Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:25:51

На Чернігівщині ОПОРА написали 11 заяв до поліції щодо порушень у зовнішній агітації

21.10.2020   14:10Агенцiя

Протягом перших тижнів жовтня ОПОРА написала 11 заяв до поліції: три, пов’язані з розміщенням агітації на зупинках, що заборонено; вісім – щодо агітаційних матеріалів без вихідних даних та з неповними вихідними даними.

Поліція зареєструвала всі звернення в містах Прилуки, Ніжин та Чернігів.

Представники ОПОРИ повідомили про розміщення друкованих матеріалів зовнішньої реклами на носіях зовнішньої реклами без вихідних даних в містах Чернігів, Прилуки та Ніжин наступного змісту:

1. Сітілайт з написом «Чернігів – моя Батьківщина», оформлену з використанням символіки політичної партії «Батьківщина», що містить ознаки здійснення передвиборної агітації на користь  політичної партії «Батьківщина», яка є суб’єктом виборчого процесу. Носій зовнішньої реклами з передвиборною агітацією розташований в підземному переході від ТРЦ «ЦУМ» до вулиці Івана Мазепи в Чернігові.

2. Білборди з написами «Ольга Попенко. Єдина надійна. Батьківщина», «Побудований у місті перший басейн», «Збудовано II корпус гімназії №1», що містить ознаки здійснення передвиборної агітації на користь  політичної партії «Батьківщина». Носії зовнішньої реклами розташовані в місті Прилуки на перехрестях вулиць Перемоги та Гвардійської, по вул. Котляревського біля мосту та біля стадіону Супутник, по вул. Київська біля пекарні Франсуа та по вул. Вокзальна 1.

3. Сітілайт з написами «Зробимо більше – буде краще» та «Відповідальні. Чесні. свої», оформлену з використанням символіки політичної партії «Наш край», що містить ознаки здійснення передвиборної агітації на користь  політичної партії «Наш край», яка є суб’єктом виборчого процесу. Носій зовнішньої реклами з передвиборною агітацією розташований в підземному переході від ТРЦ «ЦУМ» до вулиці Івана Мазепи в Чернігові.

4. Білборд з написом «Зробимо наших дітей щасливими. Наталія Копиця», «Наш Край», що містить ознаки здійснення передвиборної агітації на користь політичної партії «Наш край. Носій зовнішньої реклами з передвиборною агітацією розташований біля автобусної зупинки «Університет ім. Гоголя».

5. З написом «Зе Місцеві, Дмитро Селянський, Світ змінюють не гроші, а ідеї, не політики, а особистості, 06», з використанням символіки партії «Слуга народу», що містить ознаки здійснення передвиборної агітації на користь  політичної партії «Слуга народу», проте вихідні дані є неповними – вказано, що друк проводився на власному обладнанні та наклад. Стенд з передвиборною агітацією розташований біля ресторану МакДональдс в Чернігові.

6. Білборд «Зе Мер. Слуга Народу», «Олександр Прозур. Прилуки – це ти! Буде так – як вирішиш ти!» з використанням символіки партії «Слуга народу», на перехресті вулиць Київська та Котляревського в місті Прилуки.

7. Сітілайт з написами «Добробут. Справедливість. Безпека» з використанням символіки та зображеннями представників політичної партії «Сила і Честь», що містить ознаки здійснення передвиборної агітації на користь  цієї партії. Носії зовнішньої реклами знаходяться в місті Прилуки на вул. Київській біля суши-бару «Авокадо» та біля пекарні «Франсуа».

8. Білборд з написами «Європейська партія України», «Європа починається з кожного з нас», «Микола Катерничук. Лідер Європейської партії України» на перехресті вулиць Київська та Петропавлівська в Прилуках.

Згідно частини 1 ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно,  а відповідно до частини 2 ст. 212-13 Кодексу – встановлено відповідальність за розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження

Відповідно до ч.13 ст. 57 Виборчого кодексу України забороняється виготовлення та поширення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника таких матеріалів.

Розміщення друкованих матеріалів зовнішньої реклами на носіях зовнішньої реклами на зупинках представники ОПОРИ помітили в Чернігові такого змісту:

1. З написом «Чернігів – активна громада» оформлену з використанням назви, символіки, логотипу та передвиборних слоганів політичної партії ВО «Батьківщина», що містить ознаки здійснення передвиборної агітації на користь  організації політичної партії ВО «Батьківщина». Носій зовнішньої реклами з передвиборною агітацією розташований на зупинці громадського транспорту за адресою м. Чернігів, вул. Малиновського, 39.

2. З написами «Твоє місто, твій вибір, твій рідний дім», «Твій рідний дім», «Роман Резнік, 03, продовжимо добрі справи разом», «Ми разом», «Твоє місто, твій вибір, твій депутат. Андрій Дериземля 01», оформлену з використанням назви, символіки, логотипу, передвиборних слоганів політичної партії, що містить ознаки здійснення передвиборної агітації на користь  організації політичної партії «Рідний дім». Носій зовнішньої реклами з передвиборною агітацією розташований на зупинках громадського транспорту за адресою: м. Чернігів, на всій протяжності проспекту Перемоги від перехрестя з проспектом Миру до площі Перемоги.

3. З написами «Обґрунтовано: сучасна безкоштовна медицина», «Обґрунтовано: 60% індексації пенсії» з використанням назви, символіки, логотипу та передвиборних слоганів політичної партії «Перемога Пальчевського», що містить ознаки здійснення передвиборної агітації на користь  організації політичної партії «Перемога Пальчевського». Носій зовнішньої реклами з передвиборною агітацією розташований на зупинці громадського транспорту за адресою м. Чернігів, проспект Миру 33, зупинка «Готель Україна» та ще один за адресою м. Чернігів, вул. Малиновського, 39.

Відповідно до частини 17 статті 57 Виборчого кодексу України, забороняється розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту.
Згідно статті 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином  - накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; підприємствами - розповсюджувачами реклами -тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) - суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. А згідно з частиною 1 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

За коментарями звертайтеся:
Наталія Висіканець,
координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА
за виборами у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини