Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:54:07

Атрошенко попередив про можливе підвищення тарифів

20.10.2021   11:02Агенцiя

19 жовтня, на щотижневій нараді з керівниками комунальних підприємств та структурних підрозділів міської ради чернігівський міський голова Владислав Атрошенко у цифрах описав ситуацію, яка склалася в нашій державі з ціною на газ та озвучив можливі наслідки, до яких може призвести надмірно велика ціна на енергоносії.

- Якщо говорити про цифри, то з газом в Україні склалася наступна ситуація. Сьогодні Україна споживає приблизно 30 мільярдів кубів газу на рік. Кілька років тому, за минулої влади,  країна споживала до 40 мільярдів кубів газу.  Скорочення споживання відбулося з трьох причин: через економію (термомодернізація, утеплення тощо), через міграцію українців за кордон та за рахунок фізичного зменшення кількості населення. За даними статистики, за минулий рік населення України скоротилося на 381000 людей, тобто майже на 1%. Сьогодні населення споживає приблизно 15 мільярдів кубів газу, ще стільки ж споживають промисловість та інші споживачі. Наявного газу, за звітами спеціалістів, в українських підземних сховищах близько 19 мільярдів кубів, 5 мільярдів з яких – газ, який належить суб’єктам господарювання (резидентам і нерезидентам України). Відповідно, наявного газу, який може бути у власному вжитку є 14 мільярдів. Власний видобуток газу –  13 мільярдів кубів. На думку спеціалістів, є ризики, що той газ, який ми можемо дістати з підземних сховищ, плюс щодобовий видобуток власного газу у пікові періоди можуть не покрити наші потреби. При температурі повітря "-10" і нижче ми будемо споживати від 180 до 200 мільйонів кубів газу на добу. У той час як сукупна кількість газу зі сховищ та з власного видобутку у нас коливається на рівні 140-150 мільйонів кубів на добу. Тому фізично у нас не буде вистачати газу, - зауважив міський голова.  

За словами Владислава Атрошенка, для компенсації дефіциту газу його треба буде докуповувати, що призведе до непланових витрат для українського бюджету на рівні від 5 до 10 мільярдів доларів. І всі ці непланові витрати будуть перекладені на плечі економічних суб’єктів та населення.

Міський голова зробив наголос на тому, що через подорожчання газу також можуть зрости ціни на продукти харчування. Особливо ті, в собівартості яких є велика частка природного газу.

- Якщо брати харчову групу продуктів, наприклад, зернові, то майже на всіх елеваторах споживається газ. І подорожчання газу неминуче призведе до подорожчання зернових. Також зростуть витрати на логістику, адже дорожчає абсолютно вся група нафтопродуктів. Наступний рік буде надзвичайно складним для економіки України. Це ще ніхто не каже про те, що українські підприємства з великою складовою газу у собівартості продукції не зможуть конкурувати з іншими. Їх продукція просто буде не ліквідна на ринку через завищену собівартість. Я не хотів би згущувати фарби, але ситуацією треба володіти і розуміти, що зараз відбувається у країні, - пояснив Владислав Атрошенко.

Міський голова висловив свою думку стосовно того, що у тій ситуації, в якій опинилась Україна, є вина конкретних посадових осіб, які повинні були спрогнозувати ситуацію і підготуватись до неї, закупивши кілька додаткових мільярдів кубів газу за старими цінами. За таку недбалість, на думку міського голови, ці посадові особи мають понести заслужене покарання, що стало б добрим прикладом для інших можновладців.

- Так само нести відповідальність мають ті посадові особи, які звітували перед українцями про готовність до опалювального періоду. А потім заднім числом  приймали постанови Уряду, які дозволяли постачання газу таким суб’єктам, як комунальні заклади з окремими котельнями на природному газі. Заднім числом була прийнята постанова №1234 від 11 жовтня, яка ці питання врегульовує. Коли вже почався опалювальний сезон, більше 7500 суб’єктів господарювання подали документи на заключення контрактів на придбання газу до НАКУ. Ми поки що чекаємо, хоча опалювальний сезон почався з 11 жовтня. Сьогодні 19 жовтня, але ми й досі не можемо офіційно поставити газ у деякі чернігівські заклади, - розказав Владислав Атрошенко.

Міський голова запевнив, що поки що місцева влада буде вивчати та аналізувати ситуацію.  Тарифи для населення, поки це можливо, зростати не будуть. У той же час він нагадав, що діючі тарифи були затверджені кілька років тому за абсолютно іншими складовими собівартості, коли ціна природного газу та електроенергії були значно менші. Також значно меншою була мінімальна заробітна плата.  І далеко не факт, що місцевий бюджет зможе витримати те навантаження, яке лягло на нього після збільшення ціни на енергоресурси та необхідності компенсації різниці у тарифах для населення.

- У нас планові втрати через подорожчання ціни на електроенергію дає непланові збитки місцевому бюджету на 2022 рік приблизно у 55 мільйонів гривень, які ніде не відображені. Це тільки електроенергія. На опалення бюджетних установ, які споживали газ по 7000 гривень за 1000 кубометрів, місцевий бюджет витратив 97 мільйонів гривень. Якщо ж ціна на газ для бюджетних установ буде 18500 гривень за 1000 кубометрів, то ми отримаємо десь 140 мільйонів додаткових витрат, які доведеться сплатити з міського бюджету, - наголосив міський голова.

Тому, через ситуацію, яка склалася, Владислав Атрошенко дав розпорядження всім керівникам вжити заходів щодо економії газу там, де це можна зробити. Це розпорядження не стосується лікарень, пологових будинків та інших установ, де економія газу може якось вплинути на здоров’я людей, які там перебувають.  

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини