Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 15:44:39

Протягом дії мораторію на Чернігівщині померли більше 60 тис. землевласників

07.12.2018   09:00Агенцiя

Протягом дії мораторію, на Чернігівщині померли63,2 тис. власників земельних паїв. Про це свідчать результати дослідження, оприлюдненого програмою "Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні".

Як відомо, внаслідок розпаювання земель, що відбулась в Україні протягом 1990х років, близько 7 млн громадян отримали у свою власність земельні паї, але після запровадження мораторію кількість власників невпинно знижується, адже, через дію мораторію, єдиний спосіб змінити власника для землі – це передати її у спадок.

Водночас, далеко не у всіх власників паїв є спадкоємці. Як наслідок, ділянки землевласників, які не мали нащадків, після їхньої смерті залишаються фактично без господаря, самовільно захоплюються сусідами, за «сірими схемами» переходять у користування інших осіб, у кращому випадку – в управління місцевої громади.

Як результат, через дію «тимчасової» заборони на продаж земель с/г призначення, кількість власників землі в Україні продовжує невпинно скорочуватися, а кількість земель, які не мають власника як такого, - зростати.

В цілому, в масштабах всієї країни, за роки дії мораторію померло вже понад 1,4 млн., або 20% всіх землевласників. При цьому, понад 400 тис. паїв в країні не передано у спадщину (через відсутність спадкоємців або труднощі з оформленням). З урахуванням того, що люди ніколи не молодіють, з моменту отримання права власності на земельні паї у 1990х роках пройшло вже понад 20 років, і середній вік пайовиківна сьогодністановить вже 60-70 років, далі кількість власників паїв буде скорочуватись ще швидше. За десять років в Україні може залишитися лише половина нинішніх власників землі.

Таким чином, вимагаючи продовжити мораторій на купівлю-продаж сільськогосподарських земель, політики не враховують, що тим самим ще більше власників паїв не доживуть до обіцянок політиків надати їм право вільно розпоряджатись власним майном, а кількість «безхазяйної» землі в державі – значно збільшиться.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини