Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:31:58

Громади повинні мати чітку стратегію розвитку і працювати в напрямку її реалізації

20.11.2020   12:16Агенцiя

Упродовж тижня в Чернігівській ОДА під керівництвом голови облдержадміністрації Анни Коваленко проходять семінари-наради із новообраними головами територіальних громад області.

Днями зустрілися з міськими та селищними головами територіальних громад Корюківського, Чернігівського та Прилуцького району. В порядку денному - залучення інвестицій для розвитку територій, співпраця поліції та громади.

- В області створено 57 громад, найближчим часом вони мають сформувати свої бюджети на наступний рік та затвердити програми соціально-економічного розвитку, - зазначила Анна Коваленко. - Наша спільна мета у непростих умовах для Чернігівщини, для України, і для світу працювати на економічний розвиток регіону.

Нещодавно на брифінгу Анна Коваленко презентувала десять пріоритетів для розвитку області. Серед них ефективна співпраця з місцевими радами всіх рівнів та діяльність, спрямована на підвищення спроможності місцевого самоврядування.

Учасникам наради презентували основні інструменти залучення інвестицій у розвиток громад за різними напрямками: програми державної підтримки, державно-приватне партнерство, міжнародна технічна допомога, співробітництво територіальних громад, приватні інвестиції тощо.

- Щоб гроші витрачати, їх необхідно спочатку навчитись заробляти, - наголосила Анна Коваленко. - Тому надзвичайно важливо займатись формуванням портфелю інвестиційних проєктів громад, які мають на меті економічний розвиток, створення нових робочих місць, підтримку підприємницької діяльності.

На сьогодні членами регіональної комісії розпочато розгляд 158 проєктів поданих на ДФРР-2021 року для здійснення оцінювання. Попередній аналіз показав, що більшість ОТГ приділяє недостатньо уваги розвитковим проєктів, спрямованим на забезпечення економічного розвитку відповідних територій, активізації інвестиційної діяльності та підвищення рівня зайнятості населення.

При цьому голова ОДА зауважила, що згідно з законодавством до 15 січня 2021 року буде оголошено конкурс проєктів ДФРР на 2022 рік. Отже, для подання якісних розвиткових проєктів громади вже зараз повинні розпочинати їх підготовку.

Окремо зупинились на питанні інвентаризації та ефективному використанню земельних ресурсів. На сьогодні по даному напрямку в області стартував пілотний проєкт. Спеціальна робоча група працюватиме над інвентаризацією земельних ресурсів громад та визначенню суб’єктів господарювання, які використовують земельні ділянки не за цільовим призначенням, або без необхідних документів.
- Дані заходи, спрямовані в першу чергу на збільшення наповнення місцевих бюджетів ОТГ. Результати пілотного проєкту ми розповсюдимо на весь регіон, - повідомила голова ОДА.

Окремий блок присвятили питанням безпеки громадян та забезпеченню правопорядку на території області.
- Щоб поліція була максимально наближена до людей, Нацполіцією впроваджується низка нових ідей та програм. Жителі області повинні щодня отримувати повноцінну поліцейську послугу максимально оперативно і вчасно, - зауважив начальник Головного управління Національної поліції в Чернігівській області Володимир Нідзельський. - Жодна охоронна структура чи муніципальна варта, створена вами, не зможе це забезпечити. Тому у кожній ОТГ має бути поліцейський, який би жив у громаді і допомагав забезпечувати порядок та безпеку її мешканців.

Представники Нацполіції Чернігівської області презентували головам ОТГ пілотний проєкт «Поліцейський офіцер громади». Це наступний крок реформи Національної поліції, основна мета якого - забезпечити кожну територіальну громаду окремим офіцером.
Функціонал «Офіцера громади» передбачає підпорядкування, звітування та тісну взаємодію з громадою, орієнтовану на забезпечення її потреб. Офіцер буде мати постійний контакт з мешканцями, щоденно забезпечувати порядок на своїй території, своєчасно реагувати на проблеми громади та запобігати вчиненню правопорушень. По суті, це новий формат роботи дільничних офіцерів поліції.
Фінансування програми «Офіцера громади» здійснюватиметься за солідарною системою – частину витрат покриватиме громада, частково – Нацполіція. Громада безпосередньо залучатиметься до вибору кандидатури на цю посаду.
Окремо розглянули питання функціонування на території області системи відеоспостереження «Мережа безпеки» та перспективи її розвитку.

Також під час спільної зустрічі керівництва Нафтогаз та представників громад Прилуччини, було напрацьовано «дорожню карту» співпраці та механізм укладення договорів для побутових споживачів.

У такому ж форматі пройдуть семінари-наради із керівниками громад Ніжинського та Новгород-Сіверського районів.

За інформацією Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини