Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 21:12:07

Як Чернігівcька область зміцнює співпрацю із сусідньою Білоруссю

29.05.2018   16:13Агенцiя

Одним із провідних торговельно-економічних партнерів Чернігівщини є Республіка Білорусь, яка входить до першої трійки країн за обсягами зовнішньої торгівлі товарами області.

Є домовленості про економічну співпрацю з Могильовською, Вітєбською, Мінською, Брестською та Гродненською областями Білорусі. Днями аналогічна угода підписана і з сусідньою Гомельською областю під час XV Гомельського економічного форуму.

Цьогоріч свій інвестиційний потенціал Гомельщина презентувала для 32 країн світу. Делегацію з Чернігівської області очолила заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова.

Варто зазначити, що Чернігівська та Гомельська області є учасниками Програми територіального співробітництва країн Східного партнерства EaPTC Білорусь–Україна за фінансової підтримки Європейського Союзу. Відтак, спільно реалізовуватимуться три масштабних проекти. Один із них стосується активізації малого та середнього бізнесу в прикордонних районах, другий — моніторингу параметрів води у Дніпрі. Третій проект передбачає транскордонне культурно-туристичне співробітництво. Крім того, між Чернігівською ОДА та Гомельським облвиконкомом восени минулого року підписано Угоду про співробітництво у сфері туризму.

Читати також: На Чернігівщині реалізовуватимуть масштабний екологічний проект за кошти ЄС

«Дніпровський паром»: нові можливості транскордонного культурно-туристичного співробітництва

Розвиток туризму: спільні дії Чернігівської та Гомельської областей

— Наші регіони мають дружні взаємовідносини. Переконана: можливості для їхньої подальшої активізації безмежні. І це не лише економічна сфера та туризм. Співпрацюють заклади вищої освіти, ведеться спільна наукова робота. Ми також разом боремося за здоров’я громадян. Як приклад, безстроковий Меморандум між онкодиспансерами наших областей, — зауважила заступник голови Чернігівської ОДА.

На перспективах ефективного співробітництва між Україною та Білоруссю у різних напрямах наголосив Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Білорусь в Україні Ігор Сокол.

Учасники Форуму ознайомилися з особливостями економічних процесів у Білорусі та інвестиційними пропозиціями, відвідали XІХ Міжнародну виставку «Весна в Гомелі – 2018».

Делегати працювали і за тематичними секціями: агропромисловий комплекс, малий та середній бізнес, будівельний та житлово-комунальний комплекс, логістика і торгівля, туризм та перспективи його розвитку.

Гомельський форум — це демонстрація можливостей регіону, його поточного розвитку, а також свідчення високої зацікавленості як органів влади, так і підприємців у залученні інвестицій, переконаний директор Агенції регіонального розвитку Чернігівської області Сергій Хоботня:

— Добросусідські відносини і рівень співпраці, які ми маємо на сьогоднішній день, можуть принести значний соціально-економічний результат, виражений у покращенні добробуту жителів наших областей.

У рамках заходу також відбувся ІІ Конгрес вільних економічних зон.

До слова, у травні в Чернігівській області відбувся Міжнародний форум інвестицій та експорту. Участь у ньому взяв голова Гомельського облвиконкому Володимир Дворник.


Довідково:

За підсумками 2017 року зовнішній товарообіг з білоруськими партнерами формував десяту частину обласного показника і збільшився в порівнянні з 2016 роком на 11,5% (до 114,2 мільйона доларів США). Експорт при цьому збільшився на 21,1% і склав 33,2 мільйона доларів. Чернігівщина продає переважно вату, тютюнові вироби, жири та олії, овочі, папір і картон, продукцію машинобудування. На 8% зріс й імпорт.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.