Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:04:14

Децентралізація: у Чернігівській ОДА обговорили питання створення та функціонування служб у справах дітей

23.01.2021   10:17Агенцiя

Про створення та функціонування служб у справах дітей в територіальних громадах говорили 22 січня в облдержадміністрації під час онлайн наради, яку провів в.о. голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко.

Участь у заході взяли начальниця Служби у справах дітей облдержадміністрації Людмила Зеленько, її заступники, відповідальні у сфері соцзахисту представники місцевої влади усіх рівнів Новгород-Сіверського і Ніжинського районів та начальники служб у справах дітей Ніжинської й Новгород-Сіверської райдержадміністрацій і територіальних громад.

Як зазначив Олександр Савченко, після реформування адміністративно-територіального устрою новостворені громади отримують не лише повноваження, але й колосальну відповідальність. Це стосується усіх сфер життя, а особливо важливо – не залишити без уваги ті верстви населення, які найбільше потребують допомоги та підтримки.

Ефективна робота щодо забезпечення соціального захисту дітей на своїх територіях, зокрема дітей соціально-незахищених категорій: дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування і дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах – це головне завдання місцевих органів влади, – підкреслив в.о голови облдержадміністрації.

В результаті процесів реформування, в області функціонує 57 сільських, селищних та міських територіальних громад, створено 5 укрупнених районів і, на жаль, не всі новостворені органи місцевого самоврядування наразі готові забезпечувати захист прав, свобод та законних інтересів своїх найменших громадян.

Створені у складі виконавчих органів сільських, селищних, міських рад територіальних громад служби у справах дітей (ССД) повинні бути укомплектовані кадрами та акумулювати інформацію у системі ЄІАС «Діти».

За словами заступниці начальника Служби у справах дітей обласної державної адміністрації Юлії Олифіренко, станом на 20 січня 2021 року, у семи громадах не створені служби, відповідальні за цей напрямок. У п'яти ці установи розпочнуть роботу в січні-лютому, проте дві громади (Крутівська та Киселівська) на даний час таких намірів досі немає.

Із 50 служб виконавчих органів рад ТГ доступ до Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Діти» має 21 такий підрозділ (включаючи 4 служби у справах дітей міських рад міст обласного значення). Ще 8 служб наразі здійснюють підготовку до підключення, – повідомила Юлії Олифіренко. 

Нагадаємо, що наступним етапом буде передача райдержадміністраціями підоблікових особових справ створеним в громадах службам у справах дітей.

Попереду великий обсяг роботи. На Чернігівщині розпочали передачу справ 1279 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, 1096 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах. Крім того, очікують передачу відомості про 447 дітей, які підлягають усиновленню, 799 дітей, які перебувають під опікою, піклуванням та 20 дитячих будинків сімейного типу, 121 прийомна сім'я, – наголосив заступник начальника Служби у справах дітей облдержадміністрації Станіслав Железний, та додав, що службам у справах дітей 16 сільських та 25 селищних територіальних громад – справи передаються частково. Ведення обліку дітей, які підлягають усиновленню, кандидатів в усиновлювачі, кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі, влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей у повноваженні служб дітей міських територіальних громад і новостворених районних адміністрацій. 

В ході наради заслухали представників територіальних громад стосовно проблемних питань на шляху до створення служб у справах дітей у міських радах, селищних та сільських.

Олександр Савченко звернувся до присутніх із закликом акумулювати усі ресурси для ефективної реалізації державної політики щодо дітей, забезпечити повний обсяг та якість їх соціально-правового захисту.

Зазначу, що і керівництво адміністрації і профільні департаменти завжди готові надати допомогу в межах своєї компетенції, адже від злагодженої роботи залежить безпека та благополуччя дітей, передусім соціально-незахищених категорій, – зауважив в.о голови ОДА.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини