Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:46:09

Ірина Кудрик: "Чернігівщина – це енергія нових лідерів на місцях"

07.07.2018   11:34Агенцiя

Четвертий рік в Україні відбувається децентралізація влади. Чернігівська область в цих процесах займає одне з лідируючих місць за кількістю об’єднаних громад. В регіоні функціонують 37 об’єднаних територіальних громад.

Крім того, Озерянська ОТГ чекає на призначення виборів, Новобілоуська, Хмільницька та Борзнянська – отримали схвальні висновки і завершують об’єднання. Ще три громади – Носівська, Вертіївська та Любецька – першими в регіоні проходять процедуру приєднання нових населених пунктів. А Деснянська, Козелецька та Михайло-Коцюбинська чекають на затвердження змін до перспективного плану Кабінетом Міністрів.

Новгород-Сіверський, місто обласного значення, вже розпочав переговори з сільськими громадами. За статистикою об’єднані громади вже покривають більше половини території області. Збільшилися доходи, видатки, кількість проектів та можливості. Але головне надбання громад Чернігівщини – це особистості, які не побоялися змін і очолили ці процеси.

Ірина Кудрик, директор Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, переконана, що один із головних успіхів реформи децентралізації в області – це енергія нових лідерів на місцях. Про лідерів та лідерство, як запоруку успіху розвитку громади розповіла вона в інтерв’ю.

- Пані Ірино, розкажіть будь ласка, про результати, яких досягла Чернігівщина у реалізації реформи децентралізації?

- Результати будь-якої події можна оцінювати за різними параметрами. Можна говорити скільки громад вже створено, які у них доходи, які проекти реалізовані, розповідати про історії успіху та вдалі практики. Досягнення стратегічних цілей розвитку – це також є результат.

Але для мене особисто набагато більш важливими є суспільні зміни. На одній з перших інтеграційних зустрічей з моїми колегами – директорами регіональних центрів – ми намагалися визначити з якою метою і куди рухаємося, і тоді сформулювали значення децентралізації: «Це історичний шанс для України на незворотні зміни у суспільстві і державі». Саме незворотні зміни. І саме у суспільстві. Адже змінюючи відношення людини до того, що навколо, ми закріплюємо зміни у державі. Я б оці досягнення підкреслювала, як основні. А дорогу для змін, в новий вимір, завжди вказують лідери.

На мою думку, за ці роки децентралізація виявила тих, хто готовий бути попереду. Керівниками багатьох громад Чернігівської області стали нові особистості. У них зовсім інший підхід до ведення справ, без старих управлінських традицій, тяжкого адміністративного багажу, вертикального управління, до якого звикли ті, чий управлінський шлях починався в лещатах старої управлінської системи. При цьому ці особистості абсолютно не втрачають авторитету, і підтверджують його щоденною працею. Їм не властива авторитарність: демократія - це їх стиль управління. Власним прикладом, справами, вчинками ці керівники змінюють відношення людей до влади і до процесів, які відбуваються у громаді, країні. Мені здається, що зробити громаду самодостатньою, успішною і розвиненою – саме це вони вважають справою свого життя.

- Тобто для них це не справа збагачення або задоволення власних інтересів, а бажання створити гідне життя для людей?

- Абсолютно вірно. І це слово «гідність» дуже визначальне в оцінюванні всіх процесів. В старій системі управління домінував колективний розум у прийнятті рішень, при цьому існувала колективна безвідповідальність, втрачалася цінність людини як особистості.

Сьогодні навпаки. І перспективи та можливості є не лише у керівників або посадовців. Для багатьох активних громадян реформа відкриває нові горизонти. Тут і реалізація власних ініціатив завдяки проектам та грантам, і можливість працювати у органах місцевого самоврядування, і розвиток бізнесу. Ті, хто відчуває бажання і можливості послужити своїй громаді, сьогодні можуть це зробити.

- Але ж не всі народжуються лідерами?

- Не всі, але можна вчитися та самовдосконалюватися. Впевнена, лідерські якості можна розвивати і виховувати. Між громадами вже зараз існує здорова конкуренція, в першу чергу між керівниками. Вони розуміють, що загальний успіх громади – це і їх особисті досягнення. Здорові амбіції – це дуже гарний стимул для кожного лідера.

Рано чи пізно керівники громад розуміють, що вони повинні бути зацікавлені у прибутковості своєї громади. Причому цей прибуток вимірюється не лише фінансовими показниками. Керівникам громад вже сьогодні доцільно вивчати нові правила гри, шукати кращих людей, бути нестандартними, цікавими. Адже за рік-два вони завершать «латати дірки» - відремонтують дороги, зроблять освітлення, поутеплюють школи, садочки та інші соціальні об’єкти. А далі доведеться шукати нові ідеї, розвивати території та пропонувати себе для інвесторів. Інакше не буде кому ходити у ті школи та садочки.

- Яка роль Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування у всіх цих процесах?

- Наше основне завдання – це створення самодостатніх спроможних об’єднаних територіальних громад. Ми, завдяки підтримці Програми «U-LEAD з Європою», маємо можливість організовувати для представників місцевого самоврядування навчальні візити для обміну кращими практиками в громади як Чернігівської так і інших областей. У таких поїздках народжуються проекти, ініціативи та з’являються нові ідеї. Під час одного з таких візитів у керівників громад зародилася думка створити асоціацію громад. На сьогоднішній день вже відбулися установчі збори місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад Чернігівщини» і організація вже створена і робить свої перші кроки.

Також в рамках нашої діяльності ми організовуємо та проводимо різноманітні фахові тренінги та семінари. На одному з таких заходів ми познайомилися з Володимиром Онищуком, керівником ГО «Альтернатива». У нього була ідея організувати для молодих активістів навчання. В результаті у Корюківській об’єднаній громаді реалізовуємо пілотний освітній проект «Академія громадського активіста». Навчаємо молодь співпрацювати з владою, дієвим інструментам впливу та участі у житті громади. Завершальним етапом навчання стане написання проектів на грантові конкурси. І мені вже сьогодні цікаво якими будуть ці проекти, як проявлять себе молоді активісти.

Дуже важливо, коли після проведених заходів є історія успіху. Наприклад, після семінару по проектному менеджменту громади отримують грантову підтримку чи залучають інвесторів.

Тобто наша діяльність спрямована на результат. І я впевнена, що краще навчити п’ять тих, хто хоче вчитися і покаже результат, ніж в десять разів більше і тільки заради процесу.

- Якою, на вашу думку, стане Україна в результаті децентралізації?

- Результатом реформи має стати трансформація суспільства в спільноту свідомих та відповідальних людей! А ще важливо, аби відбулося руйнування у свідомості людей страху перед владою. Коли людина не боїться сперечатися із посадовцем, відстоювати свої права, пропонувати ідеї. Тобто влада і громада будуть повноцінними партнерами, які поважають один одного.

Хочеться, щоб люди не боялися жити, не боялися влади, чиновників, щоб відчували себе по-справжньому незалежними, використовували можливості. І саме децентралізація сприяє цьому. Дуже хочеться щоб зв'язок «Я – ГРОМАДА – ДЕРЖАВА» міцнішав, а люди не боялися жити, творити, діяти, будувати нове, мріяти.

 
Чернігівський ЦРМС

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини