Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:41:51

За п’ять років правоохоронці не знайшли винних у застосуванні сили і перешкоджанні роботі журналіста

25.01.2021   14:55Агенцiя

За п’ять років чернігівська прокуратура і поліція так і не змогла встановити, хто повалив, відібрав фотоапарат і виштовхнув із агітаційного заходу нинішнього міського голови Владислава Атрошенка журналіста Владислава Савенка.

Ухвалою Деснянського районного суду міста Чернігова від 28 грудня 2020 року було задоволено клопотання прокурора та закрито кримінальне провадження 2015 року “у зв’язку з не встановленням особи, яка вичинила кримінальне правопорушення та закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності”. Тобто винних не знайшли, а справу закрили, бо вже стік строк відповідальності.

Восени 2015 року у Чернігові кореспонденту видань “Українські новини” та “Svoboda.FM”, голову місцевої організації Незалежної медіа-профспілки Владиславу Савенку фізично перешкоджали здійснювати професійну діяльність охоронці, на той момент народного депутата Атрошенка, який балотувався на посаду міського голови Чернігова. Журналіст під час виборчої кампанії вільно зайшов на реєстрацію учасників заходу в фойє обласного філармонійного центру. Під час спроби сфотографувати реєстрацію, охоронці виштовхнули журналіста у коридор, повалили на підлогу, забрали фотокамеру та винесли із приміщення. Крізь прочинені двері віддали фотокамеру та загублені окуляри. Пізніше експертиза підтвердила у журналіста наявність тілесних ушкоджень після інциденту.

Спочатку справу було відкрито за фактом хуліганства, а потім, у тому числі після журналістської акції біля приміщення поліції та втручання Незалежної медіа-профспілки, було перекваліфіковано на перешкоджання професійній діяльності (ст.171 Кримінального кодексу України).

Поліція кілька разів закривала кримінальне провадження (у 2016 та 2017 роках) “через відсутність складу злочину”, але журналіст оскаржував таке рішення і розслідування продовжували.

Однак 10 грудня 2020 року прокуратора знову перекваліфікувала справу із ч. 1 ст. 171 КК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) на ч. 2 ст. 345-1 КК України (умисне заподіяння журналісту побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності) і подала клопотання про закриття провадження.

У своєму обґрунтуванні про закриття провадження прокуратура зазначає, що в ході слідства, проведених одночасних допитів свідків та потерпілого, Владислав Савенок не зміг вказати, хто конкретно застосовував проти нього насильство. У свою чергу інші присутні під час інциденту особи, які проходять у справі як свідки, заявляють, що “не вчиняли активних дій щодо потерпілого Савенка”.

Сам журналіст не згодний з рішенням суду про закриття справи та подав апеляцію. В якій заявляє, що закриття кримінального провадження є незаконним, оскільки слідством чітко встановлено перелік осіб, які здійснювали перешкоджання законній професійній діяльності журналіста, але незважаючи на це правоохоронні органи, замість вручення повідомлення про підозру та направлення справи до суду неодноразово намагалися закрити кримінальне провадження.

Також Савенок наголошує, що поліцією не було проведено усі можливі слідчі дії для встановлення об’єктивної істини. Наприклад, в матеріалах кримінального провадження містяться рапорти слідчого, який повідомляє про неможливість проведення допитів низки свідків в зв’язку з тим, що “свідки під час телефонної розмови повідомили, що вони не можуть з’явитися на допит, та тим, що один зі свідків “не взяв слухавку”.

Якщо в українському правосудді не вдасться знайти правди, то Владислав Савенок із командою медіа-юристів збирається звертатися до Європейського суду з прав людини. Підстави для цього є – неналежне розслідування справи щодо перешкоджання журналістській діяльності, наголошує потерпілий.

Додамо, що начальник охорони міського голови Чернігова Владислава Атрошенка Віталій Хрустицький, який керував охороною під час інциденту із журналістом, у 2016 році очолив міське комунальне підприємство “Муніципальна варта”, а у 2020 році став депутатом Чернігівської міської ради від партії мера “Рідний Дім”.

Протягом 2020 року в Чернігівській області було відкрито 6 проваджень щодо порушення прав журналістів, але 5 з них були невдовзі закриті, в поліції пояснюють, що не підтверджуються такі заяви представників ЗМІ під час розслідування.

Павло Пущенко, регіональний координатор ГО “Інститут масової інформації в Чернігівській області”

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини