Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:35:29

Черговий звіт щодо антикорупційних розслідувань в Чернігівському регіоні

29.11.2017   11:25Агенцiя

Черговий звіт щодо антикорупційних розслідувань в Чернігівському регіоні отримали журналісти від представників Чернігівського Центру Прав Людини Олександра Підгорного та Сергія Нестеренка.

Брифінг відбувся 28 листопада 2017 року у прес-центрі «Чиста політика».

Основною темою зустрічі з журналістами стало обговорення діяльності прокуратури в області. Проаналізувавши її діяльність, ініціатори брифінгу однозначно стверджують: нинішня прокуратура має залишитися в минулому разом зі своїми кадрами та методами роботи.

Серед таких сумнівних методів були наведені приклади кількох резонансних справ, коли прокуратура визначала їх кваліфікацію, змінюючи міру тяжкості правопорушення чи злочину. При цьому суд, як пояснив Сергій Нестеренко, не може виходити за межі визначеної прокуратурою кваліфікації справи, і таким чином порушники і злочинці отримують можливість уникати відповідальності.

Зокрема, відома справа про побиття Поліни Малоштан у квітні цього року.

Сергій Нестеренко зауважив, що у цій справі мав місце розбійний напад, приниження людської гідності і катування, але до суду прокуратура спрямувала справу з кваліфікацією «хуліганські дії». За його словами, «хуліганські дії», це коли рухається, наприклад, група фанатів, які чіпляють і руйнують все підряд, без розбору. «У даному випадку був напад на конкретну особу, так само як і катування, і приниження людської гідності. Це яскравий приклад, як наша правоохоронна система приховує дійсні злочини», - зауважив він. А також висловив обурення, що прокуратура наполягла на закритому судовому засідання, мотивуючи тим, що справа стосується підлітків, тоді як вона вже набула розголосу на всю країну через центральні ЗМІ і телебачення. На думку Сергія Нестеренка, закриті судові засідання ініціюються прокуратурою через бажання приховати недоліки досудового розслідування. Серед таких недоліків він назвав, зокрема, відсутність у доказовій базі записів з камер спостереження, які не були вчасно вилучені і наразі не збереглися.

Олександр Підгорний нагадав про резонансну справу Олександра Яковця, який у жовтні цього року здійснив напад на працівницю прокуратури. Він припускає, що чоловік був доведений до відчаю через неможливість добитися справедливості законними правовими методами. Той вже сім років намагається довести свою невинуватість у вибуху газу, через яку він втратив квартиру, здоров»я і роботу.

Олександр Підгорний та Сергій Нестеренко продовжують досліджувати ситуацію довкола садиби обласного прокурора, ненадання відповідей на запити щодо забудов на березі річки Десна. Сергій Нестеренко стверджує, що у даній справі є ознаки дачі хабаря. Окрім того, прокуратура продовжує ігнорувати рішення судів щодо надання інформації на запити, і вже чотири рази закривала справи проти неї з цього приводу.

Олександр Підгорний та Сергій Нестеренко обурені, що всі скарги до Генпрокуратури повертаються назад до місцевої прокуратури, яка, таким чином, має розслідувати справи проти себе. «Це орган, який найбільше порушує закон. Ніби окрема держава, яка живе сама по собі, і всіма шляхами намагається жити як бізнес-структура і заробляти, де тільки зможе», - наголосив Сергій Нестеренко. При цьому Олександр Підгорний зауважив, що антикорупційна система переживає велику кризу, і ситуація на Чернігівщині дуже складна, як і по всій Україні. Зокрема, антикорупційні структури, такі як НАБУ (Національне антикорупційне бюро України ), САП (Спеціалізована антикорупційна прокуратура), створені, у тому числі, за кошти міжнародних донорів, замість того, щоб демонструвати ефективну боротьбу з корупцією, зчепилися між собою, не зважаючи на те, що відбувається навкруги. Водночас як позитивне явище вони відзначили, що все більше суддів не бажають підкорюватися вказівкам прокуратури, коли такі випадки трапляються.

Учасники брифінгу нагадали, що при Чернігівській облдержадміністрації створений антикорупційний штаб, однак зауважили, що інформація про це недостатньо поширюється. І тому мають на меті ініціювати розміщення по місту банерів з відповідними резкізитами, аби люди знали, куди звертатися у разі порушення їхніх прав з боку правоохоронних органів.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини