Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 14:34:05

В Чернігові проігнорували звітування перед виборцями 32 депутати міськради

11.09.2020   13:56Агенцiя

В Чернігові презентували практики звітування, що використовують депутати Чернігівської міської ради.

За 4-й рік повноважень прозвітували всього 9із 42 депутатівЧернігівської міської ради.Всі вони оприлюднили власні звіти на сайті міської ради.Із нихтроє депутатів провели публічне звітування. Решта розмістили свій звіт у відкритомудоступі – на сайті міської ради» - розповіла Тетяна Романова, виконавчий директор ГО «Агенція міських ініціатив».

Громадська організація «Агенція міських ініціатив» вже декілька років відстежує те, як депутати звітують передвиборцями. Була відзначена тенденція до щорічного зменшення кількості тихдепутатів, які оприлюднюють власні річні звіти. Якщо за перший-другий рік діяльності відзвітували одиниці депутатів, то на четвертому році таких виявилосьтрохи більше, але все ж таки далеко не всі депутати.

Експерти Агенції міських ініціатив проаналізували сайт Чернігівської міської ради на предмет наявності персональних звітів обранців. Більшість із місцевих депутатів не звітувала взагалі і тільки 4 депутатів звітували щорічно протягом 3х років: Віктор Тарасов (фракція «Демальянс»), Ірина Березинець (фракція Радикальної партії Олега Ляшка), Сергій Вакуленко та Володимир Козир (фракція «Наш край»). Їх звіти є за 2017, 2018 та 2019 роки. Натомість інформація щодо звітування за 2016 рік на сайті по всім депутатам відсутня.

Також за 3 роки замість 4 є колективний звіт фракції «Об’єднання Самопоміч» — за 2016, 2018 та 2019 роки.
Двічі звітувався ВячеславЛетута (фракція «Блок Петра Порошенка») та позафракційний депутат Сергій Кирієнко – за 2017 та 2019 роки. Звіт за один рік подав Андрій Дериземля (фракція «Блок Петра Порошенка»), Лариса Кадіна (фракція «Батьківщина») – за 2017 рік. А Олександр Тимошенко (фракція «Об’єднання Самопоміч») та Роман Старіков (фракція «Блок Петра Порошенка») прозвітувались тільки за 2019 рік.

Віталій Козирев (фракція «Об’єднання Самопоміч») став депутатом лише у 2020 році, тому звітів про його роботу на сайті ради ще немає.

Тобто за 2017 рік відзвітувалось 8 депутатів: Лариса Кадіна, ВячеслаЛетута, Андрій Дериземля, Віктор Тарасов, Сергій Вакуленко, Володимир Козир, Ірина Березинець  та Сергій Кирієнко. За 2018 рік – всього 4 депутатів: Сергій Вакуленко, Володимир Козир, Віктор Тарасов та Ірина Березинець.

Лідером за кількістю звітів став 2019 рік, адже в цьому році за депутатську діяльність відзвітувалось аж 9 депутатів Чернігівської міської ради: Ірина Березинець, Сергій Вакуленко, Віктор Іванченко, Володимир Козир, Вячеслав Летута, Роман Старіков, Віктор Тарасов, Олександр Тимошенко, Сергій Кирієнко. Серед них тільки троє провели публічне звітування, тобто звітування відбулось на відкритій зустрічі з громадянами. До числа таких депутатів потрапив Олександр Тимошенко, Сергій Вакуленко та Володимир Козир.
Всього в Чернігівській міській раді налічується 42 депутати.

«У своїх звітах депутати приділяють значну увагу зверненнямгромадян, ремонтам доріг та будинків, встановленню майданчиків та лавочок. Разом з тим, депутати майже не згадують про свою роботу під час пленарних засідань, засідань постійних комісій, хід виконання рішень ради та свою участь в обговоренні, прийнятті та організації виконання рішень ради та її органів. Звіти переважно лаконічні, містять лише цифри та загальні тези про те, на що була спрямована діяльність депутата. У звітах переважно не зазначається, як прийняті радою рішення були реалізовані на практиці, як вони вплинули на розвиток міста, якою була особиста участь депутата у прийнятті тих чи інших рішень (участь у голосуваннях). Також, депутати не звітують про використання коштів депутатського фонду»,- сказала Тетяна Романова.

За словами експертів Агенції міських ініціатив, вони звертались до депутатів з пропозиціями провести он-лайн звітування в соціальних мережах під час карантину. Проте, депутати некористались таким досить ефективним на сьогоднішній день ресурсом.

Окрім цієї інформації, спікерка оголосила про старт кампанії «Вимагаємо звіту». В межах ініціативи планується збір думок небайдужих громадян, щоб повідомити депутатів міської ради про свою зацікавленість в звіті з їх роботи.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.