Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:41:29

"Джинса" у друкованих ЗМІ на Чернігівщини: немарковані матеріали та двозначні рубрики

24.10.2020   11:32Агенцiя

ОПОРА проаналізувала чернігівські газети, які виходили друком в жовтні 2020 року. Ознаки прихованої політичної реклами зафіксованов11 публікаціях, а матеріали з ознаками «джинси» - в п’яти з восьми друкованих видань.

Напередодні виборів на Чернігівщині активізувалися політики та партії. Окрім зовнішньої політичної реклами, з’явилася також реклама у пресі, однак така реклама здебільшого прихована або маркована неналежним чином.
Проаналізувавши газети «Деснянська Правда», «Деснянка», «Чернігівський Вісник»,Чернігівська районна газета,  «Гарт», «Весть», «Деснянка» та «Чернігівщина», які виходять друком на Чернігівщині, ОПОРА виявила 11 публікацій, які мають ознаки політичної реклами, та при цьому не марковані, як цього вимагає законодавство та 5 матеріалів з ознаками «джинси».

В газеті «Деснянська Правда» (№39 від 15 жовтня 2020 року) містяться матеріали «Анатолій Настоящий – як спорт сформував політика» та «Юлія Лобачова: я така, як і виборці» на першій, другій та третій шпальтах. На фото видно логотип партії «Рідний Дім» та на фото розворотів з кандидатами присутній голова партії – нинішній міський голова Чернігова – Владислав Атрошенко.

В газеті «Деснянка» (№41 від 15 жовтня 2020 року) опублікований матеріал в підтримку партії «Слуга Народу»: «Соціологи показали нові рейтинги партій: найбільше зростання у «Слуги Народу» й містить логотип політичної сили «Зе! Місцеві. Слуга Народу!». Публікація містить інформацію про опитування соціологічної групи «Рейтинг» та нібито лідирування партії порівняно з іншими.

Той самий випуск газети «Деснянка» на 9 шпальті містить політичну рекламу на підтримку партії «Наш Край» та кандидата від партії Ігоря Романенко: «Голосуй за Наш Край. Сила Господарників та професіоналів. В усіх бюлетенях! Обирай відповідальних, чесних, своїх», «Зробимо більше на кожній вулиці, для кожної оселі, для кожного чернігівця. Ігор Романенко – №1 в загальному списку кандидатів у депутати Чернігівської міської ради».

Обласна газета «Чернігівський Вісник» (№42 від 15 жовтня 2020 року) опублікувала інформацію, щодо правильного заповнення бюлетеня, куди додала політичну рекламу Чернігівської територіальної організації Радикальної партії. Разом з цим на 4 шпальті міститься матеріал «Успіху достягнуть однодумці. Приклади конкретної роботи», де розміщена інформація про діяльність деяких із кандидатів партії та заклики підтримати партію на виборах: «Команда Радикальної партії Олега Ляшка пропонує своїм землякам підтримати на виборах 25 жовтня досвід, конкретні справи, чесніть і принциповість», «Надійшов час створювати. Ми готові!».

На 5 сторінці того ж випуску газети «Вісник» в розділі «Актуально» опублікований матеріал на підтримку партії «Рідний Дім», з логотипом партії, фото лідера партії Чернігівським міським головою – Владислав Атрошенко та його коментарями. Матеріал «Партія «Рідний Дім» не одна з багатьох, а єдина, з усіх, головна мета якої – розвиток Чернігівщини» містить заклики підтримати парті «Голосуй За свою громаду. Голосуй За свій Рідний Дім!».

Видання Чернігівська районна газета «Наш край»(№83-84 від 15 жовтня 2020 року) з маркуванням «ПІДТРИМАЙТЕ!» розмістило матеріал «Седнівській громаді – радикальні зміни», де опублікували інтерв’ю та передвиборчу програму кандидатки на посаду Седнівської громади у депутати Чернігівської обласної ради від Радикальної партії Олега Ляшка Наталії Дроненко. У матеріали також містяться заклики підтримати кандидатку: «Підтримайте, №5!».

Газета «Гарт» (№42 від 15 жовтня 2020 року) на 14 сторінці в розділі «Выборы 2020» опублікували матеріал на підтримку партії «Рідний Дім», з логотипом партії, фото лідера партії Чернігівським міським головою – Владислав Атрошенко та його коментарями. Матеріал «Патрия «Рідний Дім» – не одна из многих, а единственнаяизвсех, целькоторойразвитиеЧерниговщины» містить заклики підтримати парті «Голосуй За свою громаду. Голосуй За свій Рідний Дім!».

Випуск газети «Весть»(№42від 2020 року)  на 9 шпальті містить політичну рекламу на підтримку партії «Наш Край» та кандидата від партії Ігоря Романенко: «Голосуй за Наш Край. Сила Господарників та професіоналів. В усіх бюлетенях! Обирай відповідальних, чесних, своїх», «Зробимо більше на кожній вулиці, для кожної оселі, для кожного чернігівця. Ігор Романенко – №1 в загальному списку кандидатів у депутати Чернігівської міської ради».

Той самий випуск газети «Весть» на сторінці 3 містить  матеріал на підтримку кандидатки партії «Рідний Дім» в Чернігівську міську раду ГалиниЛеник, яка наразі є в.о. комунального некомерційного підприємства Пологовий будинок Чернігівської міської ради з назвою «В Черниговскомроддомерождаетсякаждыйвторойжитель области». Публікація містить інформацію про кандидатку та партію, причини підтримки партії «Рідний Дім» та логотип партії.

Політична реклама та заклики голосувати за партію «Наш Край» без відповідних маркувань помічені в газеті «Деснянка» (№41 від 15 жовтня 2020 року): «Голосуйте за Наш Край в усіх бюлетенях!» з логотипом та слогану партії «Наш Край».

Газета « Деснянська правда» (№39 від 15 жовтня 2020 року) опублікувала сторінку з політичною рекламою партії «Рідний Дім», яка містить лого, слогани партії, фото представників та лідера партії» «Перша п’ятірка партії Рідний Дім до міської ради – №2 в виборчому бюлетені», «Підтримай Чернігів. Голосуй ЗА Рідний Дім. Партія нашого міста».

Так, жодна з публікацій не маркована як політична реклама. Проте відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) - суб’єктів виборчого процесу.  
Більше того, спостерігачі ОПОРИ повідомляють про публікації «джинси» в друкованих виданнях Чернігівщини.
Так, в газеті «Деснянка» (№41 від 15 жовтня 2020 року) опублікувала матеріал «Майбутнє профтехосвіти: як створити умови для молоді та залучити бізнес», який містить інформацію про активність політичної партії «За майбутнє» та майже повністю складається зі згадок коментарів кандидатів партії.

Випуск газети «Деснянка» (№41 від 15 жовтня 2020 року) на 3 сторінці в матеріалі «Міська влада Чернігова  імітує боротьбу з COVID, демонструючи свою непрофесійність і безвідповідальність» опублікували план дій партії «Наш Край», щодо ситуації з COVID та додали коментар представника партії.

Так, в газеті «Весть» (№42 від 15 жовтня 2020 року) опублікований такий же матеріал «Міська влада Чернігова  імітує боротьбу з COVID» зі згадками плану дій партії «Наш Край та коментарем представника партії.

Видання газети «Чернігівщина» (№42 від 15 жовтня 2020 року) на 4 сторінці розмістили матеріал «Григорій Ткаченко: «Моя мета – принести користь людям і рідному краю», в якому розмістили інтерв’ю та фото з кандидатом. Нагадаємо, Григорій Ткаченко балотується кандидатом до Чернігівської обласної ради від партії «Радний Дім».

Вже на 7 сторінці цієї ж газети «Чернігівщина» розмістили наступний матеріал «Передвиборчі обіцянки-цяцянки і урок арифметики для журналіста», з фото стенду партії «Наш Край» й фото кандидата з написами «Сильні професіонали на агітаційному наметі», «Народний обранець Борис Приходько про обіцянки-цяцянки»,

Як зазначено в статті 1 Закону України «Про рекламу» політична реклама – це інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії). У частині 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» записано, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами».

Згідно з частиною 8 статті 51 Виборчого кодексу України політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і позначена як така.

Крім цього, згідно з частини 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами».

Наталія Висіканець, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини