Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:09:06

Чернігівські нардепи сказали «Так» Закону України "Про Вищий антикорупційний суд"

15.06.2018   10:48Агенцiя

На початку літа в Україні сталася подія міжнародної ваги — Верховна Рада схвалила рішення про створення Вищого антикорупційного суду 315 голосами народних депутатів, тобто конституційною більшістю. Президент України Петро Порошенко вже назвав документ, ухвалений радою, історичним і подякував депутатам за підтримку його законопроекту.

Президент наголосив, що цю установу потрібно створити якомога швидше.

Для цього задіють усі можливі важелі, бо Україна повинна мати дієву вертикаль із розгляду корупційних справ, які розслідуватиме Національне антикорупційне бюро. Суд розглядатиме справи по суті, а також буде апеляційною інстанцією.

Петро Порошенко так коментує цю подію зі своєї сторінки в соцмережах: «Створення антикорупційного суду має безпрецедентну підтримку серед українців — 87% населення виступають за його створення. Упевнений, що конституційні зміни, які я запустив, дадуть змогу повністю перезавантажити всю судову систему України. І ми чітко продемонстрували всю рішучість наших дій у боротьбі з корупцією!»

Шалений спротив

Серед тих 315 депутатів, які підтримали створення суду, є і два чернігівські нардепи — Сергій Березенко і Максим Микитась. Свої вчинки народні обранці прокоментували нашому виданню.

За словами Сергія Березенка, голосування за законопроект «Про Вищий антикорупційний суд» було у всіх сенсах безпрецедентним, оскільки за нього проголосувала рекордна кількість депутатів. Та й узагалі, 7 червня під куполом Верховної Ради зібралася найбільша кількість обранців із моменту складання ними присяги.

«Не секрет, що перемовини та консультації були довгими. Нам було надважливо дотриматися всієї процедури розгляду, зберегти чистоту процесу, та головне — не допустити порушення Конституції України. Усе заради того, щоб рішення парламенту не підлягало оскарженню в Конституційному суді. Професійна і незалежна судова система — одна з головних умов існування правової держави. Відтепер така система в Україні буде. Для цього парламент зробив усе, що міг: створив НАБУ (Національне антикорупційне бюро України), САП (Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру) і НАЗК (Національне агентство з питань запобігання корупції). Тепер для боротьби з хабарниками є всі необхідні органи. Далі робота за ними...»

Максим Микитась був дещо стриманішим у своїх оцінках, проте сказав, що не очікував такого спротиву: «Ми довго до цього йшли. Законопроект № 7440 понад півроку «блукав» різними інстанціями Верховної Ради, хоча Президент іще торік у грудні визначив його статус як «невідкладний». Його розгляд кілька разів переносили, а потім, щоб остаточно провалити, наші опоненти зареєстрували рекордну кількість поправок — майже 2000! Згодом більшість із них відхилили. Тобто все просувалося ну дуже важко. Мені приємно, що більшість моїх земляків — депутатів із Чернігівщини — усе ж підтримала це рішення. Уся наша фракція за винятком одного відсутнього в кількості 18 осіб теж одностайно проголосувала за створення Вищого антикорупційного суду. Це говорить про те, що люди розуміють, наскільки то є важливий крок для всієї країни для створення прозорого, рівного судочинства для всіх без винятку сторін, для посилення іміджу України в очах міжнародної спільноти».

Як працюватиме суд

Офіційно нова установа йменуватиметься Вищим антикорупційним судом — скорочено ВАС. Згідно із законом, добором цих суддів буде займатися громадська рада міжнародних експертів, яка складатиметься із шістьох осіб. Міжнародна рада експертів спільно з Вищою кваліфікаційною комісією суддів матиме право накладати вето на сумнівних кандидатів. Експертів до складу ради визначатимуть міжнародні організації з людей, які мали досвід правоохоронної або суддівської роботи за кордоном. На посади самих антикорупційних суддів зможуть претендувати судді, адвокати й науковці. Кандидати із суддівським досвідом матимуть пріоритет при доборі.
Справи, які належать до компетенції ВАС України, не можна буде передавати на розгляд іншого суду. Виняток — ті справи, які розглядалися в інших судах до створення антикорупційного. Усім антикорупційним суддям надаватимуть цілодобову охорону. Якщо вони попросять, то таку охорону нададуть і членам їхніх сімей, і навіть близьким людям. ВАС діятиме як суд вищої інстанції. Апеляції розглядатиме повністю відокремлена апеляційна палата цього ж суду. Касаційною інстанцією залишиться касаційний суд України. Антикорупційний суд запрацює після того, як до нього оберуть 35 суддів, 10 із яких мають бути суддями апеляційної палати.
За офіційними повідомленнями Адміністрації Президента України, 9 червня документ направили на підпис голові держави, а в понеділок — 11 червня — закон «Про Вищий антикорупційний суд України» надійшов до Адміністрації Президента України.

PR

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини