Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:22:30

Перші підписанти кодексу етичної поведінки під час місцевих виборів на Чернігівщині

13.10.2020   18:50Агенцiя

Підписали Декларацію підтримки Кодексу етичної поведінки під час місцевих виборів, який розробила Громадянська мережа ОПОРА 7 жовтня – головний спеціаліст сектору економічного розвиту та інвестицій Любецької селищної ради, кандидатка в депутати місцевого рівня Стельмах Юлія та завідувачка сектору економіки Любецької громади Чугай Зоя, після презентації, яку провела координаторка мережі ОПОРА в Чернігівській області Наталія Висіканець.

При цьому Голова селищної ради Любецької громади, який був зацікавлений в підписанні Кодексу поки що утримався.

«В першу чергу хотіла надати приклад, що це не страшно і щоб інші не боялись підписувати. Якщо ти посадова особа, а я ж працюю в органах місцевого самоврядування та балотуюсь в депутати, то тут треба бути впевненим в собі, не порушувати закон, бути чесним і не має нічого такого страшного, якщо ти підпишеш цей Кодекс. У нас в Любецькій громаді дуже «брудні» вибори, порушення за порушенням, нечесно грають опоненти, вводять людей в оману, якби це (підписання Кодексу, ред.) було на рівні держави, це б було круто», – сказала головний спеціаліст сектору економічного розвиту та інвестицій Любецької селищної ради, кандидатка в депутати місцевого рівня Стельмах Юлія.

ОПОРА інформувала голів міських рад Чернігівської області, щодо пропозиції підписати «Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу» та дотримуватись його під час місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня 2020 року. Наразі Любеч є єдиним містом, представники якого підписали названий документ, однак перспективою є ознайомлення із ним очільників міст та селищ Чернігівщини.
Кодекс, містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання кадровим, матеріальним, бюджетним, силовим, регуляторним та медійним адмінресурсом.

«Я не буду застосовувати у своїх цілях чи інтересах інших кандидатів та партій адміністративний ресурс під час місцевих виборів 2020 року. Я утримаюсь, зокрема, від використання службової інформації в політичних цілях; залучення підлеглих до передвиборчої агітації; використання офіційних заходів, пов’язаних із виконанням службових повноважень для виборчих цілей; ініціювання і запровадження під час виборчої кампанії нових чи додаткових пільга та інших соціальних виплат тощо», – йдеться у підписаному документі.

ОПОРА розробила форму, через яку всі бажаючі сільські, селищні, міські голови, голови районних, обласних рад та місцевих державних адміністрацій могли підписати цей документ у режимі онлайн.

Дана ініціатива ОПОРИ викликана тим, що в українському законодавстві недостатньо врегульовані правила поведінки посадовців під час виборів, а також обмеження щодо використання адміністративних ресурсів. Наприклад, Виборчий кодекс забороняє посадовцям агітувати в робочий час, за умови, що вони не є кандидатами. Але питання використання публічних фінансів в інтересах певних кандидатів та партій жодним чином не врегульовані.
 
Наталія Висіканець, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернігівській області
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини