Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 06:42:15

Швидко впровадити позитивні зміни Президентові допоможуть мажоритарники з досвідом, – політологи

06.07.2019   13:50Агенцiя

Новий парламент зможе стати ефективним, якщо в ньому будуть поєднані молодістьі досвід. Для майбутньої коаліції корисними можуть стати саме депутати-мажоритарники, які якісно працювали у своїх регіонах. Саме вони можуть підставити плече Президентовій допомогти не втратити час на впровадження позитивних змін.

Про це йшлося під час круглого столу «Субвенції – зло чи благо?», що відбувся в прес-центрі «Чиста політика».

«Чернігівщина увійшла до топ-5 областей за кількістю залучених на її розвиток ресурсів. Це заслуга депутатів-мажоритарників, які мають досвід у цій роботі. Будемо сподіватися, що вони пройдуть у наступний парламент і розпочату роботу буде продовжено. Їм не треба багато часу на розкачку,і вони продовжать реалізовувати проекти»,– говорить політичний аналітик Юрій Паперний.

У нинішньому парламенті ефективну роботу «в полях» показав лише кожен 5-й депутат-мажоритарник.
«У чинному парламенті вистачає депутатів,  які мали можливість допомагати своїм регіонам розвиватися, але нічого не зробили. Наприклад, минулого року було 10 округів, які взагалі не отримали нічого на соціально-економічний розвиток регіону, близько 20 округів отримали дуже незначні ресурси. Чернігівщині пощастило зі своїми представниками. Я хочу наголосити, що залучення коштів депутатами на свої регіони– не якесь ноу-хау: така практика є і в США, і в європейський країнах. І там люди намагаються обирати своїми представниками тих, хто довів, що вміє вирішувати місцеві проблеми,–і робить це», – каже політолог Ігор Рейтерович.

Експерти спростовують міф, що отримати ресурси можуть лише провладні депутати. З депутатів-мажоритарників, які входили докоаліції, були такі, які практично нічого не спрямували на свої округи, а є й зворотні приклади.
«До прикладу, 206 округ на Чернігівщині унікальний тим, що місцевий депутат Максим Микитась, не будучи членом владної коаліції, зміг залучити на свій регіон величезні ресурсиі реалізувати масштабні проекти. Створено цілий план розвитку Чернігівщини», – зазначає Юрій Паперний.

За підтримки Максима Микитася в регіоні триває будівництво доріг, амбулаторій, стадіонів, переоснащення лікарень, проводять вуличне освітлення, ремонтують водогони. Аби залучати ресурси під такі проекти,потрібно мати управлінські навички йуміти ефективно комунікувати.

«Скільки ресурсів може отримати регіон напряму, залежить від спроможності народного депутата довести важливість вирішення саме проблем його регіону і від уміння комунікувати,з одного боку, з державними інституціями, з іншого – людьми. Чути їх проблеми. Щоб реалізувати масштабний проект, подекуди треба пройти погодження мінімум трьох комітетів у Верховній Раді, трьох міністерств, комісії Верховної Ради, затвердити в уряді. Це страшенна бюрократія», –зауважує Ігор Рейтерович.

Політолог наголосив: чи зможе регіон отримати кошти цьогоріч на певні проекти, залежить від того, наскільки швидко депутат зорієнтується.
«У держбюджеті залишаються ще ресурси на соціально-економічний розвиток, але  питання: чи зможуть депутати їх вибрати?Уже середина року. Поки новий парламент почне працювати, для нових мажоритарників це буде ніби з корабля на бал. Якщо депутат досвідчений тавже має напрацювання, він може встигнути використати ресурси–і тоді Чернігівщина не втратить темпи розвитку. Нова ж людина буде мінімум з рік розбиратися в бюрократичних процесах. Аби не сповільнити темпи розвитку регіонів, важливо, щоб на місцях працювали депутати з досвідом. Це буде гарним поєднанням нових облич, які зайдуть у парламент за партійними списками, і депутатів-мажоритарників, які готові будуть підставити плече новому Президентові. І сприятимуть пришвидшенню тих позитивних змін, на які чекають люди», – говорить Ігор Рейтерович.

Андрій Бажай


PR

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини