Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:25:48

Актуально про громадські слухання

21.12.2017   15:37Агенцiя

20 грудня у дискусійному клубі «Чиста Політика» відбувся круглий стіл на тему «Громадські слухання, як ключ впливу громади на владу», де запрошені учасники в межах своєї компетенції висловили думку з приводу питань громадські слухання, як складова децентралізації держави та правова характеристика громадських слухань.

Головний спеціаліст юридичного відділу Чернігівської ОДА Галина Папко нагадала, що громадські слухання передбачені законодавством і є формою участі громади у здійсненні повноважень місцевого самоврядування, у яких можуть брати участь представники громади та влади. Вони є дуже важливим засобом вираження волі громади та її співпраці з владою.

Селищний голова Олишівської ОТГ Сергій Малець наголосив, що хоча є й інші способи вираження думки громадян (анкетування, опитування, моніторинг соціальних мереж), але громадські слухання є дуже важливим аспектом для ОТГ. Проте нагальною проблемою наразі є те, як донести до влади думку громади, щоб вона мала юридичну силу та відчутний ефект. Так, він навів приклад про Олишівку, коли більшість громадян захотіли створити об’єднану громаду, але згодом через невизначені причини ОТГ не створили. Крім того, він зазначив, що завдяки громадським слуханням є можливість чути нагальні людські проблеми і вирішувати їх на практиці, завдяки чому громадяни будуть бачити реальну і ефективну роботу влади.

Консультант Асоціації міст України Микола Силенко зазначив, що громадські слухання безумовно важливі нині, особливо при створенні ОТГ, де є три етапи обговорень, а також вони використовуються при запровадженні місцевих бюджетних регламентів, але є велика проблема з готовністю людей брати участь у цьому процесі та з їх компетентністю в окремих питаннях, через що виникає багато непорозумінь. Тому актуальним є питання нормування складу компетентних спеціалістів, що можуть брати участь у вирішенні конкретних питань під час громадських слухань.

Спеціаліст Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації Дмитро Казіміров вважає, що саме громадські слухання дуже слушні при сучасних процесах децентралізації влади, бо дають можливість дізнатися владі про ефективність її роботи та почути різносторонні думки громадян і врешті дійти консенсусу, а тому питання фахового досвіду та профільної обізнаності їх учасників є дійсно дуже важливим. Через це правова основа цієї процедури має бути повністю врегульована.

Голова Чернігівського освітнього центру «Ініціатива» Павло Пущенко зауважив, що саме у нашому місті процедура громадських слухань стала нагальною, особливо під час реконструкції історичної частини Чернігова, а регламент процедури, яка має бути обов’язковою до розгляду органами виконавчої влади, повинен прописуватися у місцевому положенні органу місцевого самоврядування. Крім того, пан Павло вважає, що перед створенням ОТГ мають бути певні етапи громадських обговорень, що часто не регламентується на місцях. Він також нагадав, що крім громадських слухань є також й інші інструменти діалогу з владою – місцеві ініціативи, петиції, бюджетний регламент. У самому ж Чернігові (на його думку) є певні законодавчі перепони до проведення громадських слухань, які, як сподівається Павло Пущенко, будуть врегульовані, а також він бажає, щоб з’явилося у місті положення про проведення консультацій з громадськістю, де було б заплановано громадські слухання.

- Я дуже рада, що сьогодні піднята ця тема, бо ми насправді тільки вибудовуємо механізм для того, щоб влада і громада виступали на рівних, - зазначила заступник голови - керівник апарату Чернігівської ОДА Наталія Романова та додала, - хочеться, щоб люди давали власні бачення на майбутнє міста. Вона звернула увагу, що з 18 грудня діє новий закон про оцінку впливу на довколишнє середовище, який вимагає проводити ряд проектів саме через громадські слухання. Пані Наталія розповіла, що під час навчання в Америці її вразив факт можливості кожного американця прийти до органу влади і звернутися на відеокамеру зі своєю пропозицією до влади, а у нас активність громадян в цьому плані поки що чомусь низька.

Представник Центру досліджень проблем громадянського суспільства Олена Левошич вважає, що у нас наразі є прогалини в законодавстві стосовно громадських слухань в ОТГ, а тому варто розробити певні відповідні механізми роботи, бо нині існує брак знань та досвіду у громад стосовно використання громадських слухань на практиці.

Заступник керівника апарату Чернігівської РДА Тетяна Шара погодилася із колегами про важливість і позитивність громадських слухань, особливо під час формування громадянського суспільства і демократичної держави, що дає реальну можливість громадянам вплинути на процеси державотворення.
Таким чином, актуальна процедура громадських слухань є поки що новою і має великі перспективи для громади в умовах децентралізації.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини