Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:06:19

Приймальне відділення обласної лікарні запрацює за європейськими стандартами

20.07.2018   14:52Агенцiя

Один із найбільших медзакладів області й міста, який щороку обслуговує близько 160 тисяч пацієнтів, на його базі працює понад два десятки відділень і 14 параклінічних служб – і це все про неї, Чернігівську обласну лікарню.

Нещодавно тут замахнулися на ще одну новацію – зробити приймальне відділення мобільним. Тож хворих за екстреними показниками тут уже будуть приймати за всіма зразками європейської медицини. Як це буде виглядати – ми зараз і розповімо.

Нині ж завдання – розділити два потоки пацієнтів на планових та екстрених. Щоб планові спокійно оформлювалися в приймальному передпокої, а от хворий, якого доставить «швидка», був поза цією чергою і не втрачав дорогоцінний час. Головний лікар Андрій Жиденко рапортує, що в лікарні практично закінчені ремонтні роботи приймального відділення. Лишився хіба що монтаж обладнання.

«Тому що там будуть розміщені операційна для невідкладних станів, буде палата інтенсивної терапії на два ліжка, враховуючи європейський досвід щодо важливості «золотої години» для хворого, то в нас також у приймальному буде підстанція з каретами «швидкої» медичної допомоги. Якщо хворого доставлять до нас, то його буде вже чекати бригада фахівців, яка надасть невідкладну медичну допомогу», – розповідає головлікар.

Також тут будуть проводити діагностичні маніпуляції, оскільки це завжди проблема при госпіталізації хворого: необхідні обстеження у вигляді УЗД, кардіограми, томографії і т. д. Це все буде робитися в приймальному відділенні, яке матиме нову розширену назву – приймально-діагностичне. Після консультації фахівців екстреного пацієнта переведуть до профільного відділення: або в реанімацію, або у відділення інтенсивної терапії загального профілю. Фактично оновлене приймальне відділення вже готове – кажуть у лікарні, єдине, над чим ще допрацьовують – це прибудова шлюзу для під‘їзду карет «швидкої», звідки хворого одразу доправлятимуть до палат інтенсивної терапії.

Робота гуртом

Усі ці новації стали можливими завдяки співпраці закладу, області та народних депутатів Сергія Березенка і Максима Микитася, які посприяли виділенню коштів. Перший транш був торік – 1,1 млн грн виділено за сприяння Сергія Березенка, і 500 тисяч грн – за сприяння Максима Микитася. Цьогоріч  є домовленість, що 1,65 млн грн до фінансує Березенко.

«Ми вдячні, що він не забуває нас і цей проект, – говорить Андрій Жиденко. – Це, звісно, набагато покращує рівень надання медичної допомоги в регіоні».

Але і це ще не всі приємні новини для обласної лікарні. У 2018-му Кабмін додатково погодив 477 проектів, які фінансуватимуться за рахунок Державного фонду регіонального розвитку. В цьому переліку є реконструкція терапевтичного корпусу обласної лікарні. Мова йде про термомодернізацію будівлі. Корпус був побудований ще за радянських часів, лише вікна потребують негайної заміни, коментують у закладі.

«Враховуючи вік будівлі (36 років), там ідуть дуже великі тепловтрати, тому ми вирішили в першу чергу провести цей проект. 4,6 мільйона гривень нам виділено. Тож ми чекаємо розпорядження Кабінету Міністрів, у нас практично вся документація готова. Невдовзі розпочнеться процедура оголошення тендерів і проведення ремонтних робіт», – розповів Андрій Жиденко.

Тепловтрати через стіни – до 35%

Реконструкція включає в себе заміну всіх вікон, дверей, утеплення покрівлі, підвальних приміщень. Натепер дерев’яні вікна і двері частково зношені, сприяють відтоку тепла з приміщення і потребують заміни. Втрати тепла через вікна і двері становлять 23 – 25%, через дах – 18 – 20%, стіни – 30 – 35%. Щоправда, медики зазначають: суми в 4,6 млн грн буде замало для повної реалізації проекту, оскільки він складається з двох частин, де друга – це утеплення стін. Тож і в подальшому сподіваються на підтримку чернігівських нардепів і Кабміну.

«Цього року уряд спрямував на розвиток регіонів понад 6 мільярдів гривень, – повідомив Сергій Березенко. – Саме Чернігівська область із цього обсягу отримує понад 53 мільйони. Мені відомо, що обласна лікарня вже неодноразово говорила про необхідність ремонту саме терапії, оскільки тепловтрати тут просто шалені, а витрачати бюджетне фінансування за нинішньої ціни на енергоносії фактично в повітря – безумство. Я вдячний, що в Кабміні дослухалися і до моєї пропозиції, і до прохання медиків рол виділення першого траншу на реконструкцію».

PR

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини