Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:22:00

Нові обрії взаємовигідної співпраці Придесення та Великопольського воєводства

25.01.2018   08:14Агенцiя

Останнім часом Чернігівська область активно розширює горизонти міжнародної співпраці, налагоджує зв’язки та успішно реалізує спільні проекти із закордонними партнерами.

Підтвердженням цього є те, що за підсумками 9 місяців 2017 року саме Чернігівщина посіла перше місце в Україні за темпами зростання обсягу залучених іноземних інвестицій. Упродовж січня-вересня минулого року в економіку області надійшло 189 мільйонів доларів США прямих іноземних інвестицій та понад 4 мільярди гривень капітальних інвестицій. Це майже на 40 % більше, ніж за відповідний період минулоріч.

Загалом за 2017 рік обсяг капітальних інвестицій перевищив 6 мільярдів гривень. До трійки лідерів серед країн, які інвестували найбільше коштів у розвиток Придесення, належить і Республіка Польща.

Саме питанням пошуку нового найбільш оптимального формату співпраці між Чернігівщиною та Великопольським воєводством та розвитку спільних проектів на найближчу перспективу була присвячена чергова зустріч голови обласної ради Ігоря Вдовенка та директора Великопольської групи підтримки підприємців PROPROGRESS Томаша Крушинського.

Основну увагу учасники заходу приділили обговоренню співробітництва у сфері освіти та основним аспектам налагодження діалогу між органами місцевого самоврядування, зокрема і об’єднаними територіальними громадами.

Як зазначив Томаш Крушинський, наразі Польща активно запроваджує у закладах освіти програму ЄС, спрямовану на організацію навчання з метою підвищення кваліфікації випускників коледжів із інших країн, зокрема і України. Тож він запропонував залучити до цього проекту і студентську молодь Чернігівщини.

Враховуючи те, що під час попередньої зустрічі з делегацією Великопольського воєводства в обласній раді Ігор Вдовенко підіймав питання щодо можливості відкриття відокремленого підрозділу польського ВНЗ на теренах Чернігівщини, учасники зустрічі дуже детально зупинилися на обговоренні організаційних та юридичних аспектів впровадження цієї ініціативи. Зокрема, Томаш Крушинський поділився досвідом співпраці навчальних закладів Польщі, зокрема в Познані, та Великобританії. Результатом цього проекту стало відкриття низки нових спеціальностей у познанських університетах, широке залучення закордонних викладачів та науковців до навчання польських студентів.

У свою чергу голова обласної ради наголосив на тому, що найбільш прийнятним варіантом, беручи до уваги норми чинного законодавства та реалії сьогодення, було б відкриття в області саме окремої філії польського вишу, а не просто факультету.

-Враховуючи те, що у жовтні минулого року указом Президента України провідний вищий навчальний заклад регіону отримав новий статус Національний Університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка, який дає широкі можливості для відкриття різноманітних спеціальностей, було б цілком доречно розглянути варіант співпраці з цим потужним ВНЗ, - зауважив Ігор Вдовенко.

Водночас голова обласної ради наголосив на тому, що для реалізації цього освітнього проекту потрібно вирішити чимало юридичних питань, отримати погодження в Міністерстві освіти і науки України, провести копітку роботу щодо узгодження програм та формату проведення вступних іспитів, адже в Україні та Польщі є суттєві відмінності щодо цього. Тож учасники зустрічі дійшли згоди найближчим часом розпочати діалог між польськими і чернігівськими ВНЗ, а також налагодити активний обмін необхідною інформацією для пошуку найбільш оптимального для обох зацікавлених стіорін варіанту співпраці.

Не оминули цього дня увагою і такий важливий напрям двостороннього співробітництва як розвиток партнерських відносин між органами місцевого самоврядування Чернігівщини та Великопольського воєводства. За словами Томаша Крушинського, ініціативу Придесення щодо розбудови діалогу між об’єднаними територіальними громадами області та їх польськими колегами, озвучену під час останньої зустрічі в обласній раді, вже підтримали 5 повітів Великопольщі. Наразі до такого формату співпраці прагнуть активно приєднатися і представники польського бізнесу, для того щоб започаткувати безпосередні зв’язки із відповідними виробниками в ОТГ Чернігівщини.

- Обласна рада готова організаційно та інформаційно сприяти розвитку співпраці між органами місцевого самоврядування Чернігівщини і  Великопольського воєводства, а також сприяти реалізації спільних взаємовигідних проектів та ініціатив, - підкреслив Ігор Вдовенко.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини