Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:19:57

Брифінг голови Чернігівської ОДА Анни Коваленко. ВІДЕО

07.11.2020   10:26Агенцiя

6 листопада відбувся брифінг голови Чернігівської обласної державної адміністрації Анни Коваленко.

Тема брифінгу: «Пріоритети динамічного розвитку Чернігівської області».

Голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко провела брифінг, на якому презентувала ТОП-10 пріоритетів розвитку регіону та розповіла про перші три тижні на посаді.

- Моя щира мета у непростих умовах для Чернігівщини, для України, і для світу працювати на економічний розвиток регіону, - зазначила Анна Коваленко.

Очільниця області зазначила, що перші тижні на посаді виявилися досить напруженими. Продовжується боротьба з пандемією та її наслідками. Доводиться розв’язувати багато питань економічного та соціального характеру, відбувається формування бюджету та планування наступного року – все це вимагає термінових рішень та розрахунків.

- Також почали інвентаризацію обласного бюджету і фактично в адміністрації, обласній раді, в міській працює держаудитслужба з експертами державної фіскальної служби, інших органів. Ця процедура триватиме кілька місяців. Позавчора відбулося затримання голови РДА, я не виключаю, що у майбутньому нас чекають затримання чиновників з підозрою у корупції, - зазначила голова Чернігівської ОДА.

Під час брифінгу Анна Коваленко озвучила ТОП-10 пріоритетів розвитку регіону. Вони включають економічний розвиток, трансформацію медичної сфери та підвищення якості медичних послуг, захист екології, розвиток туризму, забезпечення якісним мобільним інтернетом та телесигналом на всій території області.
І звичайно безкомпромісна боротьба з корупцією, що включає контроль за цільовим використанням бюджетних коштів, державного, комунального майна. Шляхом налагодження логічного та відкритого планування має бути забезпечена прозора робота обласної державної адміністрації, її структурних підрозділів, районних державних адміністрацій. Найближчим часом в області буде реалізований пілотний проєкт з інвентаризації використання земельних ресурсів. Перемога над корупцією – це не лише боротьба із «тіньовими» схемами, – це можливість виявлення додаткових джерел надходжень до бюджету.
За словами голови Чернігівської ОДА зростання рівня заробітної плати та збільшення робочих місць можна досягнути мотивуючи бізнес та допомагаючи підприємцям у розвитку нових можливостей, реалізації їх підприємницьких ініціатив. При цьому важливо спонукати їх до забезпечення працівників гідним рівнем заробітної плати.

- Ми плануємо підтримувати місцевий малий і середній бізнес - прийнята відповідна програма, яка передбачає фінансово-кредитну та інформаційно-консультативну підтримку. Працюємо зараз над ще однією програмою, яка запровадить нові стимули для експортерів та товаровиробників, - розповіла Анна Коваленко.

Серед інших кроків в цьому напрямку: виведення зарплат з «тіні», реєстрація підприємств за місцем розміщення та плата податків до бюджетів територій, на яких вони працюють, залучення інвестицій.

- Пріоритетне завдання - сформувати “портфель” інвестиційних проєктів для різних джерел фінансування та які здатні конкурувати з проєктами інших регіонів у боротьбі за державний фінансовий ресурс, а також бути представленими інвесторам міжнародних фінансових організацій (Світовий банк, ЕБРР, програми ЄС), - підкреслила голова Чернігівської ОДА.

Програма Президента України «Велике будівництво» у 2020 році довела, що будівництво та капітальні ремонти важливих соціальних об’єктів можна ефективно реалізувати. Так область серед лідерів за темпами реалізації проєктів «5 шкіл, 5 дитячих садків, 5 спортивних споруд», модернізації приймальних відділень дев’яти опорних лікарень, та відновлення 64 об’єктів дорожньої інфраструктури. За словами очільниці ОДА у наступному році планується нарощування темпів та ефективного використання ресурсів.

Голова Чернігівської ОДА переконана, що покращення якості медичних послуг – це те, з чим жителі області зіштовхуються щоденно і наразі в умовах боротьби з пандемією є надважливим питанням. На сьогодні в області завершується будівництво 22 амбулаторій, в рамках проєкту «EMERGENCY» відбувається реконструкція приймальних відділень в опорних лікарнях області.

У зв’язку із ситуацією з поширенням COVID-19 увага концентрується на обладнанні інфекційних відділень у 14 лікарнях на 1006 ліжок та забезпечення їх киснем.

- Це насправді не так багато, МОЗ ставить амбітні задачі, у найближчі перспективи нам потрібно розгорнути 2720 ліжок і забезпечити їх киснем, - зазначила Анна Коваленко. І додала, що також важливо залучення медичних фахівців, тому що і ліжка, і кисень можна розгорнути, але брак кадрів може стати проблемою.

Ще одним пріоритетом є розвиток туристичної сфери. Збільшити кількість туристів, реалізувати інноваційний проєкт “Єдиний туристичний квиток”, гідно відзначити 1000-річчя Чернігівського князівства у 2024 році – такі амбітні плани ставить голова Чернігівської ОДА.

- Чернігівщина – справжня історична скарбниця України. Це дає підстави розглядати область як одну з найперспективніших серед інших регіонів для розвитку туристичної інфраструктури та туристично-рекреаційного туризму, - підкреслила Анна Коваленко.

Крім того, в області тривають роботи щодо покращення стану інфраструктури навколо туристичних магнітів: Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця», Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній», Національний історико-культурний заповідник «Качанівка», Новгород-Сіверський історико-культурний музей-заповідник «Слово о полку Ігоревім», Парк природи «Беремицьке» та Міжрічинський регіональний ландшафтний парк.

За словами Анни Коваленко, екологія не менш важлива ніж економіка, і за цим напрямом пріоритетним є: реалізація проєктів з порятунку водних ресурсів області, насамперед басейну річок Десна та Остер, встановлення жорсткого контролю за раціональним використанням лісових ресурсів з невідворотністю покарання для порушників, очищення території області від непридатних для використання пестицидів, формування Регіонального плану управління відходами Чернігівської області та приведення у відповідність до нього системи поводження з відходами.

Ще одним пріоритетом є забезпечення всієї території області якісним мобільним інтернетом.
- Ми плануємо підписати меморандум між нами та операторами мобільного зв’язку в частині розбудови базових станцій на території області. Координація діяльності органів місцевих адміністрацій при виділенні земельних ділянок для підготовки містобудівної документації. Забезпечення об’єктів соціальної інфраструктури доступом до швидкісного інтернету. В умовах, коли значна частина учнів працює вдома, для нас важливе забезпечення, - підкреслила очільниця Чернігівської ОДА.

Важливим є питання інформаційної безпеки та забезпечення жителів області україномовним якісним контентом. Для цього необхідно розв'язати питання посилення телевізійного сигналу у прикордонних північних районах області. В результаті 140 тисяч жителів прикордонних територій отримають доступ до українського інформаційного продукту.

Підсумовуючи зустріч з журналістами, Анна Коваленко зазначила, що сьогодні вона окреслила напрямки та пріоритети діяльності обласної державної адміністрації для досягнення динамічного розвитку регіону.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини