Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 02:56:48

Що цікавить людей на зустрічах із Сергієм Березенком

11.10.2018   08:32Агенцiя

Велика актова зала Чернігівського педагогічного університету вщент заповнена людьми. Їх прийшло кілька сотень. Пенсіонери, атовці, соціально незахищені категорії чернігівців, медики, педагоги. І всі як один хочуть поспілкуватися з народним депутатом Сергієм Березенком.

Питань було багато, і всі різноманітні: від обрахунку пенсій чи субсидій до рівня соціального забезпечення окремих людей. Наприклад, один пенсіонер, маючи пенсію в понад три тисячі гривень, цікавився, чи буде вона збільшена ще. На що нардеп емоційно зреагував: «Вашій пенсії і зараз позаздрить половина цього залу». Були й такі запитання, рівень повноважень яких окреслювався виключно компетенцією міської влади, — житлово-комунальне господарство, благоустрій, безпека руху…

Чомусь багато народних обранців уникають великих зустрічей із виборцями. А дарма. Вони завжди проходять жваво, емоційно, із великою кількістю запитань. Мабуть, тільки одиниці нардепів не минають того, що входить у їхні обов’язки, — публічно звітувати перед громадою. Сергій Березенко якраз із тих, хто воліє дотримуватися і букви, і духу закону, тому публічні звіти й розмови з громадою вже давно стали регулярною практикою. Щоразу під час робочих візитів до Чернігова він проводить і особисті прийоми, і зустрічі з чернігівцями. А інколи і те, й інше — в один день. Останнє таке спілкування відбулося у вересні. Ми поцікавилися, що чернігівці очікують від цих зустрічей, що хочуть запитати і, врешті-решт, чому приходять?


Щеплення, доріжки, пенсії

Петру Лебеді на заваді не стали навіть милиці. До актової зали увійшов, кульгаючи і тримаючись за засоби реабілітації, проте його цікавила не медицина. «Я прийшов поспілкуватися з Березенком, бо знаю, що він не ховається від людей, часто приїжджає до Чернігова, — сказав чоловік. — Він чує нас. За це я йому дуже вдячний. Теж хочу дещо в нього запитати, але не по медичній реформі. Дякувати, тут у мене проблем немає».

Пенсіонерка Людмила Коломийченко зізнається: «Мене цікавить щеплення. У мене підростає правнук. У нас бракує якісних препаратів. Пропонують індійські, але я не хочу. Уже два щеплення за графіком виконали, а третє не встигли — дитина захворіла. Тому нам лікарі сказали зробити потім, коли дитина видужає. А потім препарату вже не було. Індійські мають побічні ефекти, тому ми проти. Чи можливо нині дістати інші препарати?»
Анна Карпова, теж пенсіонерка, поділилася: «Я знаю Сергія Березенка як активну людину, він чимало робить і допомагає місту. Реагує на звернення людей. У цілому враження в людей від його роботи непогані. А от щодо мене, то… Цікавить питання житлово-комунальної сфери. Ми — телекомівський будинок. Нині від нас відмовляються. Я не знаю, до кого ми будемо відноситися, хто нас буде обслуговувати? Є й інші проблеми — доріжки. На вулиці 1 Травня до комунального підприємства АТП-2528 ідуть доріжки. І вони наполовину заасфальтовані, а решта — ні».

Враховуючи те, що більшість аудиторії — люди старшого віку, природно, що питання поліпшення пенсійного забезпечення цікавило всіх. Сергій Березенко аргументує: до перерахунку пенсій потрібно підходити зважено — обов’язково враховувати стаж і піднімати не лише мінімальну пенсію, а й усі інші. Саме тому уряд буде переглядати розмір мінімальної зарплати. Із наступного року вона вже становитиме майже 4200 грн.

«Чому так? — говорить нардеп. — Бо від мінімальної зарплати залежить розмір вашої пенсії. Від 4200 гривень відрахування в Пенсійний фонд буде близько тисячі гривень. І це будуть відраховувати всі працівники. І компанії, які їх наймають, будуть за них платити. І ми знаємо, що результатом цього підняття буде чергове підвищення пенсій. Тож треба не помилитися і не підняти так, щоб тим, кому підняли на 1500 гривень, ще додати по 300, 400, 500, а тим, кому підвищили на 140 гривень, додати 140. Цього допустити не можна. Я на кожній зустрічі чую таке обурення і вважаю його правильним. І планую, що в процесі роботи над нинішнім бюджетом поговорю з Прем’єром та нашою фракцією і буду просити їх знайти баланс. Люди ж у нас усі працювали. Це несправедливо, коли ті, хто не працював, отримують пенсію таку ж, як трудівники».


Медична реформа - у розпалі

Окрім цього, говорили й про медичну реформу. Уже з жовтня цього року чернігівські сімейні лікарі, педіатри й терапевти починають отримувати перші «пацієнтські» кошти за надані послуги. Ідеться про суттєве збільшення доходів медиків — у 2–3 рази щонайменше. Також нині триває обговорення запровадження проекту «Поліклініки без черг» у 3-й міській лікарні. Якраз вивчаються можливості для реалізації ідеї, зауважує Сергій Березенко. Ну, а поки там працює фітобар і оновлена спелеокімната (і соляна терапія невдовзі запрацює у три зміни — настільки велика кількість охочих). Фінансування на реконструкцію цих приміщень теж надійшло за ініціативи народного депутата.

Та й це не всі зміни в чернігівській медицині за останні три роки. Оновлені адмінкорпус і реєстратура 1-ї міської лікарні, дезінфекційна камера там же, приймально-діагностичне відділення Чернігівської обласної лікарні. Усі ці проекти стали можливими завдяки єднанню зусиль народного депутата, медиків і місцевої громади. У майбутньому, продовжує Березенко, роботи над медичною галуззю буде ще більше, адже в реформу входитиме і вторинна ланка, у ній теж будуть інші доходи та соціальні гарантії. У підсумку ж від цього виграють, передусім, пацієнти.

 

PR

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.