регіону.

Під час голосування за програму виникла словесна перепалка між заступником голови обласної ради Дмитром Блаушем (обраний від Радикальної партії) та депутатом Іваном Дементовим (представник фракції партії «Слуга Народу»), які ніяк не могли вирішити, хто з них доклав більших зусиль для розробки цієї програми…)))

А ось найбільш цікавим політичним моментом кожної сесії звичайно ж є звернення до керівництва центральних органів державної влади. На цьому засіданні свого роду «турборежим» показали представники фракції «Європейської Солідарності», які внесли на розгляд сесії аж 5 (!!!) проектів звернень, що стосувалися: недопущення підвищення тарифів для населення, необхідності підвищення пенсій і виплати додаткової пенсії у 2021 році (обидва виносяться на розгляд сесій місцевих рад партійцями «ЄС» по всій країні, є централізована вказівка керівництва партії), забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами на психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги в інклюзивно-ресурсних центрах, надзвичайної екологічної ситуації в басейні річки Остер (лівої притоки Десни), збереження ДП «Остерський військовий лісгосп» та підпорядкування його до Міністерства оборони України (два останні власне стосувалися екологічних та соціальних проблем регіонального характеру).

Ще одне звернення по тарифам внесла фракція партії «Наш Край».

Окрім того, звернення до нардепів від Чернігівщини, яке стосувалося поповнення місцевих бюджетів шляхом законодавчих змін по вирішенню питання зарахування податку з доходів фізичних осіб по місцю знаходження виробничих підрозділів внесла особисто голова обласної ради Олена Дмитренко. 

Холодні ніжинські батареї

На минулому тижні проблема початку опалювального сезону у Ніжині набула без перебільшення кричущого характеру. Через збитковість місцевого теплопостачального підприємства ТОВ «НіжинТеплоМережі» та відсутність у нього коштів у сумі 2 мільйонів гривень на оплату послуг з розподілу природного газу АТ «Чернігівгаз» виникла загроза зриву опалювального сезону, який повинен був розпочатися 18 жовтня.

До вирішення питання намагався підключитися навіть чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, який пропонував у якості фізичної особи надати Ніжинській міській раді фінансову допомогу у розмірі 4 мільйонів гривень під гарантію міста.

Втім, обійшлося без сторонньої допомоги, оскільки 21 жовтня на позачерговій сесії міської ради Ніжина було виділено 2 мільйони гривень з резервного фонду міського бюджету на оплату розподілу газу для початку опалювального сезону в місті. По плану опалення у помешканнях жителів Ніжина повинне було з’явитися вже цими вихідними, і наразі можна стверджувати, що перший серйозний екзамен на здатність вирішувати кризові ситуації міська влада Ніжина та особисто мер Олександр Кодола хоч і з помітними труднощами, але пройшли. А те, які висновки були зроблені із даної ситуації і як вона відобразиться на подальших політичних перспективах очільника Ніжина – покаже час.

 Далі буде!

Андрій Подвербний, політичний аналітик

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини