Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 11:05:21

З 1 жовтня запроваджується монетизація пільг. ВІДЕО

13.09.2019   10:28Агенцiя

З початку року в Україні діє механізм монетизації субсидій. На Чернігівщині житлові субсидії отримують 131,6 тисячі домогосподарств: готівкою — 103,4 тисячі, у безготівковій формі — 28,2 тисячі домогосподарств.

З 1 жовтня також стартує монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Відтепер їх одержувачі самостійно обиратимуть, яким чином отримувати кошти державної допомоги – у готівковій чи безготівковій формі. Про це повідомив на пресбрифінгу директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Олег Русін.

У безготівковій формі пільги призначатимуться в автоматичному режимі. Для цього АТ «Ощадбанк» вестиме персоніфікований облік пільговиків та коштів, що надходитимуть на їх рахунки (для кожного пільговика індивідуально). Банк здійснюватиме переказ коштів на рахунки надавачів комунальних послуг на підставі договорів, укладених між ними та банком.

«Ощадбанк» щомісяця інформуватиме пільговиків SMS-повідомленням (у разі наявності інформації про номер мобільного телефону) про надходження коштів від держави, їх використання та залишок.

Такий механізм розроблено для забезпечення максимальної зручності тих категорій громадян, які мають право на пільгу і звикли не витрачати сили і час на оплату житлово-комунальних послуг. Йдеться, перш за все, про людей похилого віку та осіб з інвалідністю.

Пільговики, які бажають отримувати допомогу від держави готівкою, до 15 жовтня повинні звернутися до управління соцзахисту та написати відповідну заяву, де зазначити виплатні реквізити.

Виплата пільги готівкою здійснюється з початку опалювального (неопалювального) періоду шляхом перерахування органами соціального захисту населення коштів на рахунок пільговика, відкритий в установі уповноваженого банку або через АТ «Укрпошта». Тобто кошти надходитимуть на особисті рахунки пільговиків, які зможуть зняти їх з власного рахунку у будь-який час.

До речі, Уряд розширив перелік банків, через які можна отримувати готівкою і пільги, і субсидії. На здійснення соціальних виплат наразі уповноважені 38 банків.

Олег Русін акцентував: громадяни, які мають пільги і отримують кошти у готівковій формі, зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги. У разі виникнення заборгованості понад місяць і якщо її сума перевищуватиме 20 неоподатковуваних мінімумів (340 гривень), виплата пільги з наступного опалювального (неопалювального) сезону буде здійснюватися вже у безготівковій грошовій формі.

 

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини