Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:14:04

Газетярі на Чернігівщині протестують проти нищення друкованих медіа

20.04.2018   10:00Агенцiя

Цього тижня близько десятка місцевих друкованих видань Чернігівщини доєдналися до всеукраїнської акції протесту, ініційованої Національної асоціацією українських медіа (НАУМ).

На сторінках місцевих газет в усіх регіонах України оприлюднено заяву, в якій газетярі вимагають від влади звернути увагу на численні проблеми друкованих медіа. Йдеться про чергове підвищення «Укрпоштою» тарифів на доставку газету, фактичний розвал системи поштового зв’язку в сільській місцевості, дефіцит і різке та постійне подорожчання газетного паперу.

Це перший етап протестної акції. Наступний заплановано провести на початку травні й приурочити його до Всесвітнього дня свободи преси.


Текст заяви:

Національна асоціація українських медіа заявляє про готовність до усіх форм і методів боротьби за право на свободу преси, право на життя і розвиток місцевих друкованих ЗМІ в Україні!

Ми незгодні з нинішньою державною політикою щодо друкованих засобів масової інформації, яка призвела до дефіциту газетного паперу, безпрецедентного росту ціни на нього та майже повної залежності від монопольного становища російських виробників паперу в Україні, руйнування системи доставки газет, відсутності адресної фінансової державної підтримки реформованих друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження, а у підсумку – до невиконання найвищими державними органами влади Законів України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» та постійного значного здорожчання місцевих газет для читачів.

Постійний ріст тарифів «Укрпошти» на доставку газет, фактичний розвал самої системи поштового зв’язку в сільській місцевості, різке подорожчання газетного паперу, яке супроводжується його гострим дефіцитом, вже поставили українську пресу на грань виживання!

Вимагаємо від Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики та Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова при Президенті України внести пропозицію щодо змін до державного бюджету України і, врешті, виконати законодавчу норму про адресну фінансову підтримку реформованих друкованих видань – хоча б у розмірі втрат редакцій від подорожчання газетного паперу! Зважаючи на бездіяльність Кабінету міністрів України в цьому питанні впродовж трьох років, сподіваємось на принципову позицію Верховної Ради та Президента України.

Вимагаємо від Кабінету міністрів України на п’ятому році війни вирішити питання з подоланням дефіциту газетного паперу, позбувшись монополії російських виробників і постачальників газетного паперу, а в перспективі кількох років – будівництва паперових комбінатів або переобладнання існуючих потужностей для виробництва достатньої кількості власного якісного недорогого газетного паперу!

Вимагаємо від Верховної Ради України поставити до порядку денного та підтримати законопроект №7291 «Про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей» та скасувати рішення про підвищення тарифів на доставку газет, затверджене наказом Міністерства інфраструктури без врахування громадського обговорення та наданих в його ході пропозицій!

Вимагаємо невідкладного державного втручання з метою недопущення колапсу «Укрпошти» – державного оператора поштового зв’язку України! Поруч із Державною програмою «Сільська медицина» має бути розроблена і впроваджена Державна програма «Сільська пошта».

Вимагаємо притягнути до відповідальності посадових осіб органів державної влади, на яких законодавством покладено обов’язок здійснювати державну політику в сфері засобів масової інформації, за бездіяльність та відсутність системних ефективних дій по захисту національного інформаційного простору!

Заяву прийнято загальними зборами Національної асоціації українських медіа 13 квітня 2018 року. Колективи понад 100 місцевих газет оприлюднюють її на знак солідарності.

***

Національна асоціація українських медіа (НАУМ) – всеукраїнська мережа професійних засобів масової інформації, що об'єднує юридичні особи – суб’єкти інформаційної діяльності: редакції газет, телерадіокомпанії, видавництва. Національна асоціація українських медіа (НАУМ) об'єднує до 200 редакцій, з яких 100 є дійсними членами НАУМ, та консультує більшість редакцій місцевих ЗМІ, які (особливо на рівні районів) користуються найбільшою довірою жителів, формують більше 50% передплатного тиражу всієї преси країни.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини