Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 09:59:59

Про реабілітацію учасників бойових дій - на засіданні Координаційної ради в ОДА

20.12.2019   12:15Агенцiя

Координаційна рада у справах осіб з інвалідністю при облдержадміністрації розглянула 19 грудня стан виконання нормативно-правових актів, що регулюють надання психологічної реабілітації учасникам АТО та ООС.

За інформацією Управління охорони здоров’я ОДА, у жовтні 2014 року на базі Чернігівського обласного госпіталю ветеранів війни був створений Центр медичної реабілітації для учасників антитерористичної операції на 20 місць. З початку військових дій у госпіталі проліковано 1470 учасників АТО та ООС, ще 25 отримують лікування зараз.

Інший Центр - психіатричної реабілітації на 20 ліжок організований на базі Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні. На даний час у закладі пройшло реабілітацію 1360 осіб, ще 14 перебувають на лікуванні зараз.

Крім того, з червня 2017 року у психоневрологічній лікарні почав працювати кабінет психологічного консультування, де демобілізовані учасники АТО, члени їх сімей, члени сімей загиблих учасників АТО, ООС та бійці-добровольці можуть отримувати амбулаторний психологічний супровід та проходити психологічне відновлення.

Працює телефон довіри, за яким учасники АТО, ООС та члени їх родин можуть звертатися за психологічною підтримкою та соціально-психологічним інформуванням.

Заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова, яка очолює координаційну раду, наголосила на важливості даного напрямку роботи, адже часто військовослужбовці, які повертаються до мирного життя, перебувають на межі психологічного зриву, від чого можуть страждати не лише вони самі, а й інші люди.

- Ми повинні зробити все від нас залежне, щоб допомогти нашим захисникам повернутися до нормального життя, - акцентувала Наталія Романова.- Посприяти цьому має і комунальний Центр комплексної реабілітації учасників АТО/ООС та членів їх сімей, який ми створили в області і фінансуємо з обласного бюджету.

Особливість цього закладу в тому, що під час реабілітації учасник бойових дій може проживати там не сам, а й з родиною, у комфортному для нього середовищі. На думку фахівців, це пришвидшує процес та підвищує його ефективність.

Зараз Центр поки на стадії формування. Проте там вже працює колектив психологів, які допомагають військовослужбовцям.

- Це професійні психологи, - зауважила Наталія Романова. - Проте специфіка їх роботи потребує удосконалення знань. Тому з обласного бюджету було виділено кошти на ліцензоване навчання саме у цьому напрямку. Добре, що ми вже маємо схвальні відгуки про роботу Центру як від його підопічних, так і від фахівців. Тож ми повинні й далі працювати над його розвитком.

Координаційна рада на своєму засіданні розглянула також розвиток інклюзивного освітнього середовища в області та підсумки роботи регіонального центру фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» та обласної ДЮСШ інвалідів у 2019 році.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

На Чернігівщині поліцейські вилучили незаконну зброю та вибухівку 09:34

В ході санкціонованого обшуку в господарстві мешканця одного з сіл Чернігівського району слідчі поліції Чернігівщини спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань вилучили незаконну гладкоствольну зброю, ручну гранату із запалом до неї, запас тротилу та набоїв.

19 квітня у Чернігові День жалоби

19 квітня у Чернігові День жалоби 09:30

ДЕНЬ 786 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 786 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини