Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 15:16:51

Змінюючи систему соціальної підтримки, маємо подбати про кожну людину - Наталія Романова

11.09.2019   14:27Агенцiя

Етапи та форми трансформації Сновської загальноосвітньої школи-інтернату, Батуринської спеціальної школи-інтернату, Прилуцького обласного будинку дитини «Надія» та Ніжинського дитячого будинку-інтернату обговорили на черговому засіданні робочої групи з координації та контролю за реалізацією проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України».

Відповідні плани представила адміністратор консорціуму «Соціальні інвестиції» Людмила Ніколаєва. У їх основі — прагнення максимально інтегрувати у суспільство вихованців інтернатних закладів, за можливості, навіть, повернути їх у сім’ї.

— Жодна дитина не буде повернута в умови, які неповністю відповідають її потребам, — наголосила в.о. голови облдержадміністрації Наталія Романова, яка очолює робочу групу. — Ми добре усвідомлюємо проблему і ведемо масштабну роботу в цьому напрямку.

Окрім реорганізації самих закладів потрібно забезпечити і готовність громад прийняти і сприйняти таких дітей, адже значна частина з них має негаразди зі здоров’ям і потребує особливих умов навчання, відповідного медичного та соціального супроводу. І якщо впровадження освітньої інклюзиї та надання медичних послуг — справа часу й потреби, то збільшення в громадах чисельності соціальних працівників нерідко викликає спротив і нерозуміння у керівників органів місцевого самоврядування. Тож інформаційно-просвітницьку діяльність, формування толерантного та приязного ставлення до людей з особливими потребами необхідно активізувати вже зараз. Готовими та відкритими до спілкування мають бути як фахівці, так і суспільство в цілому, а головне — самі діти та сім’ї, куди вони повернуться.

У ході наради неодноразово акцентувалося на індивідуальному підході до долі кожної дитини, що опинилася у складних життєвих обставинах. У разі, якщо повернення до родини є неможливим, вихованець може залишатися у закладі, адже вони не закриваються повністю, а трансформуються, тобто позбавляються одних функцій, набуваючи натомість інших. Скажімо, у Ніжинському дитячому будинку-інтернаті передбачається відкриття денного відділення, що розширить для дітей з інвалідністю можливості розвитку і спілкування, а їх батькам дозволить вийти на роботу.

Учасники наради, а цього разу — не лише члени робочої групи, а й представники Міністерства соціальної політики України, висловили свої зауваження та пропозиції, які розробники пообіцяли урахувати при коригуванні планів.

Підсумовуючи засідання, Наталія Романова підкреслила, що громади області мають бути готовими взяти на себе відповідальність за дітей соціально вразливих категорій та створити умови для їх повноцінної абілітації, повідомив Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини