Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:22:53

Чернігівщина: чорний піар під виглядом соціологічних опитувань

04.07.2019   08:40Агенцiя

1 липня координаторці спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Чернігівській області Наталії Висіканець надійшов дзвінок з мобільного номера +380504867165. Чоловік сказав, що є представником соціологічної компанії «Рейтинг» і запропонував відповісти на низку запитань стосовно двох кандидатів по ВО №205 в Чернігові.

Розмова відбувалася російською мовою: « - Скажіть, ви вже визначились з кандидатом, за якого будете голосувати?  - Ні, поки не визначилась.  - А ви знаєте, хто такий Семінський Олег?  - Так, знаю. -  Це кандидат в народні депутати по вашому округу від партії «Слуга народу». Ви знаєте, що його кандидатуру підтримує президент Зеленський?  - Ні, не знаю. - Ви знаєте, що Порошенко підтримує Валерія Куліча, колишнього губернатора-корупціонера? -  Ні, не знаю.  - Останнє запитання: ви підтримуєте курс Петра Порошенка та Арсенія Яценюка? - Дозвольте, не буду відповідати.  - Дякую за відповіді. - А скажіть ще раз, яку соціологічну компанію ви представляєте?  - «Рейтинг».

Опитування стосувалось двох кандидатів по ВО № 205 (м.Чернігів): Олега Семінського, який висувається політичною партією «Слуга народу» та самовисуванця Валерія Куліча.

Номер, з якого велося опитування, на вхідні дзвінки не відповідає, автоматично перериваючи спроби додзвонитися. В київському офісі соціологічної групи «Рейтинг» ОПОРІ прокоментували, що наразі не проводять телефонних опитувань, «тим більше таких, моделюючих, тобто це повний фальсифікат».

ОПОРА звернулася за коментарем до Павла Халімона, який був офіційним представником Володимира Зеленського на президентських виборах у Чернігівській області і наразі балотується до Верховної Ради 9 скликання від партії «Слуга народу» (№55 у списку). Він зазначив, що жодних угод та договорів з соціологічної компанією «Рейтинг» вони не підписували, а подібні дзвінки кваліфікують як чорний піар.

Спостерігачі ОПОРИ склали заяву до поліції стосовно даного випадку.

Наталія Висіканець звертає увагу на факт точного дозвону до людей, які голосують саме на тому окрузі, де зареєстровані кандидати.

«Це може бути прикладом практичного використання так званих «списків» в агітаційний кампаніях. Ймовірно, використовуються дані з відкритих джерел, анкет із зустрічей чи зібрані волонтерами і, як ми і попереджали раніше, контакти використовуватися на розсуд власників баз даних. Хочу наголосити, що відповідно до ч. 5, 6 ст. 6 Закону України «Про захист персональних даних», обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб’єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством. Не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. Порушення цих умов несе особливий ризик для прав і свобод суб’єктів персональних даних».

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини